Huawei se našao usred trgovinskog rata Kine i SAD-a

Trgovinski "rat" SAD-a i Kine započeo je uvođenjem carina i zaoštravanjem poslovnih odnosa, a sada je eskalirao do proglašenja izvanrednog stanja u SAD-u

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. svibnja 2019. u 16:25

Američki predsjednik Donald Trump ove je srijede potpisao izvršnu naredbu kojom proglašava izvanredno stanje u SAD-u uzrokovano sigurnosnim prijetnjama u informatičkom sektoru. Kako bi se SAD i njihove računalne mreže zaštitile od utjecaja vanjskih aktera, od sada će u toj zemlji kompanijama biti zabranjeno koristiti telekomunikacijsku opremu proizvođača koji – prema ocjeni vladajućih – predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

U Trumpovom se dokumentu izričito ne navodi o kojim se "neprijateljskim" zemljama i kompanijama radi, ali je iz njegovih izjava i drugih odluka Ministarstva trgovine jasno da je ova uredba usmjerena prema Kini i najvećem svjetskom proizvođaču telekomunikacijske opreme, Huaweiju. Ovaj potez, smatra Trump, stavit će dodatni pritisak na Kinu u pregovorima o trgovinskom sporazumu koji se trenutačno vode.

Osim što će Huaweiju ovime praktički biti zabranjeno prodavati opremu u SAD-u, kineskim će kompanijama biti ukinut i pristup američkoj tehnologiji, što će utjecati na poslovanje, primjerice, Qualcomma koji također surađuje s Huaweijem.

Priopćenje iz Huaweija

Na ovakav razvoj događaja službeno su reagirali i iz Huaweija. "Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni surađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja tvrtke Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u konačnici narušiti interese američkih tvrtki i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava tvrtke Huawei i potaknuti druga ozbiljna pravna pitanja", poručili su.