EU produljuje "pravo na popravak" kućanskih uređaj

poruka: 61
|
čitano: 14.641
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "EU produljuje "pravo na popravak" kućanskih uređaj".
17 godina
Re: EU produljuje "pravo na popravak" kućanskih ur
Bitanga kaže...
Sad mi je žao što nemam neki frižider star 40 godina da provjerim tu prevaru.

Nije prevara, imaju moji starci jedan stariji od mene, no hladnjak je poprilično "nezahvalan" uređaj za usporedbu, nije se realno ni mijenjao sve ove godine.

No skoro sve ostalo jest.

6 godina
protjeran
Friday kaže...

Suludo je da su uredjaji prije bili trajniji dok su proizvodni procesi bili staromodniji. Auti, bijela tehnika, mobiteli, televizori... Stvari su UGLAVNOM trajale ajme. A sad se cudis ako do isteka jamstvenog roka nisi isao u servis

Suludo je iz razloga jer je perilica i sve nabrojano prije imalo 17 djelova, sad 1700, + sto su ti djelovi bili napravljeni od barem 10x boljeg i trajnijeg materijala nego ovo danas kaj trpaju unutra, doma boiler mijenjam jednom godisnje(majke mi), kod mame tece ista voda u njemu kao i kod mene, "isti" taj boiler kod nje radi vec 25g, samo kaj nije isti, isti mu je naziv ono unutra nema veze s ovim danas. Frendov bmw, najnovija 7 covjece on kad otvori haubu to kao da si spejs šatl otvorio, doslovno najmanje milijarda dijelova u 0,5m2 pa kak ce to biti pouzdano?, 70g stari citroen 2cv ima 47 djelova moze ga baba bez ociju popraviti ako se ikad pokvari nesto na njemu.

Jedino kaj se nebi slozio je stvar s telkama prije nisi mogao kupiti toliko losu telku sve su bile vise manje vrhunske kao i el elementi u njima, danas je stvar s tehnikom totalno drugacija, svakako pitati nekoga tko zna kakve su komponente unutra, u temi za preporuku telke ima stvarno znalaca koji to znaju.

6 godina
protjeran

Proizvođači žele prodavati uređaje i imaju svoje lobije u EU, a na kupcima je hoće li vjerovati svim tim reklamama o "napretku" koji "ubija" i zakone fizike ili će uključiti watmetar u zid i sami izmjeriti potrošnju. Ne mora biti 40 godina star uređaj, može i 20 pa izmjeri sam. Poredi otprilike isti volumen kod frižidera i istu količinu rublja kod perilice, kod štednjaka zaista ne znam šta bi se moglo još "usavršiti" isti su i oni od prije 40 godina i današnji ako nisu indukcijski ali i tu su zakoni fizike jasni što se potrošnje tiče. Pa nisu to CPUovi i memorija zaboga.

16 godina
bugovac222 kaže...

..ali i tu su zakoni fizike jasni što se potrošnje tiče. Pa nisu to CPUovi i memorija zaboga.

-? zar tad ne vrijede zakoni fizike? :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
protjeran
ihush kaže...
bugovac222 kaže...

..ali i tu su zakoni fizike jasni što se potrošnje tiče. Pa nisu to CPUovi i memorija zaboga.

Vrijede, ali se ne radi o jednostavnim uređajima koji pretvaraju električnu energiju u toplotnu ili snižavaju temperaturu ili vrte rublje. Osim ako misliš da će "pametni" hladnjak koji ima bluetooth i lcd display i izgleda fancy trošiti manje, jer će nekim čudom koristiti neki drugi "pametni" princip za hlađenje :-).

17 godina
bugovac222 kaže...
ihush kaže...
bugovac222 kaže...

Vrijede, ali se ne radi o jednostavnim uređajima koji pretvaraju električnu energiju u toplotnu ili snižavaju temperaturu ili vrte rublje. Osim ako misliš da će "pametni" hladnjak koji ima bluetooth i lcd display i izgleda fancy trošiti manje, jer će nekim čudom koristiti neki drugi "pametni" princip za hlađenje :-).

Hladnjak ne, ali kod perilica već ima smisla. A i kod klima uređaja.

6 godina
protjeran
Old Iggy kaže...
bugovac222 kaže...
ihush kaže...
bugovac222 kaže...

Provjereno na 2 perilice da troši više a ne manje, jedna LG znatno više. Ne znam jel ima neko objektivno mjerenje sa više uređaja pa da vidimo. Klima uređaji su fizikalno ništa drugo nego "izvrnuti" hladnjaci. Malo su se ranije koristili, a ja još uvijek ne koristim pa ne mogu usporediti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2019 14:11 (bugovac222).
17 godina
bugovac222 kaže...
Old Iggy kaže...

Kao što rekoh provjereno na 2 perilice da troši više a ne manje. Ne znam jel ima neko objektivno mjerenje sa više uređaja pa da vidimo. Klima uređaji su fizikalno ništa drugo nego "izvrnuti" hladnjaci. Malo su se ranije koristili, a ja još uvijek ne koristim pa ne mogu usporediti.

Teško je mjeriti sve, recimo manju potrošnju vode kod manje robe, efikasnost motora koji danas masovno imaju bitno jaču centrifugu i slično. Što naravno dovodi do više senzora, ali i kompliciranosti i kvarovima.

Klima uređaji danas su pretežno inverteri, koji ipak manje troše nego nekad.

6 godina
protjeran

Potrošnju vode nisam mjerio, moguće da troše manje vode. Da, ima više senzora i vjerojatno kad ima par krpica kraće peru, pa proizvođači uzimaju te vrijednosti. Međutim kad se napuni kao i stara troši duplo više el. energije uz malo više rublja. Logično da ćeš napuniti stroj pa onda prati, a nećeš prati jedne gaće. Centrifiga je jača kome to treba, meni ništa ne znači sušim rublje van. Klima s inverterom vjerojatno troši nešto manje jer kompresor ne radi stalno na punoj snazi on/off, ali to ovisi o dosta uvjeta. Klima je ipak obrnuti frižider, a koliko troše stare ili nove nemam pojma ne treba mi pa nikad nisam koristio.

17 godina
bugovac222 kaže...

Proizvođači žele prodavati uređaje i imaju svoje lobije u EU, a na kupcima je hoće li vjerovati svim tim reklamama o "napretku" koji "ubija" i zakone fizike ili će uključiti watmetar u zid i sami izmjeriti potrošnju. Ne mora biti 40 godina star uređaj, može i 20 pa izmjeri sam. Poredi otprilike isti volumen kod frižidera i istu količinu rublja kod perilice, kod štednjaka zaista ne znam šta bi se moglo još "usavršiti" isti su i oni od prije 40 godina i današnji ako nisu indukcijski ali i tu su zakoni fizike jasni što se potrošnje tiče. Pa nisu to CPUovi i memorija zaboga.

Jasno ti je valjda da nova perilica ima sigurno bolje ležajeve nego stara 30 godina, lakši bubanj? Samim time će već manje trošiti.

A kamoli onda još druge komponente koje prilagođavaju parametre ovisno o težini rublja i sl.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
10 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Teško je mjeriti sve, recimo manju potrošnju vode kod manje robe, efikasnost motora koji danas masovno imaju bitno jaču centrifugu i slično. Što naravno dovodi do više senzora, ali i kompliciranosti i kvarovima.

Klima uređaji danas su pretežno inverteri, koji ipak manje troše nego nekad.

Volio bi test u jednoj prostoriji pri vrlo sličnim uvjetima i vidjeti potrošnju. Dam ruku u vatru da nema neke bitne razlike uopće. Prostor je taj koji definira koliko treba hlađenja, a sad, da li klima radi kontinuirano manjom snagom, ili radi dva puta po 15 minuta onom nazivnom snagom bi trebalo biti potpuno svejedno jer u postoji jedna količina topline koju treba izvući iz prostora.

Ono što kod invertera jest, je to da je komfornije u prostoru jer drži temperaturu bliže zadanoj. Ali da postoji neki poboljšanje efikasnosti u odnosu na obične on/off klime, sumnjam.

Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu!
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2019 15:00 (JozoBozo121).
17 godina
bugovac222 kaže...
ihush kaže...
bugovac222 kaže...

Stari frižideri su se ledili jer nisu imali nikakvo odvođenje vlage. Sjećam se da je stara odmrzavala tu i tamo fridž cijeli dan pa je onda bolje hladio.

Šta misliš jel se tu rasipala energija? Možda je trošio isto struje jer je na krivom mjestu (bimetal!!!) mjerio temperaturu u što sumnjam pa nije ni znao da treba jače hladiti, ali sigurno nije bio tako efikasan kao današnji.

Mislim, o čemu mi pričamo.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2019 15:04 (Bitanga).
6 godina
protjeran

Očigledno da su još dobri ležajevi bili, čim je perilica manje trošila. A zašto bi bubanj bio lakši? Koristi se neki drugi materijal danas? Kolko je to lakši bubanj? Moj hladnjak je imao tu rupicu da iscuri vlaga. A zašto si siguran da su današnji hladnjaci efikasniji? Zbog inveretera kao i klima ili koriste neki drugi dodatni trik za uštedu? Ja znam o čemu govorim, a znaš li ti?

0 0 hvala 0
16 godina

Na perilicama rublja osnovni popravak je bio promjena ležajeva. Sada namjerno bubanj zaljepe ljepilom, da se ne može rastaviti i promjeniti ležaj.

Svi nešto glumataju sa ekologijom i plastičnim slamkama, a nekuže da bacaju perilice u smeće nakon dvije tri godine.

0 0 hvala 0
17 godina
Diablo86 kaže...

Na perilicama rublja osnovni popravak je bio promjena ležajeva. Sada namjerno bubanj zaljepe ljepilom, da se ne može rastaviti i promjeniti ležaj.

Svi nešto glumataju sa ekologijom i plastičnim slamkama, a nekuže da bacaju perilice u smeće nakon dvije tri godine.

Ma naravno, a skoro sve renomiranije imaju 5 godina jamstva. Ako kupiš nešto što ima 2 godine jamstva šta se onda čudiš ako crkne nakon 3 godine? Treba li to biti iznenađenje?

Problem je ako nakon 5 godina nemaš dijelova više za servis, ili je servis skuplji nego što se isplati. A ovime se ništa neće riješiti od tih problema osim što će dijelovi biti dulje na lageru.

Imat ćeš samo pravo na popravak, a to ne znači da će ti se i isplatiti.

Ako ti crkne LG perilica i servis te hoće oženiti za skupi popravak, ti tada sigurno nećeš više nikad kupiti LG perilicu. Tako da ne vidim kakve koristi imaju od toga da te zajebu.

Ako ti crkne, neće te cijenom servisa bubnja natjerati da kupiš novu njihovu. Kupit ćeš drugu pouzdaniju marku. Nema tu nikakve zavjere nego svijet tako funkcionira. 

Troškovi se smanjuju jer dioničari traže profit i sada kad se pojavi EU koja će im diktirati dulje rokove, što misliš što će se dogoditi? Tko će skuplje plaćati proizvode?

A kinezi samo trljaju ruke :-)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.10.2019 0:07 (Bitanga).
17 godina
bugovac222 kaže...

Očigledno da su još dobri ležajevi bili, čim je perilica manje trošila. A zašto bi bubanj bio lakši? Koristi se neki drugi materijal danas? Kolko je to lakši bubanj? Moj hladnjak je imao tu rupicu da iscuri vlaga. A zašto si siguran da su današnji hladnjaci efikasniji? Zbog inveretera kao i klima ili koriste neki drugi dodatni trik za uštedu? Ja znam o čemu govorim, a znaš li ti?

Da, postoje tri vrste bubnjeva, svaki u svom cjenovnom rangu i periodu povijesti.

Ljudi kupuju svašta pa se čude.

Siguran sam poprilično da su današnji hladnjaci efikasniji nego oni prije 40 godina. Moraš biti poprilični ignorant da tvrdiš drugačije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.10.2019 0:22 (Bitanga).
16 godina

Osim kada se svi dogovore da zaje8u kupce, sada ćeš reći da se to nije nikada dogodilo

17 godina
Diablo86 kaže...

Osim kada se svi dogovore da zaje8u kupce, sada ćeš reći da se to nije nikada dogodilo

Opet, gdje je tu poslovna logika? Vratit ćeš im se nakon 45 godina kad promijeniš sve proizvođače?

Pa trebaš im valjda puno prije toga. Svakom proizvođaču je bitno da je kupac zadovoljan, ali u to ulazi i ono da prvo moraš postati njihov kupac. A to ćeš postati samo ako su konkurentni. A mogu biti konkurentni cijenom, kvalitetom, uslugom servisa i sl.

Treba dobar omjer svih tih parametara da postaneš kupac. Meni kad rikne perilica nakon 11 godina ja ću opet kupiti Samsung pa makar su se u međuvremenu pogoršali, to moram tek otkriti. Ali da mi rikne nakon 5, ne bih od njih više kupio taman i da ju popravim sa skupim dijelovima s lagera.

I dalje će rikavati bubanj sa zalijepljenim ležajem, samo će ih sad imati dulje na lageru i koštat će još više nego danas.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.10.2019 0:18 (Bitanga).
6 godina
protjeran
Pitah te već koje su to vrste od kojeg materijala su bolji bubnjevi i koliko su lakši ti bubnjevi i koliko to doprinosi manjoj potrošnji? Ti si sve nešto "siguran" al ne znaš ni sam zašto niti znaš odgovoriti, dakle opet nisi odgovorio koji to dodatni trik (osim možda invertera) koriste novi frižideri pa si ti "siguran" da su efikasniji? Koliko ih taj novi čudesni trik čini efikasnijim? Prosipao si se sa izjavama 3x pa je očigledno da lupaš bezveze i da "moraju" biti efikasniji jer ti to "znaš" i jer to svi "znaju" i jer su svi koji tvrde suprotno "smješni" itd.
16 godina

Reci ti meni gdje je tu poslovna logika kada na perilici od 5k kuna nemožeš promjeniti ležaj koji košta 30kn. Ti pričaš o nekim teorijama, a ja u praksi vidim nešto sasvim drugo.

17 godina
bugovac222 kaže...
Pitah te već koje su to vrste od kojeg materijala su bolji bubnjevi i koliko su lakši ti bubnjevi i koliko to doprinosi manjoj potrošnji? Ti si sve nešto "siguran" al ne znaš ni sam zašto niti znaš odgovoriti, dakle opet nisi odgovorio koji to dodatni trik (osim možda invertera) koriste novi frižideri pa si ti "siguran" da su efikasniji? Koliko ih taj novi čudesni trik čini efikasnijim? Prosipao si se sa izjavama 3x pa je očigledno da lupaš bezveze i da "moraju" biti efikasniji jer ti to "znaš" i jer to svi "znaju" i jer su svi koji tvrde suprotno "smješni" itd.

A reci ti meni brojke svojih istraživanja gdje tvrdiš da nema uštede i da je sve isto kao i prije 40 godina i da možda čak i više troši? Trebaš to pothitno objaviti u UNu da i drugi znaju kako nas varaju.

Uopće mi se ne da raspravljati sa takvim blesavim argumentima. Niti planiram dalje trošiti svoje vrijeme na ovo, pobijedio si me. 

9 godina
neaktivan

Nije vam stvar samo u tome da su "inverteri" (tko je uopće ufurao taj mutavi pojam?), nego su općenito proizvođači bili prisiljeni ugrađivati efikasnije elektromotore (npr. na usisavačima se motori nisu mijenjali od 1915. sve do cca. 2005., doslovno su bili skroz isti), i na frižiderima zaista sad motori imaju znatno nižu nazivnu snagu (za isti učinak, tj. efikasniji motor), a to još dodatno pomaže i time kaj i samu otpadnu toplinu motora onda znatno manje treba disipirati.

Ali, kod vešmašina to ništa ne znači (premda su i tam efikasniji motori), zato jer je rad motora samo mali dio potrošnje struje kod nje, grijač potroši većinu, a tu ne možeš nikaj poboljšat, jedino možeš bolje izolirani bubanj staviti (što i je slučaj s plastičnim) za neku sitnu uštedu energije.

Kruha i igala...

1 0 hvala 0
17 godina
Diablo86 kaže...

Reci ti meni gdje je tu poslovna logika kada na perilici od 5k kuna nemožeš promjeniti ležaj koji košta 30kn. Ti pričaš o nekim teorijama, a ja u praksi vidim nešto sasvim drugo.

Možeš, ali nećeš ga platiti 30kn, nego onoliko koliko traži proizvođač za komplet dijelova za koje garantira. Sjebani bubanj će opet potrgati ležaj brzo. A strgani ležaj će potrgati bubanj. Logično je da se zamjene u kompletu.

Da te žele zajebati rekli bi da se uopće ne može popraviti i da kupiš novu perilicu. I to skuplji model koji se manje kvari i više štedi.

Znaš šta mene recimo muči? Kupim skupe over-ear slušalice koje koštaju kao pol veš mašine, i za 2 godine mi počne pucati "koža" na jastučićima koji idu na uši, a čak ih i ne koristim puno. I ne mogu nigdje kupiti official zamjensku osim kineskih unofficial upitne kvalitete.

Platio bih bez problema i pola cijene tih slušalica samo za nove official jastučiće. Ali mogu i kukati kako su prije slušalice trajale 20 godina jer znam par ljudi koji i dan danas imaju slušalice stare 20 godina (iako zvuče totalno jadno).

17 godina
fer-de-lance kaže...

Nije vam stvar samo u tome da su "inverteri" (tko je uopće ufurao taj mutavi pojam?), nego su općenito proizvođači bili prisiljeni ugrađivati efikasnije elektromotore (npr. na usisavačima se motori nisu mijenjali od 1915. sve do cca. 2005., doslovno su bili skroz isti), i na frižiderima zaista sad motori imaju znatno nižu nazivnu snagu (za isti učinak, tj. efikasniji motor), a to još dodatno pomaže i time kaj i samu otpadnu toplinu motora onda znatno manje treba disipirati.

Ali, kod vešmašina to ništa ne znači (premda su i tam efikasniji motori), zato jer je rad motora samo mali dio potrošnje struje kod nje, grijač potroši većinu, a tu ne možeš nikaj poboljšat, jedino možeš bolje izolirani bubanj staviti (što i je slučaj s plastičnim) za neku sitnu uštedu energije.

Plus, ako troše manje vode, onda i manje moraju grijati. Što je opet manja potrošnja (i struje i vode) i ušteda kroz vrijeme.

Tako da, skuplja perilica bi mogla dati i više uštede. Ne nužno manje kvarova, ali vjerojatnije. Ali sigurno je više energy-efficient od one prije 40 godina (iako sam ja pričao za frižidere).

Prije se nije gledalo toliko na štednju struje, tek kasnije je postala frka kad su skužili da elektrane ne mogu isporučivati toliko energije koliko ljudi troše u peakovima.

A ta priča o veš mašinama koje traju 40 godina je kružila i prije 20 godina kao i danas.

6 godina
protjeran

Ovaj bitanga sve nešto zna samo što ništa ne zna. Ok zaključili smo da ne znaš odgovor na pitanje od kojeg se materijala prave ti novi superlagani bubnjevi koje si spomenuo i koliko to doprinosi uštedi. Sada ne znaš ni koliko manje troše ti štedljivi novi kompresori u frižiderima. Jasno da nećeš više diskutirati, jer ti samo "znaš da je nešto bolje" ali nemaš pojma zašto. Za tvoje skupe slušalice se obrati UN kako ti kažeš jer te očito varaju :-).

9 godina
neaktivan

Ne pratim bog zna kako tehnologiju kućanskih uređaja, ali sam siguran da mi dolaze manji računi za struju od kada sam zamijenio sušilicu za veš. Kupio sam novu otprilike prije godinu dana pa sam do sada mogo uočit konstantnu razliku u računima za oko 10 %. Nisam mijenjao ni jedan drugi uređaj tako da sa velikom sigurnošću mogu tvrditi da je razlog manjih računa sušilica.

1 0 hvala 1
17 godina
bugovac222 kaže...

Ovaj bitanga sve nešto zna samo što ništa ne zna. Ok zaključili smo da ne znaš odgovor na pitanje od kojeg se materijala prave ti novi superlagani bubnjevi koje si spomenuo i koliko to doprinosi uštedi. Sada ne znaš ni koliko manje troše ti štedljivi novi kompresori u frižiderima. Jasno da nećeš više diskutirati, jer ti samo "znaš da je nešto bolje" ali nemaš pojma zašto. Za tvoje skupe slušalice se obrati UN kako ti kažeš jer te očito varaju :-).

Smiri se, baš ti namjerno neću reći.

Već sam ranije rekao da ionako ne brijem na uštedu nego kupim novo čak i ako je staro potpuno funkcionalno jer želim novo i fancy i shiny. I jer mogu.

Ne bi mi ni palo na pamet furati odjeću iz perilice stare 40 godina ili jesti hranu iz takvog fridža.

16 godina
Diablo86 kaže...

.. ležaj koji košta 30kn. ..

-ovaj zakon to ne rješava, naprotiv u napoemni dodatno poskupljuje jer će se servis moći obaviti u ovlaštenom servisu i nije intencija to olakšati, a servis-sat je skup, neovisno koliko je dio jeftin. Time si eu kao njemačka želi osigurati dobro radno mjesto (koje su outsourcanjem proizvodnje u kinu izgubili) dok bi istovremeno sam dio i dalje bio jeftin tj mala zarada kinezima-proizvođačima. No to je tipično birokratski-pogrešno, besmisleno, ne drži vodu.. jer.

(osobe oštećenog vida i sl, preskočite, lakše je..) :)

može za primjer printeri, tinta? Počnimo od cijene printera novog, s jamstvom 2-više godina i originalnom tintom koja se dobije kupnjom. Često je nova originalna tinta sama skuplja od printera. Logika? Ovlašteni servis obavezno stavlja tintu.. + ostatak posla. Isplativost? Jendostavno se ne isplati a ovaj zakon to ne mijenja, naprotiv..

Drugi problem, koji je daleko veći, jamstvo i original vs zamjenska tinta. Svi u uvjetima jamstva imaju isključuvo original tintu, gubi se zamjenskom (drugogo proizvođača).. no to je problem zakona, jer smo slobodno tržište i zamjesnke tinte su LEGALNA roba kao svaka druga, i najnormalnije se prodaju.. ako bi tinta bila uzrok kvara tad umjesto gubitka jamstva korisnik treba na račun trgovca ili proizvođača tinte dobiti porpavak dok je jamstvo tad samo pitanje tko plaća račun za popravak, na teret kojeg proizvođača, printera ili tinte.. i to se zna, nigdje nije zabranjena prodaja zamjenskih tinti no svugdje je u uvjetima jamstva isključivo original. To je direktno u suprotnosti sa zakonima slobodnog tržišta npr da za automobil pod jamstvom moraš kupovati gorivo na ini ili petrol ili nekoj konkretnoj brand-pumpi.. ili bilo koje vezanje za bilo kojeg proizvođača.. to je kazneno djelo tying itd. Ukoliko bi neko gorivo bilo uzrok kvara tad po toj osnovi imaš pravo popravka-naknade štete i nikome ne pada na pamet postaviti isti kriterij kao za printere .. gdje je glavni biznis upravo potrošni materijal tj tinta, ne printer sam (kao što možete dobiti mobitel za kunu-ugovor ali trošiš promet-račun..). Ako bi tinta ili gorivo bilo uzrok kvara, tad jamstvo to ne pokriva i to je ok, ali problem je što se jamstvo bez obzira na kvar gubi samim korištenjem zamjesnke tinte, dok kvar ne mora uopće biti povezan, npr button za on-off ili elektronika-mehanizam za uvlačenje papira i sl. Za takav kvar se može teretiti trgovca-proizvođača sporne tinte-goriva bilo čega i dobiti taj trošak, pri tome jamstvo i dalje treba ostati važeće do isteka. Za gubitak jamstva je dovoljno ako se servis obavi u neovlaštenom servisu (ne miješati s nestručnim, može biti stručniji od ovlaštenog). Zašto to EU ne regulira?

Nastavak problema s printerom, kao što je isplativo a što nije.. po tome je poznat bio HP, imali su tintu+glavu ali zato je bilo skupo cca 300kn, dok su odvojene tinte gez glave logično jeftinije. To je direktno poskupljivalo svaku zamjenu tinte skoro do cijene novog printera (ponekad i više) ali i ''benefit'' jer je taj printer mogao raditi godinama, tj jedini dio koji je problematičan je upravo glava koja ako se ne koristi zaštopa se i može se baciti, .. istovremeno upravo zbog glave ni zamjenske nisu bile dovoljno jeftinije pa je hp s tim modelima imao donekle zadovoljavajuće stanje..

-zbog tržišta, tj cjene dominiraju odvojeni tinta-glava, pa i odvojene pojedine boje.. time pojedina boja postaje jeftinija ali glava postaje skuplja i ne proizvode je zamjensku pa kad istekne jamstvo ili ne pokrije zbog korištenja zamjenske tinte tad je cijena nove glave cca cijena novog pritnera.. a to je besmisleno tad popravljati, čak i kad postoji jamstvo (ako je zbog tinte odbijeno).

-eu to sve zna, svi znamo i tako je desetljećima.. kao što se zna da su i zamjenske tinte sasvim legitimna roba na slobodnom tržištu i da su u tom dijelu proizvođači printera u 'sivoj zoni' ali im se to tolerira.. dok to neka potrošačka udruga ne podigne na nivo problema (kao npr nutelu-ariel..) ili je loby druge strane jači.

- EU to zna i nema regulacije. Ako se takva banalna stvar kao zamjena tonera sad izvede nekim posebnim šarafom tad je to konkretan primjer kako se korisniku nabija besmislen trošak + servis sat, za ono što može sam, kao natankati gorivo.

Modularnost + pristupačnost da se upravo takve stvari mogu bez nekog posebnog alata.. pa imamo tako primjer ajfona i baterije.. koji zato ne može na eu tržište .. zašto isto pravilo ne bi bilo za vešmašinu? Zašto bi neki filter na perilici, mikrovalnoj, žarulja u faru auta, spužva za otpadnu tintu (to je veći problem nego kvar glave i sl.), .. zašto sav potrošni materijal nije jednako dostupan, tj kako to da se ajfonu može zabraniti takav model dok se istovremeno to ne brani npr citroenu za žarulju zbog koje ideš u servis koji zamjenu obavi za desetak minuta ali je problem čekanje na red + radno vrijeme + upravo zbog servisa moraš neko vrijeme odgađati zamjenu žarulje koju imaš (jer svi moraju imati rezervnu) za par minuta na parkingu i time zapravo pogoršavaju sigurnost prometa ako netko vozi bez svjetla.. Zašto je laka zamjena baterije na mobitelu regulirana a zamjena žarulje auta nije? Što je važnije npr za sigurnost + koliko je to težak ili lak postupak .. + ima li neki certifikat o osposobljavanju za te radove pa da je to stvar sturčnosti.. no ipak ako ideš u servis, tad plaćaš.. a radni sat u eu nije jeftin.

-što tad korisnicima ovaj zakon donosi? koje to pravo na popravak? pravo na skupi popravak? na popravak pod jamstvom kao za tinte? na besplatnu zamjenu žarulja kad već isto to mora i ajfon u svojim servisima raditi besplatno? Kako to da se na neke to odnosi na druge ne?

-problem je konzumerizam + interesi velikih proizvođača, pa tako proizvođači printera izbacuju nove serije samo zbog tinte tj eliminiranja zamjenskih na neko vrijeme dok ih ne iskopiraju.. i to se zna, ali se šuti. Promjena zbog promjene same, kao što su svi mobiteli imali neki svoj punjač, dok je eu to svela na usb kao i roaming cijene.. par primjera pozitivne regulative jer se ponekad samo tržište ne može tako 'dogovoriti' tj interesi svakog proizvođača su konkurentno-suprotni i svaki od njih želi nametnuti svoj standard (koji tad može naplaćivati drugima ili barem kontrolirati..). Zašto bi neki tv bio drugačiji? Zašto npr video chip ne bi bilo dio koji se može lako zamijeniti (i bez servisa) kao što je to npr zamjena tonera ili dodavanje neke pc komponente.. jer je u osnovi ista stvar, modul-dio.

-koliko je stvar besmislena, npr primjer iz teme o trgovinama-jamstvu.. nedavno jedna skuplja vga i ventilator koji cvili, novija pod jamstvom ali skupa. Forumaš pita što da radi, da rekamira, da sam zamjeni.. nakon što je otišao u trgovinu i reklamirao jednostavno je dobio novu vga, mada je popravak vrlo lagan, može se obaviti za par minuta i dostupni su odgovarajući hladnjaci, no pokriveno je jamstvom, nema tog originalnog hladnjaka nego je proizvođaču jeftinije-isplativije dati drugu novu jer servis+lager i logistika imaju cijenu. Kupac je tako umjesto popravka dobio novu, za banalni kvar i sve je ispravno, može svatko sa šarafcigerom zamijeniti za par minuta ali se to zbog uvjeta jamstva ne radi, jer nema originalnog hladnjaka proizvođača na lageru i jer se pod jamstvom sve mora obaviti u ovlaštenom servisu a to ima cijenu-trošak. Ako je to isplativije proizvođaču, još više je isplativo kupcu-potrošaču jer je dobio novo, s novim jamstvom.. trošak nula kuna. Kako bi sad ova primjena popravka utjecala? Da nema jamstva u ovoj priči kupac bi jednostavno sam kupio hladnjak i zamijenio ili bi po platio servisu.. a to može i danas, bez ove eu regulative, čak je to kupac i želio sam jer je neiskusan i hladnjak nije skup.. Što mu tad pomaže ovo pravo na popravak kojeg već ima? Ili će se time uvesti pravilo da proizvođač mora konkretan hladnjak držati na lageru x-godina i time poskupiti, mada već sad znamo da mu je isplativije dati novu nego imati sam hladnjak? Ako mu je sad isplativije, to znači da će po ovom biti manje isplativo-skuplje a van jamstva i veći trošak pogotovo što se predviđa u ovlaštenom servisu. Tko tako popravi vga u pravilu plati više popravak neko što bi koštalo novo i tad je to besmisleno, čista birokracija koja nije ni promislila o sitnicama koje su za svaku granu industrije drugačije. Npr primjena ulja motora se treba obaviti u pravom servisu, koji zbrinjava otpad po propisima, koji ne ispusti to u odvod.. tako se čuva priroda, no to se plaća. Zamjenu ulja zato prihvaćam kao stvr koju treba tako raditi, regulirati i nek bude poseban šaraf, ali ne za mobitel, ne za žarulju, ne za ventilator komponente itd.. a daleko više roba je upravo takvo + modularnost.

-da je npr tv modularan, tad bi novi t2-hevc koji dolazi/došao bio stvar izmjene modula, pošto jeftiniji prijemnik (kutijica) košta cca 200kn, može se laički zaključiti da bi takav modul koštao manje, recimo 100kn i da ga korisnik može vrlo lako sam zamijeniti kao što je to npr s modulom RAMa u računalu. Zašto bi filter usisavača bio drugačiji, bilo koji potrošni materijal kojeg se treba redovito održavati-mijenajti? Zašto je to kod ajfonove baterije zabranjeno a kod printera, vešmašine, usisavača .. nije? Zašto za philips usisavač moram kupiti philips vrećicu tj ovisiti o tome da trgovina drži odgovarajuću.. i ako nema, mogu baciti ispravan usisavač pri čemu mi popravak servisa ništa ne pomaže osim ako će taj servis držati vrećice i postati trgovina (koja bi to morala držati) + naplatiti neki servis-sat za ono što kao korisnik mogu sam, bez posebnog stručnog osposobljavanja ili promijenit žarulju na autu kad već moram imati rezervnu za tehnički kao što se uči i npr primjeniti kotač na autu u autoškoli... a to je povezano sa sigurnosti u prometu i ovisno o modelu automobila-haube-fara.. može biti lako dostupno ili nedostupno bez posebnog ključa ili zavlačenja pod auto... razlike su takve da npr možeš lako zamijenit desni far-žarulju ali ne možeš lijevi, jer smetaju dijelovi motora i to tad radi majstor s iskustvom dok se drugi kvalificiran majstor prvi put muči jednako kao početnik.. pa do tog da znaju napamet da je na nekim modelima bolje-brže-lakše skinuti neki treći dio itd itd..

-zašto mogu baciti staro računalo? tj zašto su svi djelovi nekompatibilni čak i onda kad su relano kompatibilni npr atx-napajanje i adapteri npr 20+4pin ili molex-sata ili kad intel doda-makne neki pin i time poveže cpu+mbo .. a posljedično i ram i sl. uz generaciju računala. Zašto to eu ne regulira da mbo za neki socket mora biti dostupna na tržištu 5-7god od posljednje prodaje/proizvodnje kao što to vrijedi za npr automobile-dijelove i sl? Tj. zašto se inače isti zakoni-pravila koje se tumači za sve robe i suluge ne odnose tad na sve robe kao PC-komponete dok se odnose na npr aute, bijelu tehniku i sl. mada je u osnovi isto pravilo-zakon .. zbog konzumerizma kojeg potiče proizvođački loby, koji je zbog maximiziranja profita outsourcao sve u kinu a sad žele vratiti servis jer domaće stanovništvo nešto mora raditi.. i to skupo.

-zato ćemo prije dobiti mobitel za kunu  nego popraviti stari ili ćemo pod jamstvom dobiti novu vga s novim jamstvom jer je to proizvođaču profitabilnije a eu ako želi, može ujednačiti kriterije pa npr napokon naplatiti kaznu/porez googleu-irskoj gdje imamo paradox da irska mora naplatiti porez, ili će irska dobiti kaznu eua, dok se irska žali na naplatu.. ne žele 13milijardi, žele kaznu? Logika? Zakoni? Brexit?

-zakoni i jednakost? slobodno tržište? A što sa zamjenskim tintama i legalnom prodajom istih vs jamstva koje to zabranjuje mada je to kazneno djelo ako se okarakterizira kao tying i suprotno slobodnom tržištu? Što s inače postojećom obvezom postojanja potrošnog materijala i potrošnih dijelova kao tinta nakon x-godina od posljednje prodaje? Bi li tad proizvođači svaki čas mijenjali modele tj samo tintu? .. a to plaća potrošač tj tako proizvođač na kraći rok osigurava višu cijenu i eliminira konurenciju što je direktno suprotno zakonima eu, pa neka onda ima obvezu držati odgovarajući lager 7 godina.. no to se EU nije sjetila a takav zakon već postoji tj samo ga treba tako tumačiti i primjeniti kao za ostale robe npr aute.

-što sa software licencama? Što s npr kupnjom windows10 licence u lokalnoj trgovini za recimo 1200kn, u drugoj za 800kn u nekoj online-web-eu za recimo 450kn, dok je na ebayu 3-5$ cca 20kn? Ako je slobodno tržište, tad je slobodno. Ako kupac može kupiti valjani key i ako ga MS validira i prihvati, zašto bi naš inspektor imao neku nadnaravnu ovlast osporavajući takvu licencu? Zbog R1? koji je ukinut kao obvezna forma ulaskom u EU, ostalo samo za domaće firme tj to služi kontroli knjiženja troškova-poreza, ne važenju licence. Onaj tko ima sposobnog knjigovođu može uplatiti PDV državi i tad ima R1 na isti taj ebayov račun i licencu koju je tad platio 20kn umjesto 1000kn.. i zašto bi mi neki češki trgovac isprintao važeći R1 kako se reklamiraju, tj zašto to isto ne bi mogao bilo koji trgovac ili knjigovođa.. pa i sama osoba u wordu? Dira li EU ta pitanja, kao licence? Ne, jer tko je iza licenci? USA-UK, dvije svjetske velesile koje kontroliraju 99% ITa i postoji trogivinski rat, sad opet trumpić najvljuje carinu francuskoj.. i tad to EU ne vidi?

Ako je ebay nelegalna trgovina, tad MS kao vlasnik mora podići tužbu, zatražiti uklanjanje prodaje keyeva .. i može ne aktivirati te keyeve, ali ms to ne radi, nasuptrot, validira key pa čak i daje support-helpdesk. Po kojoj tad osnovi bi inspektor mogao osporiti valjanost licence? Može samo neurdno knjigovodstvo-porez ako nije odgovarajuće knjiženo, no to je tad porezni ili carinski prekršaj, ne kršenje licence i nema veze s MS-BSA.. no o tome države i EU šute, mada i dalje prijete kaznama po toj osnovi.

-EU, tržište i zakoni koji vrijede za sve ili selektivno? Birkoratska odluka? Korist kupcu-proizvođaču ili izmišljanje tople vode + troškovi koj tad samo rastu suprotno interesima potrošača i proizvođača dok ekologija i zaštita prirode s tim imaju najmanje veze mada će kao neko pokriće biti i to spomenuto, jer popravak=recikliranje.. ili samo floskula, dok je papir na kojem printaju te odluke skrivio smrt nekog stabla u amazoni..

-lako za ležaj od 30kn, problem je ako te servis za taj popravak košta 1000kn ili ako ležaja nema osim ako ga nabavljaš s ebaya pa čekaš cca mjesec, a to je stvar obveze distributera za neko tržište i kao zakon-pravilo postoji odavno, tj distributer (kao predstavnik proizvođača) mora osigurati sve, servis, dijelove, jamstvo, prijevod uputa, zbrinjavanje itd.. i pravila postoje, ali se NE primjenjuju jer nitko ne provjerava ima li distributer nešto na lageru u nekom EU skladištu, čak dok je roba pod jamstvom.. i često se čeka konkrtan dio dok dođe iz nekog skaldišta ili da uopće krene iz kine (a trebao je već biti na lageru u servisu od trena prodaje te robe tj od trena kad je distributer dobio dozvolu za distribuciju kao što tad mora imati ovlašteni servis i ostalu papirologiju-deklaracije i sl.). A zašto im se to tolerira? Pa zbog zarade, isplativosti, to ovom regulativom samo poskupljuje.

-kao npr UK rješava problem nrp potrošnog materijala za printere? Jednostavno, postave jamstvo 5g dok je zakonom koji uključuje jamstvo definirano da trgovac mora imati potrošni materijal za prodan uređaj za vrijeme trajanja jamstva, pa ako printer ima jamstvo 5g tad toliko dugo trgovac mora imati potrošni materijal za taj printer a to znači da i servis ima dostupnu robu na lageru (jer su direktno poveznai kroz distributera). Tako se jednostavno jamstvom, zakonom koji to ukupno regulira, riješi i taj problem dostupnosti, tj ako se nešto prodaje, tad je to obveza trgovca prema potrošaču (prizivođač+distributer) i prodajom neke robe je to postala obveza automatizmom. Nek EU primjeni to rješenje i kupci će biti zadovoljni, obavljat će sve pod jamstvom u ovlaštenom servisu dok se proizvođačima neće bitno promijeniti poslovanje-trošak, tj i dalje može ako name zamjene dati novo, kao što to rade s VGA i sl. do bi ih u slučaju tonera to stavilo u isti rang kao sve proizvođače tonera-tinti tj ravnopravnost na tržištu i eliminirala bi se želja da svake godine promjene isti model uređaja koji se realno nije promijenio, samo tinta.. tj ono što je zarada u biznisu.

-ako su ebay i prozivođači zamjesnkih tinti nešto nelegalno, tad to treba jasno zabraniti, ako su legalni tad po zakonu o slobodnom tržištu i jednakosti to mora jasno-nedvosmisleno reći. Ne dozvolajvati 'sivu zonu' proizvođačima ili neka nadnaravna svojstva-prava inspektoru koji kazni za software-licencu ili R1.. dok ne kazni trgovca koji nema tintu ili vrećicu usisavača kojeg je prodao i za kojeg u EU ne postoji dio nego se čeka dok stigne iz kine a morao je biti na lageru jer je to preduvjet distribucije. Kad je neka država-inspektor to kaznio? Kad su to jasno npr na TVu rekli, da je ili nije ebay (ne)legalan ili proizvođači zamjesnkih tinti?

-što kad ovlašteni servis koji mora imati lager rezervnih dijelova čeka dostavu npr ekrana mobitela iz kine i kupac čeka popravak recimo tjedan-mjesec samo zbog tog dijela dok sam popravak radni sati traje recimo 30mni-sat? Po čemu se tad razlikuje ovlašteni servis od bilo kojeg kućnog servisera tj ono što može i sam kupac osim što pod jamstvom to ne želi zbog troška? A upravo to je najsličnije problemu koji bi takva direktiva trebala pokriti-regulirati tj oštećen-neispravan ili potrošen dio mora biti dostupan u nekom razumnom roku uz cijenu da bi popravak imao smisla. Pod jamstvom se čeka, van jamstva?

-može li ovaj zakon najterati servis da isti popravak obavi u razumnom roku tj u vremenu koliko je potrebno za sam posao, sve više od tog mora biti dodatno objašnjeno-opravdano ili kazna, ne čekanje dostave ili slanje do točke a do b nekog dijela ili uređaja pa to tako putuje po eu.. i to primarno pod jamstvom kad bi to moralo biti stalno na lageru.

-zakon i pravila igre? Zar je to nešto skriveno? OD 500 miliona stanovnika nigdje to nije javno izrečeno od predstavnika institucija dok BSA stalno govori suprotno?

-ako je pod jamstvom, dio koji košta 30kn.. što ako ga čekamo mjesec dana? Što ako bi korisnik-kupac želio kupiti van lanca servisa tj ako sam može brže pribaviti potreban dio npr u trogivini koja ima traženi dio? Što ako kad plati može popraviti nešto za par dana, dok pod jamstvom isti popravak može trajati mjesec samo zbog nepostojećeg lagera koji je obvezan kao dio distribucije? Kad je neki distributer bio po toj osnovi kažnjen ili mu oduzeta dozvola distribucije-koncesija?

