Povratna karta za svemirski let kod Bezosa će koštati najmanje 200.000 dolara

Kompanija Blue Origin ima plan uskoro pustiti u prodaju karte za svoje suborbitalne letove, a sada je poznato i po kojoj cijeni

Sandro Vrbanus petak, 13. srpnja 2018. u 15:00

Prije nekoliko je tjedana Jeff Bezos najavio kako će njegova svemirska kompanija Blue Origin uskoro pustiti u prodaju karte za turističke letove do ruba svemira (i natrag). Reuters sada od izvora bliskih toj kompaniji doznaje i kolika bi trebala biti cijena karte za jedan ovakav izlet – slično kao i kod Virgin Galactica, najniža će cijena suborbitalnog leta biti postavljena na najmanje 200.000 dolara po osobi.

Jedan je zaposlenik Blue Origina dojavio kako će se cijena kretati između 200 i 300 tisuća dolara, dok drugi izvor spominje najmanje 200.000 dolara – dakle bez tog iznosa svemir vidjeti nećete. Kod Virgin Galactica prvi je, odavno razgrabljeni, kontingent ulaznica za njihov VSS Unity koštao 200, da bi kasnije cijena bila podignuta na 250 tisuća dolara.

Blue Origin će svemirske letove izvoditi svojom suborbitalnom raketom New Shepard, koja će putnike nositi na visinu od oko 100 kilometara, što je više-manje univerzalno dogovorena granica (Kármánova crta) za pojam "rub svemira". U letu trajanja tek 10-ak minuta 6 svemirskih turista u putničkoj bi kapsuli trebali doživjeti nekoliko minuta bestežinskog stanja i dobiti jedinstven pogled na Zemlju kakav je do sada bio rezerviran tek za astronaute.