Carnet & Bnet - muke po spamu

poruka: 3
|
čitano: 2.285
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Carnet & Bnet - muke po spamu

Koristim uslugu Carnet-Bneta, studentski račun. Ugl. zanima me ima li kakvo objašnjenje za problem na kojeg sam nedavno naletila. Problem je taj što navodno neki virus s mog kompa šalje spam okolo pa Carnetovci prijete ukidanjem računa.

 

Prvu opomenu dobila sam nedavno. Rečeno mi je da skeniram komp i uklonim eventualne viruse što sam i učinila. Nakon toga prošlo je oko mjesec, mjesec i po i evo opomene ponovno. Uskoro se spremam formatirat komp, kako su mi iz Carneta i preporučili...

 

Sve u svemu, voljela bih znati kakav je to virus koji se aktivira kad njemu to padne na pamet, tj. postoje li uistinu takvi "inteligentni" spemerski virusi koji se pojavljuju svako malo (a u međuvremenu utihnu) pa šalju spem s određenog accounta okolo po svijetu. Mogu li uopće, pod pretpostavkom da takvi virusi postoje, oni nestati nakon što ih se obriše iz virus vaulta ilti karantene i mogu li se sami povratiti nakon nekog vremena?

 

Naime, neobična mi je cijela ta stvar kako god da ga okrenem. Carnetovu uslugu koristim već preko godinu dana i tako nešto se dosad nije pojavljivalo. Jel to neka nova vrsta virusa koja okolo hara + kako se od toga zaštititi? Koristim AVG antivirusni koji se, s obzirom na moje iskustvo dosad, pokazao vrlo učinkovitim. Sve ovo pitam jer mi nije jasno - tko mi može garantirati da mi se taj isti virus neće nakačiti netom nakon formatiranja?!! Drugim riječima, kako da se od takvog virusa zaštitim, pa da si unaprijed uskratim muke mogućeg formatiranja svako malo, ili, pak, muka gubljenja prava na uslugu i plaćanja računa za nešto što nisam u potpunosti iskoristila?!

 

Da stvar bude još zanimljivija - nisam nikada čula da je itko od mojih frendova kojima uslugu interneta pružaju drugi provajderi ikada imao sličnih problema, kao što nisam nikada čula da je Carnet, koji pruža uslugu interneta svim studentima po studentskim domovima, ikada zatražio od pojedinog studenta da formatira komp jer mu virus okolo šalje spem. Hvala bogu, po domovima ima milijun studenata koji itekako imaju računala zaražena razno raznim virusima... Ok, možda domovi imaju neke dodatne zaštite il sl. Ne znam.. Pokušavam razumijeti...

 

Konačno, a što ako Carnet ima kakav problem u vlastitoj službi? Nekako mi je logično da bi i to mogla biti solucija kada niti jedan provider osim Carneta nikada, barem koliko je meni poznato, nije natjeravao svoje korisnike da formatiraju svoja računala pod prijetnjom da će im ugasnuti račun... i to sve zbog neznanog virusa koji šalje spem...

 

Je li itko imao slična iskustva, tj. kako se ispravno postaviti u ovoj situaciji?

 

Hvaaaaalaaaaa!!!!

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Carnet & Bnet - muke po spamu

ukratko - osobno znam jednu tvrtku kojoj u blokirali slanje/primanje mailova!

zasto? jer je na jednom kompu bio neki trojanac/virus koji je slao spam okolo.

koji je provider bio? T-Com!

ne mozes se zastiti nekim posebnim alatom, vec se mozes zastiti pametnim koristenjem interneta!

znaci, NE otvarati svaki privitak u nepoznatom mailu, NE klikati bas svaki pop up prozor, NE otvarati cudne aplikacije na faceu/myspaceu/..., NE sa torrenta skidati i otvarati stvari koje imaju u koemntarima da su virusi/trojanci/.....

i da, znam slucaj gdje je carnet jednom prijatelju u domu poslao mail da ce ga iskljuciti zbog sirenja spama.

znaci, nisi jedini!

 

pozdrav

 

p.s. nitko ti ne moze garantirati da opet neces nesto pokupiti za 3 mjeseca pa opet reinstal

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Carnet & Bnet - muke po spamu

Postoje, i vjerojatno se jedan nalazi na tvojem računalu. To što se još nisi susrela s njim (i što se tvoji prijatelji nisu susreli s njim) nema veze, uvijek se može dogoditi. Sumnjam da bi CARNetovci bezveze slali upozorenja ako se zaista nešto ne događa.

 

AVG slovi kao vrlo loš antivirus. Dakle, deinstaliraj ga. Umjesto njega stavi Aviru ili avast! (moja preporuka je avast! ali to ovisi o preferencijama korisnika). Isto tako trebaš i dobar vartozid. Još važnije je, kao što je kolega rekao u gornjem postu, pametno koristiti internet - ne posjećivati razne stranice upitne sigurnosti i otvarati privitke bez da si sigurna da se ne radi o virusu.

 

Ako namjeravaš formatirati disk, to je jednostavnije rješenje i ne treba se mučiti oko skeniranja i uklanjanja gamadi. Naravno, trebaš skenirati datoteke koje misliš backupirati, jer inače nema smisla formatiranju ako ćeš isti taj virus vratiti na računalo.

Press any key to continue or any other key to quit.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice