Kad algoritmi odlučuju: AI proglašava ljude mrtvim

poruka: 40
|
čitano: 17.475
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kad algoritmi odlučuju: AI proglašava ljude mrtvim".
7 godina
Re: Kad algoritmi odlučuju: AI proglašava ljude mr
memulica kaže...
captain_soap_McTawish kaže...

/cut

To što bi ti sad htio taj termin redefinirati i koristiti u nekom sasvim drugom značenju je tvoj problem.

Nemam ja šta redefinirati ili izmišljati, jer je umjetna inteligencija jedan od (nedostižnih) Svetih Gralova znanosti. To što ekipa zloupotrebljava taj izraz za svaku glupost je potpuno tragikomično, kontraproduktivno i (koliko vidimo iz ovog članka) vrlo opasno na kraju krajeva. 

Točno to, ovo što mi imamo danas su samo generativni modeli koji ne izmišljavaju ništa novo, nego samo žvaču več postoječe podatke i oblače ih u novu sintaksu. Iskreno sumnjam da prava umjetna intelgencija več postoji jer bi vrlo brzo shvatila da smo joj mi poptpuno nepotrebni, pa to ne treba bit Terminator scenarij nego sasvim logično razmišljanje, jer ako je imalo pametna zaključit će da mi nju trebamo a ne kontra...

3 godine
nikonja kaže...

Točno to, ovo što mi imamo danas su samo generativni modeli koji ne izmišljavaju ništa novo, nego samo žvaču več postoječe podatke i oblače ih u novu sintaksu.

Točno, to su napredni algoritmi, gdje za njih vrijedi - "Chinese room" i "stochastic parrot".

nikonja kaže...
"An algorithm is a set of instructions — a preset, rigid, coded recipe that gets executed when it encounters a trigger. AI on the other hand is a group of algorithms that can modify its algorithms and create new algorithms in response to learned inputs and data as opposed to relying solely on the inputs it was designed to recognize as triggers. This ability to change, adapt and grow based on new data, is described as “intelligence.”

Neki tvrde da je ChatGPT pravi primjer umjetne inteligencije. Prema napisanome, AI sam radi zakrpe, sam se modificira, mijenja i poboljšava. U međuvremenu u stvarnosti:

https://www.bug.hr/umjetna-inteligencija/objavljena-zakrpa-za-pretjeranu-lijenost-chatgpt-a-37997

Magia Posthuma
16 godina
Vampir001 kaže...
..

Neki tvrde da je ChatGPT pravi primjer umjetne inteligencije. Prema napisanome, AI sam radi zakrpe, sam se modificira, mijenja i poboljšava. U međuvremenu u stvarnosti:

..

-točno..

- čak da je chatgpt prvi pravi primjer AIja, tad to nije ovaj nespomenuti soft u temi, time nije ni AI ako je chat možda prvi (prmjer).. no mediji to pišu, tako prenose, dezinformiraju, izmišljaju fejknjuzove, suprotno od onog što im treba biti posao.

-dok u linkanoj temi vidimo da chat ako je AI, ne radi sam svoje 'zakrpe', ne uči, ne poboljšava svoj algoritam i ne stvara novi, nego to ipak rade programeri, obični, kroz zakrpe.. time ni chaptgpt nije zadovoljio taj kriterij i tad nije AI.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
memulica kaže...

Nemam ja šta redefinirati ili izmišljati, jer je umjetna inteligencija jedan od (nedostižnih) Svetih Gralova znanosti. To što ekipa zloupotrebljava taj izraz za svaku glupost je potpuno tragikomično, kontraproduktivno i (koliko vidimo iz ovog članka) vrlo opasno na kraju krajeva. 

Slažem se, nemaš ti što redefinirati ili izmišljati zato što jezik, i termini koji se koriste u njemu, općenito ne funkcioniraju na taj način. Umjetna inteligencija je termin koji je nastao kako je nastao, i onda se u sklopu računarstva koristio kako se koristio i na temelju toga je dobilo svoje značenje. To što se tebi sad ne sviđa je drugi par rukava.

13 godina

U vezi definicije/a, a i razvoja AI jedan od meni upečatljivijih komentara je onaj koji je izrekao John McCarthy, koji se jadao: "Čim funkcionira, nitko to više ne naziva AI."

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.2.2024 9:02 (Yuda).

1 0 hvala 0
3 godine
ihush kaže...

-točno..

- čak da je chatgpt prvi pravi primjer AIja, tad to nije ovaj nespomenuti soft u temi, time nije ni AI ako je chat možda prvi (prmjer).. no mediji to pišu, tako prenose, dezinformiraju, izmišljaju fejknjuzove, suprotno od onog što im treba biti posao.

-dok u linkanoj temi vidimo da chat ako je AI, ne radi sam svoje 'zakrpe', ne uči, ne poboljšava svoj algoritam i ne stvara novi, nego to ipak rade programeri, obični, kroz zakrpe.. time ni chaptgpt nije zadovoljio taj kriterij i tad nije AI.

Budući da je sad sve AI, ovo je isto AI (video iz 2014.):

Yuda kaže...

U vezi definicije/a, a i razvoja AI jedan od meni upečatljivijih komentara je onaj koji je izrekao John McCarthy, koji se jadao: "Čim funkcionira, nitko to više ne naziva AI."

Father of the Internet: 'ai Stands For Artificial Idiot'

https://cacm.acm.org/news/217198-father-of-the-internet-ai-stands-for-artificial-idiot/fulltext

Magia Posthuma
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.2.2024 10:30 (Vampir001).
12 godina

0 0 hvala 0
10 godina
ihush kaže...
Vampir001 kaže...
..

..

-točno..

Nekima je tesko shvatit da je "AI" jednostavno marketinski trik,ko sto je i Athlon XP bio bas na samom izlasku Windows XP-a

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
16 godina

..može biti marketing, trik.. no problem je sam naziv bilo čega.. (kako znati da je strana riječ u riječniku pogrešno prevedena..), dok su 'glavni' krivac (nekritički, blentavi..) 'mediji', čak ne 'novinarstvo' (koje bi možda imalo kritički i sl. kriterij ili elementarnu stručnost onog tko piše komentare, mediji nemaju tu 'obvezu', naprosto su postali 'medij'..

-dok je stara goebelsovova.. ponavljati i postane 'činjenica', pri čemu naziv za bilo što nije točan-netočan, tj kad se izmisli-pojavi nešto novo, izmislimo i naziv za to.. no postoje kriteriiji, kao i definicija što je (time sve ostalo-različito, nije) AI.. npr što je tekućina, što je struja, što je neka boja, što je bilo koji pojam.. dok se s AI nabacuju svi, istina primarno marketing ali i hype.. dok mediji to jednostavno ponavljaju, papagajski, pogrešno..

-na kraju ako značenje-tumačenje ai-riječi-kratice postane upravo ovakvo-medijsko, tj svaki soft koji radi nešto 'pametno' je tad = ai, calculator.. tad će ta riječ upravo to značiti, neovisno što ja-netko misli drugačije ili što postoji definicija što je (i nije) ai.. kolokvijalni govor, masa-većina, kao što svi i dalje storage medij nazivamo 'hard-disk'.. i to je ok.. mada nije disk :)

-no istovremeno, kratica ostaje i dalje ''prihvatljiva'' tj umjesto hdd-čitanja stare definicije, disk-drive, možemo slovo d čitati kao drive, kao storage, tad nije pogrešna riječ disk za to slovo, osim što je tad jedno d-viška.. tj to je zgodan način kako ne moramo retrogradno sve prilagoditi-mijenjati kako bi se neki text iz prijašnjih vremena točno čitao.. pri čemu je najmanje važno da današnji storage nije okruglastog-disk oblika, kao ploča koja se vrti.. nema više ploče, ne vrti se, nije mehanički, nego solid-state.. 'memorija'.. kao što nećemo sad diskove nazvati kao pandan disku-okruglom, kockastom-pravokutnom tijelom, vanjski format, ne medij nego kućišta.. tj oblik se više ne koristi za naziv kao što je bio u nazivu diska-ploče koja se vrti.. dok su svi memorijski čipovi ili čipovi nekgo kvadratno-pravokutnog oblika, matrica x puta y .. a može i '3-D' po dubini, slaganje slojeva, z osi.. pa ih se može nazvati 'kockastim' memorijama ili storageom, driveom.. mašta, no jedino na kraju ostaje bitno da se razumijemo što ta riječ znači..

-a to s AI je problem, jer definirano značenje imamo na raznim mjestima, proizvođač-wiki.. i svugdje je to nešto više, ne sam algoritam, ne smart-nešto, bojler, nego npr učenje, kao i samo reprogramiranje i sl. ... tog naprosto još nema, time ni spomenuti chaptgpt kao predstavnik ne zadovoljava kriterij ai-ja, jer se ne patchira sam, ne nadograđuje se.. nego to i dalje rade programeri googlea. Kad to bude radio sam, tad će zadovoljiti taj kriterij.. i ako zadovolji ostale, tad se može nazvati ai..

- ili promienimo definiciju ili je koristimo onako kako smo joj odredili značenje-kriterij.. ili-ili. .. no klasična 'masa-demokracija' većina, .. ako tako uđe u uho, tad će tako i ostati, medijski-marketinški ai.. ai-bojler.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.2.2024 14:59 (ihush).
13 godina
ihush kaže...
-a to s AI je problem, jer definirano značenje imamo na raznim mjestima, proizvođač-wiki.. i svugdje je to nešto više, ne sam algoritam, ne smart-nešto, bojler, nego npr učenje, kao i samo reprogramiranje i sl. ... tog naprosto još nema, time ni spomenuti chaptgpt kao predstavnik ne zadovoljava kriterij ai-ja, jer se ne patchira sam, ne nadograđuje se.. nego to i dalje rade programeri googlea. Kad to bude radio sam, tad će zadovoljiti taj kriterij.. i ako zadovolji ostale, tad se može nazvati ai..

Misliš nešto kao kad AlphaZero nauči igrati šah od nule u par sati?

... Finally in 2017, AlphaZero was made as a successor to AlphaGo Zero, an improved version of AlphaGo. But this time the program was not designed solely to play GO, but to also play any other two player board game. Starting from the basic rules of chess, after just 4 hours of self learning AlphaZero mastered chess and outperformed the reigning AI champion, Stockfish 9. AlphaZero then learned GO and Shogi and defeated its predecessor AlphaGo in 30 hours, as well as the top Shogi Elmo in only 2 hours... - https://utorontomist.medium.com/alphazero-the-ai-from-google-which-mastered-chess-in-4-hours-4c56273f8c93

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.2.2024 12:10 (Yuda).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice