Japan Južnoj Koreji uskraćuje kemikalije potrebne za proizvodnju elektroničkih uređaja

Japan će zbog političkog spora uskoro Južnoj Koreji uvesti restrikcije što se tiče uvoza određenih kemikalija ključnih u proizvodnji elektroničkih uređaja

Matija Pavlić utorak, 2. srpnja 2019. u 06:00

Vrhovni sud u Južnoj Koreji prošle godine donio je odluku prema kojoj južnokorejski građani nisu primili odgovarajuću zadovoljštinu za stradanja i prisilni rad od Japana tijekom Drugog svjetskog rata, kada je čitav Korejski poluotok imao status japanske kolonije.

Prema pisanju japanskih dnevnih novina Sankei Shimbun, Japan je odlučio odgovoriti na taj potez restrikcijom izvoza nekih kemikalija u Južnu Koreju koje su ključne za proizvodnju elektroničkih uređaja.

Restrikcija u izvozu konkretno se odnosi na fluorirani poliimid (za proizvodnju zaslona za mobilne uređaje i televizore), prevlaku (koristi se kod lemljenja čipova na PCB-ove) te fluorovodik visoke čistoće (koristi se za takozvano jetkanje poluvodiča).

Restrikcija izvoza ovih kemikalija odnosi se na posebnu dozvolu koju moraju ishoditi japanske tvrtke koje ih izvoze u Južnu Koreju, čime bi se ukinuo prijašnji trgovinski dogovor između dvije zemlje.

Postupak dobivanja dozvole traje i do 90 dana, a dodatni problem za južnokorejske proizvođače elektroničkih uređaja predstavlja činjenica da Japan proizvodi 90% svjetskih zaliha fluoriranog poliimida te 70% svjetskih zaliha prevlake za lemljenje čipova.

Ukoliko se problem ne riješi u zadnji čas uvođenje restrikcija i spomenutih kompliciranih dozvola za izvoz kemikalija zakazano je za 4. srpnja.