Čudno ponašanje kulera prilikom paljenja računara

poruka: 2
|
čitano: 917
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Čudno ponašanje kulera prilikom paljenja računara

Pozdrav,

Prije par tjedana sam tokom paljenja računara čuo izuzetno jak i čudan zvuk kulera prilikom paljenja računara (zvučalo je kao vrlo jako zujanje). Nisam siguran koji je kuler jer zvuk dolazi ili sa CPU coolera ili sa kulera sa zadnjeg dijela kućišta. Ugasio sam ga, misleći da se jedan od kulera olabavio te ih ponovno pritegnuo. Upalio sam ponovo računar i onda je sve bilo OK. Međutim problem se ponovio.. Samo što nakon nekog vremena prestane, ili nakon gašenja i ponovnog paljena računara, ili sam od sebe nakon 5-6 minuta. CPU je AMD FX 6300, a kuler je Thermaltake Contac 16 koji sam nabavio zbog problema sa pregrijavanjem CPU-a.

 

Primjetio sam da počinjem imati FPS dropove u igrama kao što su league, wow i sl, tako da nisam siguran može li ovo kako uticati na to, šta se desi je igram određeno vrijeme na oko 120 FPS i onda mi fps padne na 5-10 na par sekundi i onda se vrati na 120. Temperature sam gledao sa AMD overdrive i Margine u Idle su oko 35. Zanimljivo je da kada radim stability test, margine padnu na oko 21, te se onda smanji brzina CPU-a na oko 1.5 Ghz, a margina se vrati na 30, te se brzina ponovno vrati na 3.5 Ghz, a margine počnu da padaju itd.

Termalna pasta je Cooler Master E1 Essential (nedavno stavljena), a kuler je čist od prašine.

EDIT: Slike su bile pogrešne.

Idle+temp Idle+temp
Stability test nakon nekog vremena Stability test nakon nekog vremena
Stability test Stability test
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.6.2017 18:57 (Benjy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Čudno ponašanje kulera prilikom paljenja računara

Da, moguće da je do ventilatora iako zavisi od samog zvuka venta, čest takav problem je kod starijih i ne-kvalitetnih napajanja iako kod tebe je možda u pitanju neki drugi vent (kada se podmaže vent se smiri na neko vrijeme).
Resetuj bios, moguće da su se nešto naponi pobrkali iako je mala šansa.
U koliko  je u pitanju ventilator ne vjerujem da ti je pad fps zbog toga, opadanje takta cpu moguće zbog nekog regulatora napona, temperature i slično ili imaš usko grlo pa te neka komponenta koči što može biti i uzrok pada fps, Pokušaj sa nekim drugim programom za testiranje.



Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice