Virtual RamDisk Y/N ?

poruka: 5
|
čitano: 3.700
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Virtual RamDisk Y/N ?

Pozz svima.

 

Kako imam 12GB rama i ne znam sta cu od njega mislio sam staviti 8GB u virtualni ram disk.Na netu se nudi mnogo programa za emulaciju.Sad neznam dali se to isplati raditi.Ako ima ko da koristi takav ili slican setup neka kaze kakve su performanse/prednosti i nedostatci.Ploca je x58.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Virtual RamDisk Y/N ?

- .. a cilj je??

Evo malo teorije, pa smisli kako ćeš ga koristiti.

Pošto je HDD najsporija komponenta za zahtijevne poslove (MBO-CPU-RAM, igre i VGA za sad preskačemo), smisao RAM diska je upravo ubrzati rad s podatcima. Da koristiš neki soft npr Adobe AE ili Photoshop s velikim fileovima, tad bi to bilo relativno korisno, može i kao SQL server, .. dok za kućnog korisnika neke koristi nema, tj previše petljanja koje se rješava SSDom. SSD je zapravo jednak u osnovi RAMdisku s tom razlikom da je za OS to normalan disk (ne treba software) i podatci su trajno snimljeni (RAMdisk se briše gašenjem, moraš imati image za nastavak.., postoji i automatika, ali to je osnova).

Recimo za igre, kranje nepraktično jer dosta toga treba napraviti, imati image instalirane igre (na kreiranom RamDisku) pa je učitavanje levela nekoliko puta brže nego s HDDa, možda dvostruko u odnosu na SSD. Zanemarivo jer i sadašnje učitavanje je dovoljno brzo, može RAID, SSD i sl, dok je sama količina RAMa premala za komotnije korištenje (jer 8GB danas nije puno).

Najkorisniji je za recimo virtualizaciju (ali tad 8GB može biti malo, OK je za XP i tu generaciju), pa opet nije presudno, tim više što je potreban i u radu pa bi ostatak (4GB) postao problem. Pošto windowsi (pametno) koriste 'višak' za keširanje, ni RAMdisk više nije tolika prednost.

Za svakodnevnu upotrebu, može se postaviti npr Temp, swap, .. na RAMdisk, ali današnji diskovi su dovoljo brzi + win.cahche, razliku bi rijetko primjetio.

Dakle, skoro beskorisno, za general usage. Za ozbiljnu upotrebu, morao bi imati barem 64-192GB, višeprocesorske zvijeri (radne stanice, MBO, Xeon) i takve programe (zahtijevne) koji bi to iskorištavali. Igre ovise o VGA i manje o CPU, recimo današnji video fileovi nisu veliki kao nekad (sirovi AVI, miniDV AVI i sl.) pa je recimo kopiranje par GB videa posao od par sekundi miniDV je 13GB sat, prosječno kopiranje na HDDu traje 5min, tu bi ubrzanje bilo osjetno, ali je količina nedovoljna za rad, kopiranje videa se ni ne radi (capture, edit, export). BR od 25GB je u h.264 AVCu cca 3GB (<2GB po satu videa). Sve ostalo je dovoljno malo da je zanemarivo vrijeme učitavanja-kopiranja (unutar samog diska, jer s vanjskih memorija ovisiš o njihovoj brzini, ne o RamDisku ili HDDu)...

 

SSD je (danas) dovoljno jeftin i (važnije) dovoljno velik za OS-Seven (ali ne i za sve programe-igre), OS na njemu radi osjetno življe. U kombinaciji s RAMdiskom može se produljiti vijek trajanja (trim) kao i dobiti maximalne performanse ali je to za igranje zanemarivo i neopravdava potreban posao, znanje, disciplinu za korištenje. Opet je lakše imati RAID SSD nego RAMdisk. itd. Možda je dobar primjer Seagateov XT hibrid, ali ima nekih teh.problema, to je u osnovi HDD+RAMdisk-8GB, ništa posebno, SSD je brži, problemi s pouzdanošću.

 

Jednaka situacija da imaš bolid F1, je brz ali ne za vožnju po cesti, pa tako i beskoristan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2011 1:06 (ihush).
12 godina
neaktivan
offline
Virtual RamDisk Y/N ?

Hvala ti na detaljnom odgovoru.Onda odustajem od ramdiska.Dok se skupi love utaket ssd i to je to.

 
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Re: Virtual RamDisk Y/N ?
Sea Sparrow kaže...

Hvala ti na detaljnom odgovoru.Onda odustajem od ramdiska.Dok se skupi love utaket ssd i to je to.

Zapravo RAM disk je super stvarčica za X79 ploče/konfiguracije.

 

Quad Chanel je brz, koriste se 2400MHz memorije.

 

ASRock je tu tehnologiju nazvao X-Fast RAM i dolazi besplatno kao dio softwarea AXTU.

 

 

Šteta što nije dostupno za druge chipsete/platforme.

 

Također, podržava taj isti RAM i pod 32bit sustavima, dakle ako imaš konfu sa 4x4GB RAM-a i W7 32bit,

moći ćeš koristiti 3.25GB za OS i ostatak za X-Fast RAM.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
offline
Re: Virtual RamDisk Y/N ?
Don Kihoty kaže...
..

Šteta što nije dostupno za druge chipsete/platforme.

 

..

- to je najmanji problem. Razlika je što to utils napravi automatski, dok ovako mora sam korisnik.. (tempove, pagefile, zgodno je uključiti superfetch i to je to). Ili ovako.. (pročitati postove kog zanima).

- btw, nije problem korištenja RAMa na x32, sve do 192GB ovisno o chipsetu i CPU (najmanje o OSu), patch. -zapravo i taj utils to pokazuje (jer koristi RAM iznad te umjetne granice), kao i svaki ozbiljniji RamDisk 1., 2., 3.,.. trialovi su ug. ograničeni na 4GB i sl.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2011 2:43 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice