Još neko vrijeme neće biti posljedica od postrožavanja izvoza kemikalija iz Japana u Južnu Koreju

Japan je uveo restrikcije što se tiče izvoza kemikalija u Južnu Koreju koje su ključne kod proizvoda elektroničkih uređaja, no to neće imati trenutačne posljedice na proizvodnju

Matija Pavlić ponedjeljak, 8. srpnja 2019. u 06:00

Početkom mjeseca prenijeli smo informaciju kako Japan zbog međudržavnih sporova namjerava postrožiti izvoz nekih kemikalija u Južnu Koreju koje se smatraju ključnima kod proizvodnje elektroničkih uređaja.

Prema novoj regulativi koja je stupila na snagu 4. srpnja, proces izvoza kemikalija kao što je fluorirani poliimid, prevlaka za lemljene te fluorovodik visoke čistoće zahtjeva posebnu dozvolu čiji proces izdavanja traje između dva do tri mjeseca (u odnosu na dosadašnji proces koji je trajao najviše mjesec dana).

Prema izvorima iz same industrije koje navodi internetska stranica Digitimes, međutim neće biti trenutačnih posljedica (barem u prvih nekoliko mjeseci) zbog stanja na tržištu koje je i samo opterećeno svojim problemima kao što je prekapacitiranost, velike zalihe memorije u skladištima te smanjenje potražnje na tržištu pametnih telefona.

Međutim, ukoliko se spor ne riješi u iduća tri mjeseca posljedice mjera izvoza kemikalija najviše će osjetiti proizvođači kao što su Samsung, LG i SK Hynix, što bi se potom moglo odraziti i na globalno tržište proizvoda što su waferi, memorija i paneli.