"Svemirski lounge" za turiste balonom će letjeti do 30 kilometara visine

Ostvari li se vizija američkog startupa Space Perspective, svemirski će turizam postati udobnije, sigurnije i uzbudljivije iskustvo nego što je to sada, i to uz pomoć balona i posebnih putničkih kapsula

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. kolovoza 2022. u 19:35

Svemirski turizam za sada se može odvijati na nekoliko načina, no oni uključuju relativno opasna i ekološki ne baš održiva lansiranja raketa ili raketoplana. Takva su iskustva vremenski i prostorno ograničena, fizički naporna za putnike, a i poprilično skupa. No, jedan američki startup ima ideju kako putovanja u svemir učiniti mirnijim, ugodnijim iskustvom, s više vremena za uživanje i s boljim pogledom na Zemlju iz svemirske perspektive. K tome, i cijena ovakvog leta je nešto niža od one kod Blue Origina ili Virgin Galactica.

Kapsula za osam putnika

Taj startup je Space Perspective, sjedište mu je, prigodno, u blizini svemirskog centra Kennedy na Floridi, a ideja koju imaju njegovi osnivači je jedinstvena – ponuditi izlete u svemir uz pomoć posebnih balona i putničkih visećih kapsula. Prva takva kapsula, nazvana Spaceship Neptune, nedavno je ušla u proces proizvodnje.

Ostvari li se, dakle, ideja ove kompanije, putovanja u svemir mogla bi postati ekološki prihvatljivija i sigurnija, a turisti bi iz ove kapsule imali pogled u 360°, dok bi mogli uživati i opustiti se u prostranom svemirskom "loungeu". Velika okrugla kapsula tako bi mogla imati i sjedala i prostor za druženje putnika, pa čak i šank te toalet, a bila bi opremljena prema potrebi. U njoj bi se moglo smjestiti do osam putnika i pilot, ali bi se mogla preurediti i za romantičnu večeru u dvoje, vjenčanje, ili bilo kakav drugi događaj.

Svemir koji to i nije

Profil leta ove kapsule kaže da će je u zrak vinuti posebna, patentirana, vrsta balona, SpaceBalloon. Nakon lansiranja, bez snažnih sila ubrzanja, penjat će se ugodnom brzinom od 20-ak km/h, sve do najviše točke, a potom će se isto tako polako početi spuštati, kako bi nježno sletjela u more ili ocean.

Kao ciljana maksimalna visina leta spominje se "rub svemira", odnosno visina od 100.000 stopa ili 30 kilometara. Ruku na srce, niti po jednom računanju visina od 30 kilometara nije na rubu svemira, nije niti blizu Kármánove linije od 100 kilometara, pa čak niti blizu granice od 50 milja (80 km) koju priznaje američki FAA. Na toj visini, bez slobodnog pada, turisti u Space Perspectivovoj kapsuli neće iskusiti bestežinsko stanje, ali će zato na raspolaganju imati čak šest sati, koliko se očekuje da će prosječni izlet trajati od polijetanja do slijetanja.

Jedinstveni doživljaj će stoga uključivati tek pogled na Zemlju s velike visine (horizont će biti u svim smjerovima udaljen više od 700 kilometara), let iznad 99% Zemljine atmosfere te doživljaj "crnila" svemira koji je moguće vidjeti tek kada atmosfera iznad promatrača više ne boja nebo u plavu boju.

Space Perspective kaže da će prve putnike na ovaj način u zrak vinuti krajem 2024. godine. Prvih 900-tinjak karata već je navodno prodano, a trenutačno se let može rezervirati za 2025. godinu. Cijena leta po osobi je 125 tisuća američkih dolara. Za usporedbu, Bezosov Blue Origin za svoj let traži 200, a Bransonov Virgin Galactic 450 tisuća dolara.