Usporena proizvodnja Galaxy Note 10 smartphonea zbog trgovinskog rata Japana i Južne Koreje

Korea Herald spominje prve posljedice trgovinskog rata između Japana i Južne Koreje, Samsung je usporio proizvodnju Exynos 9825 čipa za buduću seriju Galaxy Note 10 uređaja

Matija Pavlić utorak, 16. srpnja 2019. u 13:10

Već smo u nekoliko navrata pisali o trgovinskom ratu između Japana i Južne Koreje koji je započeo zbog međusobnog prijepora dviju zemalja oko događanja u Drugom svjetskom ratu, a koji je kulminirao početkom mjeseca kada je Japan službeno uveo određene restrikcije koje su znatno otežale izvoz određenih kemikalija u Južnu Koreju.

Riječ je o kemikalijama koje se smatraju ključnima u proizvodnji elektroničkih uređaja. Iako je bilo informacija kako trgovinski rat barem u početku neće previše utjecati na južnokorejske proizvođače pojavile su se informacije kako ipak već postoje određene poteškoće.

Prema pisanju Korea Heralda, Samsung ima određene poteškoće upravo zbog spomenutog trgovinskog rata. Problem je u proizvodnji 7-nanometarskog Exynos 9825 čipa koji će se ugrađivati u buduću Galaxy Note 10 seriju uređaja čiji se službeno predstavljanje očekuje 7. kolovoza (a isporuke će krenuti kasnije tijekom istog mjeseca).

Proizvodnja Exynos 9825 čipa navodno je zbog trgovinskog rata već reducirana za 10%, no riječ je o kratkotrajnim poteškoćama koje će biti riješene nakon prilagodbe proizvodnje novim uvjetima već idućeg mjeseca. Većina svjetskih tržišta dobiti će inačicu Galaxy Note 10 uređaja upravo s Exynos čipom, dok je za tržišta poput američkog predviđena inačica sa Snapdragon 855 čipom.