NASA poslala četvero ljudi u jednogodišnju simulaciju života na Marsu

Stanovnici posebno prilagođene 3D ispisane nastambe imat će zadatke poput onih koje bi imali astronauti na Marsu, uz sve moguće uvjete koji će simulirati život na drugom planetu

Sandro Vrbanus utorak, 27. lipnja 2023. u 14:57

NASA nastavlja s pripremama za neke buduće ljudske svemirske misije usmjerene prema Marsu. Najnoviji projekt CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) započeo je ovoga tjedna, a u sklopu njega u posebnu su nastambu uvedeni prvi stanovnici, koji će tamo simulirati život na Marsu u trajanju od jedne godine. To je tek prva od tri planirane slične simulacije.

Znanstveni Big Brother

Četvero kandidata, odabranih putem selekcijskog postupka pokrenutoga 2021. godine, ušlo je u simuliranu marsovsku kuću površine oko 160 m2, ispisanu uz pomoć 3D pisača, baš kao što bi se jednoga dana ljudske nastambe na Marsu trebale izrađivati. Tamo će provesti 12 mjeseci, u uvjetima bliskima onima koje će na Marsu imati prvi astronauti – imat će ograničene resurse i opremu koja će ponekad zatajiti, komunikacija sa "Zemljom" bit će uz odgodu, a kontrola misije priredit će im i druge ometajuće čimbenike, kakvi se očekuju u svemirskim misijama.

Sobe za "astronaute" 📷 NASA/Bill Stafford
Sobe za "astronaute" NASA/Bill Stafford

Simulirani astronauti će imati i radne zadatke, obavljat će simulirane "svemirske šetnje", uzgajat će voće i povrće, održavati svoju nastambu te provoditi znanstvene eksperimente. Za svo vrijeme boravka u ovom okruženju, NASA će bilježiti njihove fizičke i kognitivne karakteristike, kako bi mogli analizirati koji je utjecaj takvog boravka na ljude, tj. njihovo mentalno i fizičko zdravlje, izvedbu zadataka i slično.

Simulacija zračne ustave na izlazu iz nastambe 📷 NASA/Bill Stafford
Simulacija zračne ustave na izlazu iz nastambe NASA/Bill Stafford