Windows 11 Pro "rabljena" licenca

poruka: 6
|
čitano: 1.797
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Windows 11 Pro "rabljena" licenca

Pozdrav, uzeo sam nedavno novi laptop na firmu, naravno bez OS-a te sam odradio instalaciju Win 11 Pro koji bih sada trebao i aktivirati. Inicijalno sam mislio kupiti kljuc s jedne od raznih stranica koje "dilaju" razlicite kljuceve i licence, no nekako mi ne ulijevaju povjerenje zbog mogucnosti krade podataka i slicno. Medutim, u potrazi za tim kljucevima sam naletio na opciju kupnje rabljene licence pa me zanima jel ima tko ovdje iskustva s time? Razlika u cijeni nije neka, pogotovo jer dobijem i R1 racun, a po mojem shvacanju ovo bi trebalo biti 100% legalno i legitimno sto mi ipak znaci prema tome da se radi o racunalu koje je u firmi.

 

Svaki savjet i iskustvo je dobrodoslo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
online
Re: Windows 11 Pro "rabljena" licenca

"Rabljeni" bi u kontekstu softvera trebao biti prijenos vlasništva, u slučaju Windowsa, odjava kod Microsofta uz prateću dokumentaciju kao što to radi Forscope.

Ovo na oglasu izgleda kao nova ESD licenca, ali ako dobiješ R1 na firmu, to bi trebalo biti dovoljno.

 

14 godina
offline
Re: Windows 11 Pro "rabljena" licenca

hmmm...

 

malo je to čupavo, naime, hrpa laptopa se recimo u nekoj specifičnoj hardverskoj konfiguraciji prodaje samo s Win 10/11... koji su aktivirani i zapisani u veeeeeliku knjigu MS-a os licencama i povezanom hardveru (tzv OEM licence)....

 

ali ima i serije gdje su Windowsi gore, ali nisu aktivirani do prog pristupanja Internetu tj. do MS-a

 

ako netko kome treba Linux, pregazi odmah po paljenju laptopa cijeli SSD u laptopu, bez da su se Windowsi aktivirali, tada možeš, iako je OEM (presuda_EU_suda )  kupiti i oporabiti tu licencu, jer je ta inicijalna instalacija "uništena" pa se može prenijeti na drugu hardversku kombinaciju...

 

imaš i par firmi u Njemačkoj koje će ti izdati R1 račun za te licence...

Ju je je? Je ju je!
15 godina
online
Re: Windows 11 Pro "rabljena" licenca
Stric_Jura kaže...

..

 

imaš i par firmi u Njemačkoj koje će ti izdati R1 račun za te licence...

 -njemačka (i ausrtija) imaju takav licenčni ugovor s ms-om.. tj njihova licenca dozvoljava prijenos na drugog vlasnika i to za računalo kupljeno s licencom (win) ..

-za ovaj slučaj to ne vrijedi, jer nije kupljeno to računalo...

-ne vrijedi jer nismo njemačka-austrija, što se tiče ms-licence-eula-e..

-vrijedi jer smo eu, jer time sve što je legalno u jednoj članici možemo i mi koristiti, otiči u njemačku i kupiti .. (opet, ne samo licenca)..

-dok je odjava-deaktivacija onak.. pa ove licence kao polu-ok-legalno mogu.

 

-juzer traži-pita za r1.. i trgovine koje prodaju ove pirat-legalne oem licence za hr to znaju pa kao daju r1.. 

-što je r1? .. ne postoji, tj to je samo za nas, za domaće firme i hr zakon, nema ostatak svijeta s tim ništa, tj forma koja određuje koji sve podatci moraju biti navedeni na računu, račun je račun.. ostalo je dodatni podatak kao oib-mb ili naziv kupca.. ako račun nema potrebne stavke tad ga se ne može knjižiti, prekršaj-problem .. tad nije ušao u trošak i nije u knjigama firme dok će firmi faliti novac plaćen s žiroračuna u tom iznosu.

-domaći r1, ima npr fisklaizaciju, to s ostalima nema veze.

-maloprodaja-veleprodaja..

-dok ove trgovine daju r1, točnije daju komad papira koji bilo tko može napisati npr u wordu, tj tek ako je to izdala domaća firma-trgovina sa svim potrebnim podatcima za r1 tad je to pravi domaći uptrebljiv r1 i tad je teoretski firma mirna, što se tiče računodostva-poreza.. no nije tema računovodstvo nego licenca.. a ms ne dozvoljava, tj ako se pita ms tad je to nevažeća licenca a juzer traži-pita za r1 i govori o firmi...

 

-ovako, win licenca nije skupa, recimo 100€.. ako je nešto za biz-firmu, ako je problem 100€.. tad je fruma u ozbiljnom problemu, većem.

-ako se želi biti čist-miran, tad se kupi čisto.. ne ovako.

-ako se želi jeftinije, ne treba ništa, nikakav račun, win će raditi, bez licence.. tj to je samo prekršaj i to po privatnoj tužbi (koju za ms u hr protiv firmi radi bsa, pa firme neće dugo ako bsa pomisli da ne plaćaju licence, znaju)... razlika, kućni korisnik, za osobne potrebe, može izlaskom iz trgovine baciti račun i nikad nikome ne mora dokazivati da je nešto kupio.. firma mora, mora imati račune, mora plaćati sve žiroračunom i prikazati trošak-porez, kao što će i kupnju licence knjižiti u trošak i odbiti predporez, no to je stvar porezne, ne licence-ms-eula-e..

 

-bsa, zna koje firme postoje u trgovačkom registru, zna koje plaćaju licence, zna da ostale koje ne plaćaju ako koriste računala vjerojatno imaju pirat-bez.. pa im svako malo pošalju promo mail s upozorenjem o piratsoftu.. a ako baš to znaju, tad i prijava inspektoratu uz kazne.. jer je odavno to prebačeno na carinski prekršaj pa su kazne od nekadašnjih 5-6.000kn dobile nulu više, previše za rizik i miran san za jednu kaznu ili 100€..

 

-važnije.. firme ne kupuju u maloprodaji, u pc trgovini.. tj kupuju samo male... i iz neznanja, veće, tj za nas i licence kriterij sve s više od 5-10 radnih mjesta-računala-licenci .. trebaju direktno od ms-a, partner programi, daleko povoljnije od jednokratnih licenci no plaća se godišnje paušal, npr tako radi država za sve institucije-školstvo i to rade svakih 3-4 godine novi ugovor.. ostale firme se pobrinu za sebe.

-malima je često kupnja računala s oem predinstaliranim softom izbor, jer je tad oem licenca cca 50% povoljnija nego retali.. ali posljednje desetljeće je zapravo oem-retail nestao, digitalizacija, internet, storeovi.. nije to više doba cd medija i holograma, xp-a, dok je free nadogradnjom sam ms sebi stao na rep, omogućio da sva stara računala s bilo kojom licencom dođu do licence za w10 koja se poveže za id-hw-a i radi kao trajna do deaktivacije.. tj opet porezna i knjigovodstvena pravila, računi se moraju po zakonu čuvati +10 godina i dati na uvid ako se zatraži.. ako netko ima starije računalo-os, npr win7, tad je to vrijeme već isteklo i nitko više ne traži račun kao dokaz (mada će on tad ako je kupljeno na firmu i dalje biti u podatcima, prometu za tu godinu u troškovima.. no ne mora se više čuvati ili biti dostupan u bazi..).. a nadogradnom na w10 je korisnik došao do win10 .. bez računa, jer je nadogradnja, jer je račun za stariji os i tad svatko može upravo to navesti (neovisno što je istina) :)

 

-tko odlučuje o valjanosti licence? .. ne država, ne zakon, nego vlasnik-ms.

-npr ako netko kupi npr msoffice-home-student verziju-licencu, tad je to samo home-student, ne za biz-firmu, ne vrijedi.. tj licenca je vozačka za auto, osobna, nije to kupnja softa nego pravo-licenca-dozvola za korištenje, kao što vozač b-kategorije nema vozačku za kamion i ne kupuje ju s kamionom nego polaže ispit kod nadležnih .. tj dozvola i sredstvo, kamion ili os-soft su dvije odvojene stvari, pravno-knjigovodstvemo ili dualizam i problem tumačenja. .. home-student licenca jednostavno ne vrijedi za firme-komercijalu, mora biti biz ili pro.. skuplje. Ako se koristi suprotno uvjetima tad se gubi, nevažeća..

--ali, ako netko kupi home-student office i instalira na računalo, proći će uredno aktivaciju-verifikaciju ms servera i aktivirati se.. tj server ne zna, ne razlikuje kućnog i poslovnog korisnika, licenca radi, sve dok netko ne dođe kao bsa ili inspektor i to primjeti pa prijavi nadležnima kao ms koji tad privatnom tužbom može tužiti..

-država i zakon s tim nemaju skoro ništa.. tj sve je ok dok nije pirat (terorizam, pedofilijia).. tj ako se ne korisit pirat izvor, ako se ne skida recimo torrentom (distribucija) i ako se ne koriste crack-aktivatori, tad nema kršenja zakona, nema kaznenog djela piraterije.. tj tad je samo korištenje u skladu s licencom ili bez.. a to je tad privatna stvar vlasnika-tužbe. Ako je piraterija (hack-crack-distribucija..) tad ide po sili zakona, po spoznaji, kazna za pirateriju, koja ide u džep državi, ms s tim nema veze..

 

-možemo li se praviti naivni, možemo li čak posložiti neku kombinaciju na kojoj bi sve moglo proći.. da, no nije baš sigurno, moguće su veće kazne, čemu?

-firma treba poslovati pošteno, plaćati poreze, pa i licence ako koristi nešto.. dok je win licenca zapravo bagatelna sitnica u odnosu na sve ostalo, wc papir, ili ostali soft kao acad-adobe koji koštaju više nego win+računalo .. i ako se na tome želi štedjeti tad je to pogrešno mjesto-način + nitko nije naivan, dok nekoliko godina o tome nema skoro ništa, zatišje.. pa može biti svašta, može čak da nekoliko godina može bez problema, kao što netko može voziti bez vozačke..

-ako treba nešto muljati tad treba za skuplje stvari, veće, ne za 100€ uz rizik kazne 10.000 ..

 

-ovakve trgovine koje daju r1 ... naivno, tj navode presude, primjere, smiješno, tj sve to pokušajte ponuditi ms-bsa ili inspektoru ako zatraže, ili pitajte ms.. njihov odgovor će biti suprotan, dok bi pravna država morala to nekako reći građanima no to ne radi, nema.. onak, diskrecija inspektora koji je u pravilu dobio kuvertu pa ne vidi pirata.. no već duže tog nema, jer nema inspektora, nema problema s licencama jer je ms dao free, .. pa je ovo sve više hipotetski, dok je njihov r1 smijurija, tj trgovina izvan hr može napisati bilo što a kao eu tržište sad može i proći bilo što.. dok netko ne provjeri-zatraži ili dok bsa ne primjeti, tad više nije baš tako.

-mi nismo njemačka-austrija, eula, čitati, mi smo emea3, pa ako se pozivamo na uvjete tad ih treba čitati, a ako se želi pozvati na neki drugi, kao njemačku, tad će odgovor druge strane vjerojatno biti da mi nismo njemačka .. i da tad nema valjanu licencu, no sama licenca je sporedna, za državu je važno da nema kršenja zakona ili poreza-knjiženja, dok je za ms samo važno da firma plaća licencu.

-ako je nešto kupljeno na firmu mora biti na žiroračunu-prometu, tad mora biti i trošak-obračun poreza.. tad loš račun ne prolazi, tj ako se knjiži nešto što nije u skladu s našim poreznim zakonima tad se plaća kazna za to, nevažna licenca.. itd. a to odavno radi automatika kao eporezna pa nije više stvar hoće li netko tražiti neki račun nego mora biti točno provedeno ili će na kraju godine biti problem jednako kao neisplata plaće, bolovanje, mirovinsko i sl. ... ista eporezna, isti soft kontrolira sve kao i fisklaizacija za maloprodaju itd.

 

-oem licenca, je vezana uz hw, ne može se tad odjaviti, tj ostaje, nije reatail.. i tad vrijedi samo uz kupnju tog računala i to za njemačku-austriju jer imaju takav ugovor s msom, eula.

-nema više oem, ratail, digital.. sve je to sad isto, tj postoje i dalje takvi nazivi no nemaju više smisla.. više se koriste da bi zamutili stanje i da bi takve trgovine prodavale pirata, tj bez plaćanja ms-u i vjerojatno bez poreza..

-domaće trgovine, cijene.. sam ms bi bio logično mjesto za kupnju, iz prve ruke.. no upravo zato ne smiju dumpati cijene, dok trgovac može dati popust.. pa nije neobično da je na ms storeu licenca dvostruko skuplja nego u lokalnoj trgovini.. to je ok-normalno.. potražite. To je za maloprodaju i male kupce, kućne i sl. .. dok bi firma trebala to riješiti direktno, tj pitanje je samo ako je firma 1-2 računala (već s 3-5 se isplati u partner programe) tad je jeftinije to obaviti jednokratnom kupnjom i to za win, što je na kraju zanemariva mala cifra-ušteda kod recimo pokretanja firme i opremanja.. ostali soft je daleko skuplji i ne nudi se kao oem-povoljnije (predinstalirano)..

-oem.. je predinstaliran soft, primarno os, ponekad i office (ne više, odavno). Tad se ne može legalno kupiti odvojeno, kao roba-artikal u trgovini, jer to tad nije oem.. tj ms priznaje ako je datum kupnje računala-hw 30 dana unutar kojih se može kupiti oem licenca i instalirati.. no primarno značenje oema je predinstaliran soft koji je već instaliran na računalu, kao os, upali-radi. Ne nešto što se kupuje odvojeno-zasebno + unutar 30 dana..

-pošto je to licenca, dozvola, pošto uvjete određuje vlansik, ms, eula.. tad za zakon u slučaju spora to postane prvo što se pita-gleda.. uvjeti, ima li korisnik licencu, koju i po kojim uvjetima, i ako nema piraterije-djela tad je privatna tužba ms-a protiv firme, dok protiv kućnog nema ni jedan primjer u svijetu nikad.. i ne mora ništa dokazivati računom tj ako korisnik u procesu aktivacije unese key-licencu i ako ms server to prihvati-validira-aktivira tad država-zakon nemaju što o tome reći, tj to je tad po odluci ms-a-vlasnika valjana licenca jer je to sam ms rekao svojim serverom-aktivacijom i tad ostaje samo pitanje može li se koristiti za komercijalne potrbe-firmu.. office ne može, win-os može, uz problem ograničenja kao domena-mreža pa za firme često home nije upotrebljiva verzija i mora biti pro.

 

-ako nema hacka-crakca-aktivatora i torrenta tad nije piraterija, tad je legalan-legitiman soft i korištenje u skladu s uvjetima licence koju posjeduje ili ne.. ne postoji piratski soft tj pirati koji bi proizvodili takav soft dok je kršenje copyrighta kao zaštite-pravne osnovno djelo, torrent je neovlaštena distribucija itd.

-firma-kućni nije isto.

-porezni zakoni, copyright-licence su dvije odvojene stvari, u ovom slučaju isplepletene no sasvim druge osnove-pravila-zakoni.

-ms i država-zakon ili eu su dvije-tri odvojene stvari, kao i prava ili stvar kršenja konkretnog poreznog ili autorskog-vlasničkog zakona ..

 

-uskoro, par godina, 2025.. ide se na free-soft, tj bez ovakve prodaje licence, promjena modela naplate, ne soft, ne jednokratno nego usluga-cloud, mjesečno-godišnje-trajno..

.. ms365 ili office365 su to prema čemu ms gura, tad će korisnik svake godine platiti recimo jednu win licencu, ...

-za kućne, može free, postoji sve, npr google-office.

 

-zapitajte se za r1 koji izda neka trgovina.. npr što da netko tako proda vaš auto-stan? i što kad se to otkrije?

-papir je lako napisati, r1, problem je ako netko to provjeri-zatraži i tad se dođe do tog da ako vam je nešto prodao neovlašten trgovac tad to niste kupili, licencu, nemate, nemate pravo korištenja, imate samo ako kupite od legalnog-ovlaštenog trgovca ili vlasnika i ako koristite u skladu s uvjetima eula-e.

-za firme duže vrijeme nikom ne pada na pamet muljati s win licencama, bagatelno u odnosu na ostalo uz nadogradnju na w10 koja je eliminirala potrebu za računom-dokazom .. dok bsa rutinski radi svoj posao i znaju koje firme postoje i koje ne plaćaju pa povremeno to poguraju, obično u proljeće.. :)

-sad već win11 počinje gurati van w10.. kreće gašenje, ove godine kao tranzicija-plašenje, pa treba na vrijeme krenuti s nadogradnom ili promjenom računala ako ne zadovoljava uvjete. Vjerojatno će ove ili iduće godine ovo postati aktualnije-važnije pa opet nirvana.. tj pokušajte se prisjetiti posljednjih tema oko licnence ili inspektorata-kazni-štibri za soft? .. od izlaska w10 praktički zamrlo, desetljeće... a kupiti jednom u desetak godina i tad kemijati ne vidim nekog smisla ako je kazna moguća daleko veća od uštede uz promjenu paradigme-naplate kad će to biti nevažno tj ili će se plaćati usluga ili je neće biti, kao internet-mobitel..zato guraju w11 i tpm2.0..

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 mjeseci
online
Re: Windows 11 Pro "rabljena" licenca
gamer34 kaže...

Pozdrav, uzeo sam nedavno novi laptop na firmu, naravno bez OS-a te sam odradio instalaciju Win 11 Pro koji bih sada trebao i aktivirati. Inicijalno sam mislio kupiti kljuc s jedne od raznih stranica koje "dilaju" razlicite kljuceve i licence, no nekako mi ne ulijevaju povjerenje zbog mogucnosti krade podataka i slicno. Medutim, u potrazi za tim kljucevima sam naletio na opciju kupnje rabljene licence pa me zanima jel ima tko ovdje iskustva s time? Razlika u cijeni nije neka, pogotovo jer dobijem i R1 racun, a po mojem shvacanju ovo bi trebalo biti 100% legalno i legitimno sto mi ipak znaci prema tome da se radi o racunalu koje je u firmi.

 

Svaki savjet i iskustvo je dobrodoslo.

 ovo sa slike je Retail verzija, što znači da nije vezana uz hardware i može se dalje prodavati. tebe osobno s obzirom na firmu najviše zanima račun na kojem će pisati da si legalno kupio win 11 pro licencu. problem može nastati ako više korisnika koristi ključ sa te licence, pa ti MS može poništiti aktivaciju.

 

imaš i ovu opciju, još povoljnije

https://ibyte.hr/MICROSOFT-WINDOWS-10-PRO-p604756162

 

i onda besplatno nadogradiš na Win 11 Pro. Ili odmah uzmeš Win 11 Pro za 10 eura više.

 

 

15 godina
online
Windows 11 Pro "rabljena" licenca

-da.. i opet, kako to trgovina prikazuje, kao slučajno, u sudskoj presudi se odnosi na oem soft, predinstalirano na računalo, vezano uz računalo.. oem, ne retail, a prodaju retali itd.. jer za oem ni ne treba kupovati licencu jer je na oem računalu s win10 odavno id računala povezan s licencom i time aktiviran u ms bazi, tj unazad desetljeće je iz tih razloga i sam ms mijenjao uvjete eula-e pa tako nije isto čitati nešto za xp, win7 ili danas..

-dok je priča o R1 računu tužno-smiješna.. besmislena, jer trgovac ako nije ovlašten od vlasnika ne može prodavati licence, tad su nevažeće (mada će proći verifikaciju-aktivaciju dok ih ms ne blacklista..).

-licenca je dozvola, dozvole-dokumente izdaje ovlaštena osoba, institucija, vlasnik, ne netko neovlašten, tad je to samo komad papira + ako nije hr firma besmisleno tj jednako kao da peroperić u wordu sam sebi isprinta željeni komad papira i ako netko zatraži to ponudi kao račun.. hoće li proći? možda, kao lažna novčanica ili osobni dokumenti, kao vožnja bez vozačke.. može dok ne uhvate.

 

edit: ili smijeh.. onako, domaća trgovina navodi detalje proizvoda win10, posljednja stavka je račun, potvda kupnje.. onak, postoji trgovina koja ne izdaje račun? kako bi nalpatila online itd .. a R1? bez da kupac prije kupnje, košarice-kase unese svoje podatke kao oib-matični broj, ne može dobiti valjani r1 račun, jer to mora biti na računu navedeno da bi firma to mogla knjižiti i zato se traži r1 i to prije kupnje..

-valjanost ovakve licence? to što je skuplja od ostalh izvan hr-eu (2-3 eura) ne znači baš ništa, tj cijena od nule do službene msove je moguća, bilo koja, pogotovo kad je pirat tj kad msu i državi ne plaća ništa, tad može biti bilo koja cijena a takvu je tad besmisleno kupovati jer ne može biti legitimna licenca, tj smisao kupnje takve licence ne postoji.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.1.2024 7:53 (ihush).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice