U koje teorije zavjere Hrvati najviše vjeruju?

poruka: 41
|
čitano: 8.667
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "U koje teorije zavjere Hrvati najviše vjeruju?".
15 godina

ja znam pouzdano za zavjeru kojom u stvarnom životu nestanu sve te poželjne, slobodne žene u krugu od 5 km od mene, a koje bi se htjele "družiti" sa mnom kad sam online...

čim izađem van, niti jedne!

pače kad se i nekoj obratim na ulici, one zgroženo bježe od mene, sveudilj zapomažući....

Dakle, tko to j..e na moj račun ?!?

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
4 0 hvala 0
11 mjeseci
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

zalosno, teorija zavjere je dovedena do apsurda i iskarikirana do neprepoznatljivosti.

nije teorija zavjere sve sto neka budala izvali, i nadje 10 jos vecih budala da u to povjeruju i sire "evandjelje".....

"kvalitetne" teorije zavjere su u osnovi tocni, provjereni i dokazani podatci i informacije, gdje se 70% bazira na javno dostupnom znanju, ostalih 30% je nagadjanje, manje ili vise uspjesno, i manje ili vise potkrijepljeno nekim oblikom "dokaza".

koncept je jednostavan, uzmes nesto sto je potvrdjeni dogadjaj, vidjen i znan od stotine, tisuce, milione ljudi, neosporan.

uocis dijelove ili detalje koji se ne uklapaju, strse, nemaju prevelikog smisla, nisu dovoljno pojasnjeni i objasnjeni.

zdravorazumski i legitimno se zapitas, dali je sve bas tako kako je prezentirano, praznine popunis s nekim drugacijim kutom gledanja, skepsom, alfernativnim razmisljanjem i zakljuccima.

jednostavno se zapitas dali je to sve, postoji li dio koji se ne govori (a gotovo uvijek postoji), i kome bi moglo biti u cilju, te zasto, da se o necemu znaju polu-informacije i djelomicne istine.

to je validna teorija "zavjere" o nekom dogadjaju, nebitno dali pricamo o spustanju na mjesec, kenedijevom ubistvu, elvisu koji radi u pecenjarnici u meksiku, dali je tito bio rus ili poljak, drze li u area 51 vanzemaljce ili test letjelice 12, 23 generacije......

svaku teoriju diskreditiraju budale, kojima je internet to omogucio, da se negdje, nekako, bas svacija glupost moze cuti i procitati, ako bas nemas srece....

cak i najtvrdokorniji protivnici teorija zavjere moraju biti svjesni da "javnost" nikad ne zna punu i pravu istinu o bilo cemu, pogotovo u ovo vrijeme populizma i kvazi novinarstva, gdje je bitna senzacija, sokantni "necete vjerovati" clanci, i opcenito manipulacija informacijama.

s te strane, nije li tolika vojska ljudi posvecena karikiranju i ismijavanju cak i zdravorazumskih ideja i pogleda, kvalitetnog alternativnog pogleda na situaciju ili dogadjaj, opcenito dovodjenje do ekstrema svega sto nije "mainstream" istina - ustvari teorija zavjere?

da ne bude krivo shvaceno, ne pricam o ravnoj zemlji i slicnim glupostima, vec o kritickom promisljanju i sagledavanju povijesti i realnosti, koja definitivno najcesce nije onakva kakvom se prikazuje.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
Re: U koje teorije zavjere Hrvati najviše vjeruju?
Damir22 kaže...

cak i najtvrdokorniji protivnici teorija zavjere moraju biti svjesni da "javnost" nikad ne zna punu i pravu istinu o bilo cemu, pogotovo u ovo vrijeme populizma i kvazi novinarstva, gdje je 

Mislim da takvi ne postoje, malo tko povjeruje političaru pod optužnicom kad izjavi u medijima kako nije imao pojma da mu žena ima firmu ili kad PR telekoma kaže da ne povisuju cijene nego se usklađuju s nečim da bi bilo svima lakše i ljepše. Ovo, najtvrdokorniji protivnici čega? Da su moćni dogovorili kartel što po mom mišljenju rade svaki dan kao s onim žaruljama ili da tajna društva dogovaraju sve pa se sad provodi u crticu nešto što je netko dogovorio u mračnom podrumu pod svijećama prije 500 godina?

Damir22 kaže...

zalosno, teorija zavjere je dovedena do apsurda i iskarikirana do neprepoznatljivosti.

nije teorija zavjere sve sto neka budala izvali, i nadje 10 jos vecih budala da u to povjeruju i sire "evandjelje".....

Nekima su to sasvim legitimne polazne točke razmišljanja i u njihovim očima si upravo ti "tvrdokoran protivnik" i "svaku teoriju diskreditira budala, kojoj je to internet omogucio" i spadaš u "toliku vojsku ljudi posvecenoj karikiranju i ismijavanju cak i zdravorazumskih ideja i pogleda".

Postoje ljudi koji zarađuju kruh na tome, knjige i radovi im dobro idu i uvijek se mora naći novih materijala. Netko to čita iz zabave, netko je duboko uvjeren u sve što tamo piše, dio smatra da nešto ima podlogu, drugo ne itd.

Damir22 kaže...

s te strane, nije li tolika vojska ljudi posvecena karikiranju i ismijavanju cak i zdravorazumskih ideja i pogleda, kvalitetnog alternativnog pogleda na situaciju ili dogadjaj, opcenito dovodjenje do ekstrema svega sto nije "mainstream" istina - ustvari teorija zavjere?

Nisu u jednom taboru pobornici teorija zavjera, a u drugim skeptici koji misle da se nikad ništa nije dogovorilo u tišini sa strane. Imaš npr. teorija koje govore kako je Zapad razbijao Jugoslaviju i teorija kako ju je svim silama htio sačuvati. Ne mogu biti i jedni i drugi istovremeno u pravu. Kennedyija su ubili ili mafija ili CIA ili KGB ili Oswald ili Kubanci ili vozač iz dosade ali nikako nisu mogli svi zajedno osim ako nisu dogovorili jebeni kartel kakvom nikad prije ni poslije nije bilo premca. Jedna teorija isključuje drugu, tko tu spada u "vojsku karikiranja"?

Damir22 kaže...

da ne bude krivo shvaceno, ne pricam o ravnoj zemlji i slicnim glupostima, vec o kritickom promisljanju i sagledavanju povijesti i realnosti, koja definitivno najcesce nije onakva kakvom se prikazuje.

Kritički razmišljati ne znači apriori prihvatiti teoriju nekog karizmatika i ignorirati sve informacije koje su dostupne. Isto znači da su moguće i promjene ako iskrsnu novi dokazi, svjedočenja. Evo, nestalo struje u Portugalu i Španjolskoj. Tko je kriv? Greta? Putin? Trump? Papa? Frenkvencija? Softver? Netko je sklon povjerovati u prvu stvar koja se napiše, a poklapa se njegovim svjetonazorom, netko pričeka više informacija pa ako treba prihvati kako je Elvis slučajno nogom zakačio kabel.

9 godina

ne zelim uopce gubiti vrijeme na ukazivanje koliko nisi shvatio moj post.... uzaludno bi bilo.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Damir22 kaže...

ne zelim uopce gubiti vrijeme na ukazivanje koliko nisi shvatio moj post.... uzaludno bi bilo.....

Totalno kontra si napisao prvi dio, jer ako otpišemo one debilne teorije zavjera poput ravne zemlje, Soroša i ekipe, ljudi guštera.... one ostale se baziraju, u najboljem slučaju, 10% na nekakvim činjenicama dok je 90% ipak samo puko nagađanje i zato jesu teorije.

Isto tako nikad nisam vidio smisao zamaranja sa teorijama zvjera jer definitivno nemam vremena se bavit sa tuđim potencijanim problemima, život je pre kratak. I gubit energiju na to možeš samo ako imaš preeeeeeviše slobodnog vremena ili si novinar pa si plačen za to, nema ništa između.

16 godina
nikonja kaže...
 Totalno kontra si napisao prvi dio, jer ako otpišemo one debilne teorije zavjera poput ravne zemlje, Soroša i ekipe, ljudi guštera.... one ostale se baziraju, u najboljem slučaju, 10% na nekakvim činjenicama dok je 90% ipak samo puko nagađanje i zato jesu teorije.

U znanosti se to zove hipoteza, a ne teorija. Teorija bi bila 90% činjenica, a 10% nagađanje.

16 godina
ante_etna kaže...
 Imaš npr. teorija koje govore kako je Zapad razbijao Jugoslaviju i teorija kako ju je svim silama htio sačuvati. Ne mogu biti i jedni i drugi istovremeno u pravu. Kennedyija su ubili ili mafija ili CIA ili KGB ili Oswald ili Kubanci ili vozač iz dosade ali nikako nisu mogli svi zajedno osim ako nisu dogovorili jebeni kartel kakvom nikad prije ni poslije nije bilo premca. Jedna teorija isključuje drugu, tko tu spada u "vojsku karikiranja"?

Zašto ne? Imaš sile koje su je htjele razbiti i sile koje su je htjele sačuvati. A tko ti kaže da Kennedyia nisu htjeli svi redom...

13 godina
zzib kaže...
ante_etna kaže...
 Imaš npr. teorija koje govore kako je Zapad razbijao Jugoslaviju i teorija kako ju je svim silama htio sačuvati. Ne mogu biti i jedni i drugi istovremeno u pravu. Kennedyija su ubili ili mafija ili CIA ili KGB ili Oswald ili Kubanci ili vozač iz dosade ali nikako nisu mogli svi zajedno osim ako nisu dogovorili jebeni kartel kakvom nikad prije ni poslije nije bilo premca. Jedna teorija isključuje drugu, tko tu spada u "vojsku karikiranja"?

Zašto ne? Imaš sile koje su je htjele razbiti i sile koje su je htjele sačuvati. A tko ti kaže da Kennedyia nisu htjeli svi redom...

Jedno su sile, pretpostavljam da misliš razne interesne skupine, a drugo je tadašnji Zapad u tim teorijama kao jedinstveni entitet, točnije ljudi na poziciji odlučivanja s konkretnim polugama moći.

Drugo, Kennedyija smo htjeli likvidirati i ja i Pero Kvržica ali postoji određena razlika između htijenja i konkretne provedbe. Teorije zavjere oko Kennedyija se bave konkretnom provedbom atentata, a ne željama uz rođendansku tortu. Poanta je ako ga je likvidirao a, onda ga nije b. I jedni i drugi se kurče kako su došli do svog zaključka pomnom analizom činjenica i kako je baš njihova teorija ispravna dok su ovi drugi površni šupci koji vjeruju svemu što se objavi u Modroj Lasti i Smibu.

16 godina

Nakon svih ovih godina i silnih članaka, ispada da ni portali ni znanstvenici nemaju jasne odgovore, nego se uglavnom nagađa i prebacuje odgovornost. Čini mi se da se često piše i govori samo da bi se opravdao nečiji posao i plaća. Zato ne treba sve što pročitamo ili čujemo uzimati zdravo za gotovo, nego treba malo razmisliti i sam procijeniti što ima smisla, a što ne.

11 mjeseci

Eto baš tako..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 8:13 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice