Ove subote Starship kreće na drugi pokusni orbitalni let

Najveća i najmoćnija orbitalna raketa koju je svijet ikada vidio spremna je za novi pokusni let. Prošli puta raspala se nakon četiri minute, hoće li ovoga tjedna biti bolje sreće?

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. studenog 2023. u 16:15

SpaceX je do sada uspješno obavio 282 lansiranja svojih raketa iz serije Falcon, od toga je 245 puta uspješno na tlo vratio njihove prve stupnjeve, a oni su ukupno do sada ponovno korišteni 217 puta. U nastojanju da izrade potpuno višestruko iskoristivu svemirsku letjelicu, već godinama razvijaju Starship – raketu sastavljenu od dva stupnja, dizajnirana da se vrate natrag i u kratkom vremenu budu spremna za novo lansiranje.

Poboljšana verzija

Starship Super Heavy, potisnik prvog stupnja u tom će se scenariju vratiti izravno natrag na lansirnu rampu, gdje će ga hvatati ogromna mehanička ruka Mechazilla, dok će glavni stupanj Starshipa moći odletjeti u orbitu ili dalje, a po povratku vertikalno sletjeti na za to predviđeno mjesto. U procesu razvoja i testiranja vidjeli smo već niz kraćih pokusnih lansiranja. Prvi pokušaj orbitalnog leta u travnju ove godine završio je raspadom cijele rakete nakon samo četiri minute leta, u trenucima kada je trebalo doći do odvajanja prvog od drugog stupnja.

Višemjesečni proces nadogradnje i poboljšanja Starshipa rezultirao je i spremnošću za novi orbitalni test. On će biti obavljen, dopuste li to vremenski i tehnički uvjeti, ovoga petka. Dvosatni vremenski "prozor" za lansiranje otvara se u 14 sati po hrvatskom vremenu. Poseban proces tijekom proteklih mjeseci bilo je i zadovoljavanje regulatornih zahtjeva. Naime, u američkoj agenciji FAA nisu bili pretjerano sretni s eksplozijom rakete u prvom testu, pa je Muskova kompanija morala načiniti više desetaka poboljšanja, kako na raketnim sustavima tako i na samoj lansirnoj rampi. Sve to je ovih dana i ispunjeno, pa je regulator dao dozvolu za novi orbitalni pokusni let.

Nadogradnja sustava za odvajanje
Nadogradnja sustava za odvajanje

Testiranje nadogradnji

U ovom će testu tako premijeru doživjeti novi sustav odvajanja prvog i drugog stupnja. Riječ je o metodi koju nazivaju "hot-staging", gdje će motori drugog stupnja biti uključeni nešto ranije i poslužit će za aktivno udaljavanje Starshipa od Super Heavy potisnika. Druga velika nadogradnja je na lansirnoj rampi, koja je dobila novi sustav vodenog preusmjeravanja potiska i plamena iz raketnih motora. To je bilo potrebno zbog velikih oštećenja, primijećenih nakon travanjskog lansiranja.

SpaceX će ponovno omogućiti i prijenos ovog događaja uživo iz svoje svemirske baze Starbase u mjestu Boca Chica u Teksasu. Prijenos će početi na X-u, otprilike 35 minuta prije planiranog polijetanja.

Plan leta (ako sve prođe kako treba)
Plan leta (ako sve prođe kako treba)

Planirani profil pokusnog leta kaže da bi se odvajanje stupnjeva trebalo dogoditi nakon 2 minute i 41 sekunde. Nakon manje od 7 minuta potisnik prvog stupnja vratit će se i sletjeti u Meksički zaljev, dok će glavni dio rakete nastaviti put u orbitu. Tamo će se zadržati oko sat i pol, nakon čega ima zadatak sletjeti u Tihi Ocean. Oba slijetanja planirana su izravno u vodu, dakle bez namjere za mekim slijetanjem i ponovnim korištenjem ovih testnih dijelova svemirske letjelice.

NADOPUNA: Lansiranje je odgođeno za 24 sata, tako da je novi planirani termin subota, 18. studenoga, u isto vrijeme.

Prijenos uživo