NFT-i i kriminal: novi dokazi za manipulaciju tržištem

Kompanija koja se bavi analizom blockchaina, Chainalysis, otkrila je značajne količine kružnih transakcija kojima vlasnici NFT-a "pumpaju" njihovu vrijednost i zavaravaju tržište

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. veljače 2022. u 06:00

Popularnost NFT-a kao oblika digitalne imovine značajno je porasla tijekom prošle godine. Analitičari kompanije Chainalysis izračunali su da je tijekom 2021. obavljeno transakcija kriptovalutama u vrijednosti od najmanje 44,2 milijarde dolara, kada je riječ o kriptoplaćanjima vezanima za NFT pametne ugovore na Ethereum standardima ERC-721 i ERC-1155. Godinu ranije taj iznos je bio "tek" 106 milijuna dolara.

Određeni dio kupoprodaje NFT-a, kako smo već pisali, otpada na transakcije kojima je primarna svrha pranje novca, što je sada ova analitičarska kuća još jednom potvrdila. Kupovina vlastitih NFT-a sumnjivo stečenim novcem zapravo je samo produžetak slične prakse koja se već desetljećima događa u domeni pravih umjetnina, samo što su sada u nju uključene teže sljedive kriptovalute i digitalne umjetnine. Međutim, Chainalysis sada ima dokaze za još jedan oblik nezakonitih, ili barem neetičkih, transakcija vezanih uz NFT-e.

Wash trading

Oni ovaj oblik aktivnosti nazivaju wash trading, a zapravo je riječ o manipulaciji tržištem kroz kružne transakcije koje imaju za cilj "napumpati" vrijednost imovine. Evo kako stvar funkcionira: netko izradi vlastite NFT-e, potom sa svojeg kriptonovčanika prebaci određeni iznos u kriptovaluti na drugi novčanik, pa s tog drugog kupi svoj vlastiti NFT. Time umjetno podiže interes za svojim NFT-ima i umjetno im podiže cijenu u nadi da će se za njih "zakačiti" i drugi investitori.

Shema tipičnog wash tradinga
Shema tipičnog wash tradinga

Analiza je pokazala da postoje manipulatori koji su na ovaj način obavljali više stotina transakcija, ostvarujući tako promet od više desetaka tisuća dolara. Naravno, prilikom svakog plaćanja kriptovalutom posrednici će ovakvom trgovcu naplatiti proviziju, pa će u stvarnosti svaki od njih biti na gubitku – kupuje li isključivo sam svoje NFT-e. Tu u priču ulazi ostatak tržišta. U slučaju da se drugi investitori pomame za "skupim" NFT-ima, pa prodavatelj uspije i nekome izvan svoje mreže prodati ponešto digitalnih umjetnina, ostvarit će zaradu.

Dijagram transakcija prodavatelja koji je svakom od preko 800 walleta (predstavljenih točkama) posudio novac da od njega kupi NFT
Dijagram transakcija prodavatelja koji je svakom od preko 800 walleta (predstavljenih točkama) posudio novac da od njega kupi NFT

Ista analiza ide i korak dalje i analizira promete 262 korisnika koji su se wash tradingom bavili više od 25 puta. Od njih, 110 aktera u svojem je pothvati bulo profitabilno, i zajedno su zaradili preko 8,8 milijuna dolara. Ostalih 152 trgovca za sada je "u minusu" u ukupnom iznosu od 417.000 dolara, koje su utrošili plaćajući provizije za svoje transakcije, a da ih kroz legitimnu prodaju nisu uspjeli namiriti.

Chainalysis kaže kako je wash trading (kada je ista osoba i kupac i prodavatelj) zabranjen na tržištima vrijednosnih papira, no u slučaju digitalne imovine i dalje se radi o sivoj zoni. Blockchain, pak, omogućava otkrivanje ovakvih slučajeva, pa analitičari pozivaju platforme koje se bave posredovanjem u prodaji NFT-a da obrate pozornost na aktivnosti koje podrivaju integritet cijelog tržišta. Njima to, pak, nije baš u interesu jer, očito je – dobro zarađuju od provizija, bile transakcije legalne ili ne.