Starship niti u drugom pokušaju nije dosegnuo orbitu, ali je sada eksplodirao nešto kasnije

Najveća raketa na svijetu tijekom drugog je pokušaja orbitalnog leta uspješno prošla kroz nekoliko prvih faza lansiranja, no oba stupnja doživjela su eksploziju nakon nekoliko minuta

Sandro Vrbanus subota, 18. studenog 2023. u 16:47

Drugi pokusni orbitalni let rakete Starship u vlasništvu SpaceX-a završio je slično kao i prvi – eksplozijom. Točnije rečeno, dvama eksplozijama, budući da je ovoga puta uspješno izvedeno odvajanje prvog i drugog stupnja rakete, nakon otprilike tri minute leta. Starship je na svoj testni let još jednom lansiran iz svemirske baze Starbase u Teksasu, s posebne lansirne rampe prilagođene najsnažnijoj raketi na svijetu. Prije ovoga leta SpaceX je morao zadovoljiti brojne zahtjeve regulatora, promijeniti mnogo tehničkih detalja na samoj raketi i lansirnoj rampi, sve kako bi uopće dobio dozvolu za let.

Otišao dalje od prvoga

Osim toga, raketa je sada dobila i novi sustav odvajanja prvog i drugog stupnja s upaljenim motorima drugog stupnja (tzv. "hot-staging", pionirski sustav za ovaj tip rakete). Aktuatori koji upravljaju orijentacijom raketnih motora sada su elektronički umjesto hidrauličnih, a uz to pokusni je let poslužio i za validaciju brojnih ostalih tehničkih izmjena. U konačnici je, nakon 24-satne odgode, Starship lansiran ove subote iza 14 sati po našem vremenu, i to prilično uspješno.

Raketa je bez problema napustila lansirnu rampu, uspješno je održala u radu sva 33 motora potisnika Super Heavy, prošla kroz fazu najvećeg aerodinamičkog pritiska (Max Q), pa čak i revolucionarni proces odvajanja stupnjeva izvršila prema planu.

Sve to izgledalo je prilično spektakularno i stabilno, do jednog trenutka, tri minute nakon lansiranja. Tada je u kadru bio potisnik, koji je na putu prema Zemlji odjednom eksplodirao (vjerojatno oštećen radom raketnih motora drugog stupnja pri odvajanju). Taj događaj bio je i relativno i očekivan, pa nije izazvao previše zabrinutosti u SpaceX-u, jer su lansiranjem ionako dobili veliku količinu korisnih informacija.

Drugi stupanj nastavio je put prema orbiti još otprilike sedam minuta, no pri kraju planiranog rada njegovih motora, što je trebalo poslužiti za dosezanje niske orbite, i on je eksplodirao. "Neplanirano naglo rastavljanje" Starshipovog glavnog dijela bilo je posljedica pokretanja procesa samouništenja uslijed neke primijećene anomalije. SpaceX će detaljno analizirati ishode ovog pokušaja lansiranja kako bi sljedeći bio još uspješniji.