Microsoft vratio u ponudu Huaweijeve prijenosnike

Microsoft je vratio u ponudu Huaweijeve prijenosnike, ali čini se ne zadugo…

Stjepan Bilić utorak, 18. lipnja 2019. u 14:36

Nedugo nakon što je Trump zabranio poslovanje s kineskim tvrtkama, uključujući i Huawei, zbog bojazni za sigurnost američke tvrtke su počele otkazivati suradnju Huaweiju. Osim Googlea, Intela, Qualcomma i drugih, suradnju je otkazao i Microsoft.

Osim prava na Windows OS Microsoft je Huaweiju oduzeo i distribucijsku mrežu. Zapravo, uklonio je njihova prijenosna računala iz svoje ponude. No iste je sada vratio, ali čini se samo nakratko. Naime, u međuvremenu SAD je omogućio Huaweiju prijelazno razdoblje u trajanju od 90 dana za čijeg se trajanja i dalje mogu služiti američkim tehnologijama.

Prema pisanju internetske stranice The Verge iz Microsofta je na njihov upit stigao odgovor kako su razmotrili te kako će i ubuduće nastaviti odgovarati na brojne poslovne, tehničke i regulatorne promjene koje su nastale nakon dodavanja Huaweija na takozvanu crnu listu. kao rezultat promišljanja vratili su u ponudu postojeću ponudu Huawei uređaja u Microsoft Store.

U prijevodu, vraćeni su oni prijenosnici koji su nastali prije bana. Hoće li u ponudi biti i neki noviji modeli? Najvjerojatnije ne. Huawei je u skladu s nametnutim zabranama otkazao predstavljanje novih Windows prijenosnika do daljnjeg.

No kako u zadnje vrijeme sve više tehnoloških divova zagovara ako ne potpuno ukidanje zabrane onda barem njezino ublažavanje postoji mogućnost da u skorijoj budućnosti Huawei nastavi poslovati s SAD-om i drugim zemljama kao i do sada. Naime, Google je američku vladu već upozorio na moguće sigurnosne probleme s Huaweijevom nekontroliranom inačicom Androida, a sada i Intel, Xilinx te Qualcomm pokušavaju tihom diplomacijom isposlovati ublažavanje zabrane.