3D ispisane nastambe poslužit će kao simulacija Marsa

NASA je pokrenula natječaj za osobe koje bi bile voljne godinu dana provesti u simulaciji uvjeta života na Marsu, a ta misija odvijat će se u nastambama koje će biti izrađene tehnikom 3D ispisa betona

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. u 10:50

Prije desetak dana NASA je objavila natječaj na koji se mogu javiti svi koji ispunjavaju uvjete, a bili bi voljni pomoći im u simulacijskoj misiji života u prvim ljudskim kolonijama na Marsu. Projekt simuliranja uvjeta i okruženja Marsa trebao bi započeti ujesen 2022. godine i sastojati se od tri misije, svaka od kojih će trajati godinu dana.

Za to će vrijeme "astronauti" biti podijeljeni u skupine po četvero, živjet će po pravilima boravka na Marsu, a simulacija bi trebala pomoći u razumijevanju fizičkih i mentalnih izazova s kojima bi se budući pravi astronauti na dugotrajnim svemirskim misijama mogli suočiti.

Prijaviti se na ovaj natječaj mogu (nažalost po naše čitatelje) samo državljani ili trajni stanovnici SAD-a. Od njih se zahtijeva da budu zdravi, nepušači, u dobi od 30 do 55 godina, s izvrsnim poznavanjem engleskog jezika. NASA će prijavljene tretirati kao da su se prijavili za poziv astronauta, pa će se od njih očekivati i diploma u nekom od STEM područja (strojarstvo, matematika, biologija, fizika, računalstvo i slično), barem dvije godine iskustva rada u tom području ili pak tisuću sati naleta na zrakoplovu. Primaju se i liječnici, pokusni piloti i vojnici.

Jedinstveno mjesto za život

Skupine po četvero sudionika ovog programa stanovat će za vrijeme misije u posebnim 3D ispisanim nastambama Mars Dune Alpha, površine 160 m2. Njih će za NASA-u izraditi tvrtka specijalizirana za 3D ispis građevina ICON. Sve će se odvijati u Johnson Space Centeru u Houstonu.

Tehnologija aditivne proizvodnje (3D printanja) kuća i drugih objekata ima potencijal zaživjeti na Marsu, kao što je NASA već utvrdila u jednom ranijem natječaju. Mogućnost proizvodnje sirovine na licu mjesta znači da bi sa Zemlje na Mars trebalo poslati samo 3D pisače i drugu opremu, ne i materijale za izradu samih građevina.

Mars Dune Alpha najrealističnija je do sada izgrađena simulirana marsovska nastamba, poručuju iz ICON-a. Osmišljena je sa samo jednom svrhom – pomoći ljudima da se pripreme na život na drugom planetu. Tlocrt je načinjen tako da stanovnicima osigura privatnost, a sadržava i prostore za rad, uzgoj biljaka, te zajedničke prostorije koje će poslužiti kao dnevni boravak. Svaka kuća ima i posebnu medicinsku postaju, pruža mogućnost reorganizacije namještaja, prilagodbu rasvjete, temperature i ozvučenja, što bi trebalo stanovnicima olakšati boravak i prilagodbu nastambe na njihov bioritam.