-ako dio košta 30kn, ako je van jamstva.. ako nova prerilica/TV/nešto košta 2000kn? Može li servis naplatiti recimo 150€/1000kn sam rad? Može, jer takva je satnica-normativ i to je ok, no tad kupac jednostavno nema interes popravljati i tad sve postane besmisleno sa strane EUa i cilja zakona, dok jamstvo to može riješiti kao i poštivanje uvjeta distribucije-dozvole za promet neke robe koja uključuje i rezervne dijelove i potrošni materijal, ali eto, nisu se sjetili mada je to već po postojećim zakonima tako regulirano ''na papiru'' .. :)

-eko/zeleni? DA, popravak je kao recikliranje, ali važna je pri tome i cijena dok se otpad ionako mora reciklirati i sva roba na sebi ima odgovarajuću oznaku, pa tako s eko strane bacanje ili popravak u konačnici nemaju razlike. Ako nije isto, čemu tad služi oznaka za reciklažu na svim robama? Svaki trgovac mora zbrinuti ono što proda, baterije, pet ambalažu.. tad je to jednako ekološki i ne može biti neki dodatni argument u korist popravka. Ostane samo cijena kao kriterij koji kaže da je po sadašnjim cijenama i praksi to besmisleno i čitava ideja-želja zakona koja u osnovi nije loša postane besmislena.

-kod automobila je produljenje životnog vijeka suprotno ekološkim kriterijeima tj novo je čišće (bar na papiru, mada često otkrijemo prevare) i trebalo bi biti sigurnije, kočnice, svjetla, sve.. automobil nije cilj ovog zakona i svi s odgovarajućim standardom žele što noviji vozni park. Zašto bi s TVom bilo bitno drugačije ili klimauređajem, perilica..? Zašto bi netko kupio neki tv-box player/prijemnik za havc ako za sličan iznos može kupiti novi tv s tim mogućnostima? Zašto se takav box-dodatak radi kao kutijica-dodatak a ne kao modul kojeg bi mogli dodati u tv .. i time smanjiti npr broj daljinskih pa time i baterija, količinu plastike, žice za struju pa i potrošnju itd..? Tj, zašto se proizvođače ne natjera na neki modularni-kompatibilan standard kao što je to s punjačem mobitela i USBom i već postoji CI modul kao standard no u odnosnu na zasebne kutije zanemariva je ponuda CI verzija takvih uređaja... možda zato jer bi se tad uočila činjenica da ostatak može biti jednako modularan i da se unutarnji dijelovi TVa, usisavača, perilice itd. zapravo ne razlikuju osim u obliku, mjestu šarafa i sl tj jednako kao što su se razlikovali punjači mobitela dok to EU nije jednostavno regulirao.

-time bi sve pojeftinilo, produžila se mogućnost korištenja-nadogradnji, bilo bi dostupno jer bi se eliminirala široka ponuda istih-različitih dijelova, npr baterija, daljinski, dvbt, motor kompresora, vrećica za usisavač.. i tad bi kao sad s usbom sve moglo na sve... no to nije cilj ovog zakona, jer proizvođači imaju dovoljno jak lobi koji se brine da se to ne desi. Što sa farom automobila koji je različit za svaki brand-model-seriju ali ima istu žarulju? Žarulju možemo legalno kupiti od bilo kojeg trgovca-branda i ne gubimo time jamstvo dok toner ne možemo, papir za printer možemo a oboje je isto, potrošni materijal. Kočnice možemo kupiti npr brembo... ali ne toner-tintu? Jesu li prozivođači zamjesnkih tonera legalan posao? Jeli ebay legalna trgovina? Po čemu se razlikuje od neke zg-st ili iz praga-češke, ili beča-londona? Po cijeni? Što kad u soft licenci imamo regionalne ugovore tj EULAe, koje npr njemačkoj dozvoljava prijenos oem licence dok ostalima to ne dozvoljava, tj to je ugovor dvaju strana (ne zakon), no kad se govori o legalnosti i kaznama tad se mora i to znati tj kako tumačiti, a to nam EU mora reči, kao što je HAKOM sad rekao da pošta ne može naplaćivati 4,5kn mada je do sad govorio da može.. i pri tome se zakon nije mijenjao nego samo tumačenje regulatora (koji je jedini relevantan tumačiti zakon..).

- Kad će EU rastumačiti što je brexit i trgovinske ratove s usa ili google-irska/porez? Kao hakom, danas ovako, sutra onako?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
protjeran
Hajducka.Cesma kaže...

Ne pratim bog zna kako tehnologiju kućanskih uređaja, ali sam siguran da mi dolaze manji računi za struju od kada sam zamijenio sušilicu za veš. Kupio sam novu otprilike prije godinu dana pa sam do sada mogo uočit konstantnu razliku u računima za oko 10 %. Nisam mijenjao ni jedan drugi uređaj tako da sa velikom sigurnošću mogu tvrditi da je razlog manjih računa sušilica.

Najsigurnije je staviti vatmetar na utičnicu gdje ti je uređaj koji mjeriš i staviti istu količinu jednako iscentrifugiranog rublja. Sušilice nisam nikada mjerio pa ne znam. Za frižider mjeri isti volumen 24h. Malo mi je velika ta ušteda u računu, čak i kada bi uzeli u obzir da je stara sušilica trošila jako puno, a da nova troši 0W. U realnoj situaciji ispada da ti je sušilica trošila polovinu ukupne potrošnje el. energije ili čak više da bi ušteda ukupne potrošnje bila čak 10% što ne vjerujem.

9 godina
neaktivan

Nemam razloga izmišljati jer ne zastupam ni jednu stranu u sporu :) Kod mene se 99 % posto veša suši u sušilici tako da radi skoro svaki dan barem jednom (četveročlana obitelj, od toga tri žene :)) Sve drugo je manje više isto uključujući i cijenu struje, osim sušilice.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice