Subwofer u stereo uređaju

poruka: 3
|
čitano: 1.697
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Subwofer u stereo uređaju
pitanje
Pomozite - sutra mi je sestrin rođendan, pa moram napraviti dobro ozvučenje - osobito dobar bas. Dakle, imam kućno kino i jedan stereo uređaj Nokia. Taj stereo ima, kako ime govori dva zvučnika, bez subwofera, no ti zvučnici baš ne proizvode dobar bas, pa sam ja mislio sljedeće: ugurati plus i minus kabel od subwofera sa kućnog kina u jedan kanal (bilo lijevi ili desni) tog stereo uređaja, uz to da u taj kanal bude uključen i sam zvučnik (dakle na lijevom kanalu lijevi zvučnik, a na desnom desni zvučnik i subwofer). Pitanje je: da li je to moguće? Isprobao sam na stereo uređaju iskopčati samo desni zvučnik i umjesto njega spojiti subwofer - i sve je odlično zvučalo ali tada mi je falio onaj stereo osjećaj (jer spojen mi je samo lijevi zvučnik. I subwofer i ta dva stereo zvučnika imaju otpor od 8 ohma - što bi se dogodilo kad bi spojio u JEDAN KANAL dva zvučnika od 8 ohma (a na kanalu piše minimalno 8 ohma). Bi li to značilo tada 16 ohma ili bi se dogodilo nekakvo dijeljenje? preporuke, komentari, savjeti... MOLIM VAS!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Subwofer u stereo uređaju

Pa to je paralelni spoj tako da bi ti otpor iznosio 4oma. Problem je što ti sub dere samo bas sa jednog kanala pa će opet bit neravnoteža. I pitanje koliko ti može kanal podnjet snage.

 

Moj savjet: Ako imaš jako pojačalo i zvučnik. Spoji jedan kanal na zvučnik a drugi na sub i stavi na kućnom kinu da svira mono a ne stereo. Imat ćeš isti zvuk na subu i zvučniku, a ako je snažan zvučnik i jedan ti je dovoljan za dobro ozvučenje.


Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
stand one bit of competition
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Subwofer u stereo uređaju

kad bi spojio dva zvucnika od 8 oma na jedan kanal onda bi se otpor prepolovio dakle 4 oma (paralelni spoj otpora). to nije dobro jer na tom kanalu pojacalo teoretski daje duplo vise snage a nema je i onda izgori. to bi funkcioniralo ako nebi pojacavao pojacalo vise od pola, ali to na tulumu ne pali jer ce se naci uvijek budala koja odvrne do daske. probaj nabavit otpornik od 4 oma i spojit ga u seriju sa ta dva zvucnika, onda bi ti trebalo funkcionirat. ne odgovaram ako skuris pojacalo, desilo se i meni dok sam tako prespajao zice i napravio kratki spoj i frknulo je!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice