Električna struja – mućkanjem vode

poruka: 8
|
čitano: 6.156
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Električna struja – mućkanjem vode".
16 godina
offline
Električna struja – mućkanjem vode

Fora. Dušu dalo za ugradnju na brodove.

Gledam te!
 
0 0 hvala 0
3 godine
offline
Re: Električna struja – mućkanjem vode
Postovani gosp. Raos, opet izvrstan clanak. Pitanje i prijedlog za Vas i BUG redakciju, da se objedine vase objave na stranici pod “autor” pa da imamo sve na jednom mjestu?
P.s. Isao sam cistiti odvod, pa sam se sjetio da ste jednom pisali o sodi koja se lagano preprzi pa se pomjesa s vodom…
 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Električna struja – mućkanjem vode

Imat ćete uskoro priliku čitati sve moje članke na jednom mjestu. Upravo mi se tiska knjiga "Kemičar u kući - kemija svakodnevnog života" u izdanju In.Tri s 55 članaka objavljenih na ovim mrežnim stranicama plus nekoliko priloga, uključivo i Mali kemijski leksikon sa 700 pojmova. 

 
9 0 hvala 3
15 godina
offline
Električna struja – mućkanjem vode

profesore, eo i zamolbe. dosad se pokazalo kako električnu energiju zapravo nije problem proizvesti na milijune načina no očito je još nedostižno pohraniti je u špajzu za poslije, na dovoljan, razuman, trajan i relativno neskup način. elem, kad bismo zanemariliu sve "stvarne okolnosti" (cijena, ekologija, marketing i ostali profitni grabežljivci, ljudsku glupost, gravitaciju, dimenzije, okruženje, bla), na koji bi se način mogla načiniti "baterija" (akumulator?) oooogromnog kapaciteta i pouzdanosti? isključivo teorijski (jer u praksi očito ne ide), a na osnovi onoga što znamo sad (13. svibnja 2023., 16:00), jer vi niste samo kemičar, već i (silom prilika?) i fizičar i štošta ostalo korisno. dakle, neka vrst špekulacije (odn., kao što bi ekonomist dometnuo, "što bi bilo, kad bi bilo") začinjena znanošću (ne ŠČ). je li obilna, trajnija, dostupna i relativno bezopasna pohrana električne energije uopće moguća ili je rješenje proizvodnja on d fejs ov d plejs (od nano do makro potreba)? fala im 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Električna struja – mućkanjem vode

Na ovo pitanje sa doista može odgovoriti samo teoretski. Kao kemičar mogu reći samo to kolika je slobodna (Gibbsova) energija redoks reakcija koje bi se mogle iskoristiti za električnu bateriju, pa onda to postaviti kao gornju, teoretsku granicu. Reakcija fluora i litija (fluor-litijeva baterija) ima 22,45 MJ/kg (6,2 kWh/kg), a reakcija aluminja s kisikom 15,1 MJ/kg (1,1 kWh/kg), no ako se uzima samo masa aluminija - jer baterija uzima kisik iz zraka - onda je to 28,5 MJ/kg (7,9 kWh/kg). No to je samo masa reaktanata. Njoj treba pribrojiti masu elektroda, elektrolita, kućišta itd., pa je stoga kemijski dio samo mali dio priče. Sigurno bi  najbolja bila aluminijska baterija sa zračnom polarizacijom (reakcija aluminij + kisik) jer je aluminij jeftin, lako dostupan i netoksičan. (Ovdje nisam uvrstio gorivne članke, poput vodikove ćelije, koji imaju još veći kapacitet.) 

 
5 0 hvala 4
15 godina
offline
Re: Električna struja – mućkanjem vode

-najbolji odgovor ili riješenje je .. bez baterije, tj kao u članku, koristiti, za ledice i sl. tj koristiti, ne skladištiti i u bizu je to važno, odnosno zato nije zanimljivo bizu no je zanimljivo korisnicima + korisno je..

-istovremeno, moguće je očekivati-anticiprati otpor biznisa, proizvođača-distributera, opsturkcije širenju takve upotrebe, mada je korisno i rezultira manjom globalnom potrošnjom iz klasičnih izvora (ono što sami proizvedemo-potrošimo..) no biz ima sasvim suprotan interes .. a ovo je još daleko od dostupnosti masama-korisnicima i tu je biz-investiror važan, najvažnij..

 

-baterije? balast koji treba odbaciti po pravilu kiss, kad god je to moguće, tako rade kaubojske vjetrenjače (pumpe za vodu), mlinovi i sl. .. ne za proizvodnju i prodaju struje, nego konkretan posao koji je tad 'đabe' (pogon) no to bizu nije interesantno, tj dok može prodati struju za veći iznos nego pretvarati je u nešto drugo ili skladištiti do tad će to tako i ići.. a jedan od načina korištenja viška struje i i rudarenje-bitkojina i sl. .. što je besmisleno realno ali moguće itd itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Električna struja – mućkanjem vode

Profesore Raos uzivam u citanju vasih clanaka makar sam daleko od kemije i fizike, draza mi je matematika te teorijsko objasnjenje u komentaru Ajar je vrlo zanimljivo i daje na razmisljanje.

 

ihush ta kaubojska prica je super no to je ako netko tamo zivi 24 sata na dan ali recimo primjer, imas viksu u zabiti do koje nije dosla struja, voda i sve ostalo, rijesio si odvodnju te djelomicno i vodu na osnovu kisnice i skladistenje iste u bunar, spreminik i slicno no struju moras isto negdje uskladistiti za period kada ces biti tamo jer trebas oprati ves, sudje i slicno, zagrijati vodu u bojlerima (protocni, neprotocni) ako koristimo strujne sto je prakticnije od plinskih te uzmimo da koristimo vjetro-solarno rijesenje. Baterije ce cine kao sjajno rijesenje te ccs za prosjecno kucanstvo dnevno trebas ljeti cca izmjedju 2-3kWh baterije radi perilice/a te uracunavajuci tu i bojler/e.

 

Ono sto u kaubojcima mozemo vidjeti su vjetroelektrane za crpljenje vode ali ne proizvode struju, da ima ekipe koja je iz takve vjetroelektrane stavila generator i proizvodi isto struju, zato sam spomenuo gore to kao rijesenje kao kombinacija vjetro i solarno, nije to bas tak bez baterija, naravno daleko od zivuceg objekta.

veni vidi didici
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.5.2023 9:42 (dagoberhr).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Električna struja – mućkanjem vode

-ako ili kad... imaš dovoljne kapacitete za proizvodnju potrebne količine energije (struje) tad ne trebaš skladištiti..

-ovo nije primjer riješenja za 'kuću' nego jednu potrebu-uređaj, u primjeru neka led-svjetiljka speleologa koji tad ne ovisi o tome da ima dovoljnu zalihu baterija ili ne mora stati i recimo biciklirati dinamo da bi napunio bateriju.. odnosno nije smisao priče-primjera puniti bateriju, smisao je izbaciti potrebu za baterijom jer ona je problem, gubitak, kapacitet, trajnost, težina itd.. ovo nije za tv-frižider.. nije za kuću, kućne potrebe današnje osobe-društva nego recimo punjač uređaja kao mobitel koji može biti i mini solarni panel (već uobičajeno-dostupno) no što kad nema sunca, noć ili zato primjer speleologije (pod zemljom.. naravno nema sunca-svjetlosti)..

 

-a kaubojska vjetrenjača.. vjetrenjača kao i mlinovi neovisno vjetar-voda mogu služiti kao generatori.

-kako rade reverzibilne HE? imaju akumulacijsko jezero.. sama riječ akumulator ti daje hint, baterija.. tj masa-sila vode se pumpa dok je potrošnja manja i to je 'baterija' za vodu-pogon, ne za proizvod-struju, no to je relativno lako i nema razloga da kaubojska vjetrenjača (pumpa za vodu) onaj dio dana koji nije potreban za pumpanje vode (npr za stoku, usjeve, za piće...) puni akumulacijsko jezero koje će tad imati potencijalnu, koja će po potrebi postati kinetička-rad a svaka energija-rad je samo stvar agregatnog stanja i konverzije-gubitka, iz mehaničkog u struju ili obrnuto..

.. i za sad ne govorimo o struji koja se ovako proizvodi za pogon tramvaja ili švasaparat nego led-svjetiljka ili punjenje mobitela.. nešto što inače radi mala AA-AAA baterija, ne nešto za firižider-bojler-kuću... ne za lift.

 

-tj to su dva suprotna koncepta, proizvoditi za prodaju ili za svoje potrebe (ne osobne jer ljudi ne troše struju, nego uređaji koje koriste, mobitel, lampa, računalo..)

-proizvodnja kao biz, za prodaju, sustav-trošak-porez-zarada.. mora gledati količine-cijene, profit, naplatu.. mora gledati jel je profitabilnije prodati struju ili nešto drugo-treće, dok za osobne potrebe ili potrebe jednog uređaja nije stvar biznisa-interesa-zarade.. količina struje u jednoj maloj aa-aaa bateriji nije ona koja je stvar biznisa kad se govori o proizvodnji struje i distribuciji ali je ta mala aa-aaa baterija važna korisniku kao speolog ili bilo tko s mobitelom u džepu kad recimo planinari-šeta prirodom ili peca.. tj na mjestu gdje nema utičnicu za napuniti uređaj. Tad ovo mehaničko-kinetičnko ili kemijsko riješenje daje potrebnu struju autonomno, lako.. tj po sjećanju su već davno (+30+40.. god. teško se prisjetiti) recimo seiko-5 satovi imali mehanizam 'navijanja' tj klatno koje je gibanjem stvaralo struju, dovoljnu za rad sata .. koji na tu foru radi 'vječno' tj ne radi ako miruje jer tad nema gibanja klatna-generatora dok je masa sata nešto što je zanemariv teret na ruci osobe + nosi ga neovisno ima ili nema generator tj to je samo riješenje za taj sat i njegovu potrošnju ne za hep-potrebe ili biz s tom strujom čak ni za punjenje durgog uređaja jer nije nikad predviđeno da bi on bio punjač ili powerbank no teroetski je samo potreban konektor-adapter-konverter i može poslužiti kao punjač ili baterija ili powerbank dok po trgovinama možeš kupit jeftikaner powerbankove sa solarkom i/ili dinamom koji služe recimo punjenju mobitela kad nemamo utičnicu-struju i već su zapravo zaboravljeni jer vrlo malo potrebe je za takvim punjenjem npr na putu dok mobitel bez problema izdrži dan-više.. tj malo je primjera gdje je struja-utičnica nedostupna duže od jednog dana prosječnom korisniku, tj to je biz, ne onaj jedan planinar i koliko on struje treba za neki uređaj dok bi neka expedicija, po amazoni ili na mars možda trebala 10kwh generator samo za recimo računala ili održavanje tlaka-temperature letjelice itd..

 

-struju, el.energiju, je lako proizvesti.. problem je skladištenje + komercijala tj kad iz formule izbaciš novac-vrijeme-količinu tad je teroretski sve ok, moguće.. tj kad ti je to dovoljno da seiko5 radi ili ručna led-lampa da nešto vidiš u mraku.. ne kao zarada hepa jer na toj količini struje nema biza..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice