Mane isključivo mesne prehrane

poruka: 154
|
čitano: 32.286
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mane isključivo mesne prehrane".
4 godine
Re: Mane isključivo mesne prehrane
guslac kaže...

Ja nisam na keto dijeti, no volim povremeni post 16/8, 24h, a bome i duže (5 dana samo voda), 

S ovim se mogu složiti, jer je dokazano da je jednom tjedno zdravo ne jesti ništa. A i od ovih 16/8 dnevnih pauza ti neće biti ništa, ali, ako si zdrav.

Ovaj dio, pet dana samo voda, odeš ako imaš štelu, pet dana na infuziju i problem solved. 

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 15:16 (Zaporožac).
9 mjeseci
Za onu plavu zonu u Italiji , to nema veze sa pizzom i špagetama nego s tipičnom zdravom mediteranskom kuhinjom i jakim kardiom. Naime gradić je uklesan u hrid na morskoj obali i kućice su povezane sa tisućama stepenica i nema ravne površine. Tako da starci od preko sto godina se veru po tim stepenicama cijelo jedno stoljeće gore dolje. I nemaju aute zato što ne ide po stepenicama.
15 godina
guslac kaže...
KIKI3ooo kaže...
guslac kaže...

Žitarice, pogotovo današnja pšenica, grozno djeluju na crijevni mikrobiom.

...u Italiji se nalazi jedan "lonevity hotspot", tzv. plava zona (5 ih je u svijetu) gdje ima najviše stogodišnjaka. Znači često se može vidit da muž i žena dožive, npr. 105 godina. A Italija je 12 u svijetu po dugovječnosti. A žitarice su dio osnovne prehrane čovjeka od kad postoji civilizacija.

Kad bi bar bilo tako lako pa za sve okrivit žitarice ili meso...

Nisu žitarice od pamtivijeka. Čovjek je prešao u ratare pred kakvih 20-tak tisuća godina. I to se točno poklapa sa pojavom karijesa i osteoporoze koje nalaze na ljudskim ostacima iz tog doba.

Pogotovo današnja pšenica je grozna. Ona i ostale žitarice su glavni uzrok sdldl čestica. A one su pak glavni uzrok recimo kardiovaskularnih problema. 

Nije meni cilj živjeti 100 godina, nego doživjeti i proživjeti starost zdrav bez kroničnih bolesti. Što ti vrijedi 100 godina ako hodaš stalno na pretrage?

Osim toga, pitanje dugovječnosti nije se svelo samo na to da oni jedu žitarice. Možda je pitanje koliko, i što još drugo rade? Recimo famozna 'mediteranska' dijeta stalno se spominje, jer ima fini prizvuk, odmah svi sjetno pomisle na sunce, ribu, maslinovo ulje, ...a činjenica je da su tako prozvali prehranu kojom su se u vrijeme istraživanja hranili na Kreti, a tamo su ljudi siromašni i jedu uglavnom malo, i to najviše povrća. Teško je prsto uprti u isključivog krivca, no ako je dokazano da je pšenica štetna po mikrobiom zbog više faktora, i ako svaki dan jedeš samo pekarske proizvode i nusprodukte pšenice, onda valjda to ima nekakve posljedice.

Nema univerzalno dobre dijete, ali ima univerzalno dobrih smjernica. Sve ovisi je li čovjek metabolički zdrav, i ako jest onda povremena 'doza' štetnih tvari tipa alkohola, kolača, peciva i kruha, kasnih večera i tako dalje ne bi trebala puno štete napraviti, ako to nečim kompenziraš, na primjer dobrim postom ili tjelovježbom.

20K godina si već duboko u ledenom dobu, čisto usput. Prije 12K je. Prva stvar, nije dokazan (plus ima i drugih teorija, ali to si zaboravio spomenit) odnos između pojave ratarskih kultura tj. sa početkom civilizacije kakvu poznajemo. Dakle, skužili su godišnja doba, poljoprivredu pa onda stočarstvo - i onda idu fancy slojeve društva, obrti, usluge, sudstvo, književnost itd. tj. početak civilizacije kakvu znamo. Žitarice su se konzumirale i prije pojave poljoprivrede. Imao si divlji ječam, pšenicu. Iako su se konzumirale u manjoj mjeri bile su isto osnova ljudske prehrane, hehe. I kažu da je pojava karijesa možda povezana sa povećanom obradom žitarica koja bi duže ostali u ustima, pa jak fokus u prehrani isključiovo na žitarice sad kad smo ih mogli uzgajati i obrađivati. Pa imaš i teoriju da se pojavio kad su ljudi počeli živjeti blizu, sela, proto-gradovi. Znaš u koroni une slike, 2 čovjeka jedan kraj drugoga se ustvari nalaze u oblaku, za nas dobrih, bakterija. Dok pričamo pljucamo jedan drugom usta, ako ćemo najrealnije...

Opet dolazimo do umjerenosti i raznolike prehrane. I masti i ugljikohidrati su potrebni isto kao i proteini. Žao mi je. Štaš. 

15 godina
Sirotanovic kaže...
Za onu plavu zonu u Italiji , to nema veze sa pizzom i špagetama nego s tipičnom zdravom mediteranskom kuhinjom i jakim kardiom. Naime gradić je uklesan u hrid na morskoj obali i kućice su povezane sa tisućama stepenica i nema ravne površine. Tako da starci od preko sto godina se veru po tim stepenicama cijelo jedno stoljeće gore dolje. I nemaju aute zato što ne ide po stepenicama.

Jedan je čak ustanovio odnos između kosine sela i brojem stogodišnjaka. Što se selo nalazi na većoj strmini to ima više stogodišnjaka. Znači nije jedno selo, to je pokrajina, ja mislim otok Sardenja. Jeli to isključivo samo do strmine? Pa možemo reći da nije - ali je sigurno jedan od faktora. A za dugovječnost kažu da ima još više faktora osim same prehrane i tjelovježbe. Imaš skill/vještinu koju njeguješ godinama. Amo reć treba i mozak radit. Jesi li okružen sa bližnjima i dio neke zajednice - isto faktor. Amo reć i emocionalno aktivan... referiram se na onaj dokumentarac na netflixu, jel.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 8:49 (KIKI3ooo).
10 godina

Vele da je najgore pod stare dane kad ti misici na nogama propadnu pa ti se teze dic iz stolice. Sve vise ces sjedit i onda si gotov. Samo se ubrzava propadanje

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Santana kaže...

Vele da je najgore pod stare dane kad ti misici na nogama propadnu pa ti se teze dic iz stolice. Sve vise ces sjedit i onda si gotov. Samo se ubrzava propadanje

to ovisi koliko si dozvolio da propadnu

ofkors da nismo svi isti, ali moja bakuta je do prije dvije godine svaki dan šetala par kilometara sa pesekom, vozila se autom, po ljetu bi bila satima u moru i još radovi u vrtu itd.

tek zadnjih godinu-dvije su joj mišići (i ostalo) propali toliko da joj je napor hodati parsto metara, dosta je tu imala utjecaja i kičma, te ozljeda od pada

obzirom da je ličanka i ima genetski poveću guzicu, iako je općenito mršava, dizanje iz stolice malo joj je teže već 20 godina, ali je to nije spriječilo da kad je jednom digne da nastavi biti aktivna

sad kad je prešla 90, iako se još uvijek giba i kreće po kući, propadanje mišića, a bogme i kičme, tjera ju da smanji aktivnost

ali, ako gledam sebe, čak i da poživim toliko, bio bi sretan da to 'pod stare dane' počne kao kod nje, na blizu 90 godina

17 godina
moderator
Gajotres kaže...
mbaksa kaže...

Imaš li ti kakav simptom metaboličkog poremećaja, inzulinsku rezistenciju (jesi si vadio inzulin?), jesi li pretio? Ako si ti savršeno zdrav, ako su ti inzulin, glukoza, HbA1c u idealnom rasponu, onda se tebe moji komentari ne dotiču. Ne razumijem zašto se ti, koji si u manjini (2/3 odraslog stanovništva ima pretjeranu tjelesnu težinu, još veći postotak ima barem jedan simptom metaboličkog poremećaja), vrijeđaš na to kad netko kaže da su ugljikohidrati neprijatelji, kad su ljudima iz ove većinske skupine upravo ugljikohidrati ključni faktor za njihove probleme? Ugljikohidrati su ih doveli tu, kroz prečesto preintenzivno izazivanje lučenja inzulina. Tebi možda nisu neprijatelji, 2/3 ljudi jesu.

Statistički gledano ja sam isto pretila osoba makar imam ispod 15% body fata. Odi u Ameriku i vidi što su pretili ljudi

Drugim riječima, moji komentari vezani uz keto dijetu na tebe se ne odnose, niti je tebi sila ići ili biti na keto dijeti. Mada keto dijeta može biti od koristi i sportašima, ali onda to stvarno treba biti keto lifestyle, da tako kažem. Ključna stvar za sportaše je da ti se tijelo adaptira na trošenje ketona za energiju, a za to moraš dugo vremena kontinuirano biti na keto dijeti. Tim Noakes, koji je tamo 80-ih ili kojih već zagovarao napucavanje ugljikohidratima kod sportaša (pogotovo mislim da se to odnosilo na maratonaše), zadnjih godina okrenuo je ploču i eksplicitno veli da je pogriješio (mislim da je ključ bila upravo svijest o tome da se tijelo mora adaptirati za trošenje ketona, a to dugo traje i pogotovo je važno kod sportaša). Danas zagovara keto dijetu. Anthony Chaffee zagovara karnivor dijetu i veli da igrači u nekim ragbi timovima su svi karnivori zbog toga što im to donosi kompetitivnu prednost. Tako da ako te ta materija zanima, ima materijala za istraživanje.

Gajotres kaže...
mbaksa kaže...
Bodybuilderi nisu reprezentativna skupina za opće pučanstvo pa moraš objasniti zbog čega bi se nešto što je specifično za njih trebalo odnositi i na opću populaciju, a ne samo na njih. Također, kako to proteini navodno uzrokuju skraćeni životni vijek bodybuildera, kako točno su to ustvrdili, kojom metodologijom? Nemoj zaboraviti da asocijacija ne znači da je nešto posljedica nečeg.

To je moj prvi susret s informacijom o njihovom kračem življenju daljnja istraživanja su pokazala da je to zbog pretjeranog unosa proteina 

Nisi odgovorio na ključna pitanja vezana uz to. Posebni problem su epidemiološka istraživanja, jer ona po definiciji ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu. Provjeri metodologiju. Provjeri da zaključci doista slijede iz rezultata i metodologije. I razmisli o tome kakve to veze ima s običnim ljudima. Tim više što puno toga vezanog za zdravlje zapravo ima U oblik, odnosno loše je za zdravlje ako ga ima premalo, loše je za zdravlje ako ga ima previše. Čak i da bilderi stradaju zbog pretjeranog unosa proteina (tu moraš definirati što je to "pretjerani unos proteina") to ne znači da će x grama proteina, što će neki smatrati visokim unosom, doista štetiti zdravlju.

I kažeš da je to tvoj prvi susret s informacijom - znaš kako kažu - jedna lasta ne čini proljeće. Pogotovo je to problem u znanosti i medicini - recimo Paul Mason u zadnje vrijeme dosta ističe nebulzni pristup istraživanjima, gdje su pojedina istraživanja koja odskaču od svega ostalog zapravo i do 6x više citiranija od drugih istraživanja. Drugim riječima, imaš jedno istraživanje koje pokazuje jedno, imaš recimo 6 istraživanja koje to ne pokazuje ili pokazuje suprotno, i onda ti u novinama iskoči članak koji ističe ovo jedno istraživanje (koje ujedno aktivisti iskorištavaju za promoviranje svoje agende), a ignorira ovih šest drugih.

Gajotres kaže...

Več sam napisao u drugom postu a Zaporožac je detaljnije opisao znanstvena istpitivanja vezana za utjecaj keta na osobe s dijabetesom tipa dva. Odi na google odi na ChatGPT/Gemini. Zaporožac  ti je čak i stavio link. Na istoj stanici možeš nači 32 istraživanja koja pokazuju negativne strane unosa prekomjerno proteina životinjskog porijekla.

Jedini benifit osobama s dijabetesom tipa dva je gubitak kila.

Provjeri metodologiju, provjeri kakva su to istraživanja (epidemiološka ili rct), provjeri tko je ta istraživanja platio, provjeri jesu li istraživači u sukobu interesa (jesu li na platnoj listi onih kojima bi pozitivni rezultati istraživanja koristili u biznisu).

Baš nedavno sam naletio na neko istraživanje koje je pokazalo da ljudi na low carb i low fat dijeti s ograničenjem kalorija mogu izgubiti podjednaku kilažu, ljudi na low fat dijeti izgubili su više mišićne mase od ljudi na low carb dijeti. I pazi sad stvar - sad tu površno izvještavanje može reći da je low fat dijeta jednako dobra za gubitak tjelesne težine kao i low carb dijeta i da je sve calories in-calories out. No, kao što vidiš, to nije tako. Isto tako, low fat i low carb dijete drugačije utječu na hormone. Ne bi cilj trebao biti kratkotrajni gubitak težine, nego održivi gubitak težine uz zadržavanje što više mišićne mase i uz pozitivne hormonalne promjene.

Što se tiče onog rada kojeg je linkao Zaporožac - vidio sam taj rad već prije. Sekcija o dijabetesu tipa 2 je izrazito loša. Evo recimo komadić:

In the abovementioned metabolic ward study in which 17 overweight or obese men were provided a baseline diet (50% carbohydrate) for 4 weeks and then a ketogenic diet (5% carbohydrate) for 4 weeks, during the ketogenic diet phase, total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), and C-reactive protein increased significantly, while fasting insulin and triglycerides decreased. While on the ketogenic diet, insulin sensitivity was impaired when participants were challenged with a baseline diet meal (50% carbohydrates)

Ne vidiš tu nikakve probleme? Prvo - 17 ljudi. Drugo - četiri tjedana?! Mjesec dana?! Treće - keto dijeta ide nakon high-carb dijete! Znači, čovjek si prvo mjesec dana sj*bava metabolizam i onda takav skače na keto dijetu i na keto dijeti mogu pokazati posljedice high-carb dijete! To bi se pogotovo moglo odnositi na povišenje C-reaktivnog proteina, koji je mogao skočiti upravo zbog velikog unosa ugljikohidrata (jer je valjda općepoznato da šećer/škrob uzrokuje upale u tijelu). I onda im je mjerilo zdravlja LDL - zašto pobogu!? Zašto im mjerilo nisu inzulin, trigliceridi i HDL? Zašto nisu određivali vrstu LDL-a? sdLDL je ono što uzrokuje oštećenja u žilama, a on nastaje pretežito do fruktoze (a samim tim i saharoze, koja je 50% fruktoze). Prelaskom na keto dijetu jednom dijelu ljudi LDL ode dolje, jednom dijelu ljudi ostane jednak, jednom dijelu ljudi poraste. No čak i ovima kojima poraste, je li to doista problem? Jer mijenja se vrsta LDL-a - smanjuje se sdLDL, koji je najveći problem.

Pazi stvar - znači, inzulin na keto dijeti im je pao. I trigliceridi. I to unutar mjesec dana. Što ti to govori? Što je dijabetes tipa 2? Da, dijagnosticira se kao nemogućnost zauzdavanja glukoze u krvi, no to je samo posljedica kronično povišenog inzulina! Već sama ta činjenica ti govori da "ima tu nečeg", jer zbog keto dijete gušterača ne mora proizvoditi toliko inzulina i onda se počne oporavljati osjetljivost stanica na inzulin! To ti je početak remisije dijabetesa tipa 2! Kakvo je to istraživanje koje prekine pozitivne rezultate nakon mjesec dana, što je daleko prekratko da bi se kronična bolest poput dijabetesa tipa 2 gurnula u remisiju?! To je je*eni apsurd!  

Istraživanje je dobro samo onoliko koliko je dobra metodologija i koliko se kontroliralo za biaseve. Koliko vidim, u tom istraživanju zapravo ni ne spominju remisiju dijabetesa tipa 2, što će reći da su istraživanja koja se tiču toga ignorirana. Absence of evidence is not evidence of absence. Cherry pickanjem istraživanja koje ćeš uključiti u analizu ti možeš dokazati gotovo svašta.

To istraživanje se praktički ne dotiče remisije dijabetesa tipa 2. Ali pazi - čak i da je gubitak težine jedini razlog za remisiju dijabetesa tipa 2 (što je toliko malo vjerojatno da graniči s nemogućim), hormoni na keto ili low-carb dijeti su ti drugačiji i omogućavaju ti da ostaneš na težini koja te neće gurati natrag u dijabetes, što je ključna stvar - glad će pobijediti, i ako čovjek nastoji održati kilažu na gladi, prije ili poslije će fejlati. Tu je ključna low-carb/keto dijeta, jer s njom čovjek može održavati istu težinu, a bez gladovanja te je stoga dugoročno održiva.

Gajotres kaže...

Znači dolazimo do toga da je keto očito dobar samo osobama s autoimunim bolestima a oni ne čine baš veliki postotak populcije. 

Ma nemoj! https://www.genengnews.com/topics/translational-medicine/ketone-body-role-in-regulating-misfolded-proteins-may-inform-strategies-targeting-aging-alzheimers-disease/

I ima još hrpa benefita.

A osim toga, autoimune bolesti ima 5-10% ljudi! To nije velik broj ljudi? 400-800 milijuna na svijetu!

Keto dijeta pomaže i kod shizofrenije i bipolarnog poremećaja:

https://med.stanford.edu/news/all-news/2024/04/keto-diet-mental-illness.html

Depresija, tjeskoba? https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11182043/

Keto dijeta ne ide nikamo. Sve dalje se radi sve više istraživanja keto dijete i povrđuju se benefiti i otkrivaju se novi. Liječnicima će biti "veselo" idućih 10-20-30 godina, kad im pacijenti počnu dolazi s upitima tipa "Doktore, amputirali ste mi stopalo - zašto mi niste rekli da me keto dijeta mogla spasiti od toga?" Naravno, oni će imati opravdanje tipa "Nismo znali, nas su tako učili, mi smo radili po protokolu". Ali što će im savjest govoriti?

17 godina
mbaksa kaže...
Gajotres kaže...
mbaksa kaže...

Imaš li ti kakav simptom metaboličkog poremećaja, inzulinsku rezistenciju (jesi si vadio inzulin?), jesi li pretio? Ako si ti savršeno zdrav, ako su ti inzulin, glukoza, HbA1c u idealnom rasponu, onda se tebe moji komentari ne dotiču. Ne razumijem zašto se ti, koji si u manjini (2/3 odraslog stanovništva ima pretjeranu tjelesnu težinu, još veći postotak ima barem jedan simptom metaboličkog poremećaja), vrijeđaš na to kad netko kaže da su ugljikohidrati neprijatelji, kad su ljudima iz ove većinske skupine upravo ugljikohidrati ključni faktor za njihove probleme? Ugljikohidrati su ih doveli tu, kroz prečesto preintenzivno izazivanje lučenja inzulina. Tebi možda nisu neprijatelji, 2/3 ljudi jesu.

Statistički gledano ja sam isto pretila osoba makar imam ispod 15% body fata. Odi u Ameriku i vidi što su pretili ljudi

Drugim riječima, moji komentari vezani uz keto dijetu na tebe se ne odnose, niti je tebi sila ići ili biti na keto dijeti. Mada keto dijeta može biti od koristi i sportašima, ali onda to stvarno treba biti keto lifestyle, da tako kažem. Ključna stvar za sportaše je da ti se tijelo adaptira na trošenje ketona za energiju, a za to moraš dugo vremena kontinuirano biti na keto dijeti. Tim Noakes, koji je tamo 80-ih ili kojih već zagovarao napucavanje ugljikohidratima kod sportaša (pogotovo mislim da se to odnosilo na maratonaše), zadnjih godina okrenuo je ploču i eksplicitno veli da je pogriješio (mislim da je ključ bila upravo svijest o tome da se tijelo mora adaptirati za trošenje ketona, a to dugo traje i pogotovo je važno kod sportaša). Danas zagovara keto dijetu. Anthony Chaffee zagovara karnivor dijetu i veli da igrači u nekim ragbi timovima su svi karnivori zbog toga što im to donosi kompetitivnu prednost. Tako da ako te ta materija zanima, ima materijala za istraživanje.

Gajotres kaže...
mbaksa kaže...
Bodybuilderi nisu reprezentativna skupina za opće pučanstvo pa moraš objasniti zbog čega bi se nešto što je specifično za njih trebalo odnositi i na opću populaciju, a ne samo na njih. Također, kako to proteini navodno uzrokuju skraćeni životni vijek bodybuildera, kako točno su to ustvrdili, kojom metodologijom? Nemoj zaboraviti da asocijacija ne znači da je nešto posljedica nečeg.

To je moj prvi susret s informacijom o njihovom kračem življenju daljnja istraživanja su pokazala da je to zbog pretjeranog unosa proteina 

Nisi odgovorio na ključna pitanja vezana uz to. Posebni problem su epidemiološka istraživanja, jer ona po definiciji ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu. Provjeri metodologiju. Provjeri da zaključci doista slijede iz rezultata i metodologije. I razmisli o tome kakve to veze ima s običnim ljudima. Tim više što puno toga vezanog za zdravlje zapravo ima U oblik, odnosno loše je za zdravlje ako ga ima premalo, loše je za zdravlje ako ga ima previše. Čak i da bilderi stradaju zbog pretjeranog unosa proteina (tu moraš definirati što je to "pretjerani unos proteina") to ne znači da će x grama proteina, što će neki smatrati visokim unosom, doista štetiti zdravlju.

I kažeš da je to tvoj prvi susret s informacijom - znaš kako kažu - jedna lasta ne čini proljeće. Pogotovo je to problem u znanosti i medicini - recimo Paul Mason u zadnje vrijeme dosta ističe nebulzni pristup istraživanjima, gdje su pojedina istraživanja koja odskaču od svega ostalog zapravo i do 6x više citiranija od drugih istraživanja. Drugim riječima, imaš jedno istraživanje koje pokazuje jedno, imaš recimo 6 istraživanja koje to ne pokazuje ili pokazuje suprotno, i onda ti u novinama iskoči članak koji ističe ovo jedno istraživanje (koje ujedno aktivisti iskorištavaju za promoviranje svoje agende), a ignorira ovih šest drugih.

Gajotres kaže...

Več sam napisao u drugom postu a Zaporožac je detaljnije opisao znanstvena istpitivanja vezana za utjecaj keta na osobe s dijabetesom tipa dva. Odi na google odi na ChatGPT/Gemini. Zaporožac  ti je čak i stavio link. Na istoj stanici možeš nači 32 istraživanja koja pokazuju negativne strane unosa prekomjerno proteina životinjskog porijekla.

Jedini benifit osobama s dijabetesom tipa dva je gubitak kila.

Provjeri metodologiju, provjeri kakva su to istraživanja (epidemiološka ili rct), provjeri tko je ta istraživanja platio, provjeri jesu li istraživači u sukobu interesa (jesu li na platnoj listi onih kojima bi pozitivni rezultati istraživanja koristili u biznisu).

Baš nedavno sam naletio na neko istraživanje koje je pokazalo da ljudi na low carb i low fat dijeti s ograničenjem kalorija mogu izgubiti podjednaku kilažu, ljudi na low fat dijeti izgubili su više mišićne mase od ljudi na low carb dijeti. I pazi sad stvar - sad tu površno izvještavanje može reći da je low fat dijeta jednako dobra za gubitak tjelesne težine kao i low carb dijeta i da je sve calories in-calories out. No, kao što vidiš, to nije tako. Isto tako, low fat i low carb dijete drugačije utječu na hormone. Ne bi cilj trebao biti kratkotrajni gubitak težine, nego održivi gubitak težine uz zadržavanje što više mišićne mase i uz pozitivne hormonalne promjene.

Što se tiče onog rada kojeg je linkao Zaporožac - vidio sam taj rad već prije. Sekcija o dijabetesu tipa 2 je izrazito loša. Evo recimo komadić:

In the abovementioned metabolic ward study in which 17 overweight or obese men were provided a baseline diet (50% carbohydrate) for 4 weeks and then a ketogenic diet (5% carbohydrate) for 4 weeks, during the ketogenic diet phase, total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), and C-reactive protein increased significantly, while fasting insulin and triglycerides decreased. While on the ketogenic diet, insulin sensitivity was impaired when participants were challenged with a baseline diet meal (50% carbohydrates)

Ne vidiš tu nikakve probleme? Prvo - 17 ljudi. Drugo - četiri tjedana?! Mjesec dana?! Treće - keto dijeta ide nakon high-carb dijete! Znači, čovjek si prvo mjesec dana sj*bava metabolizam i onda takav skače na keto dijetu i na keto dijeti mogu pokazati posljedice high-carb dijete! To bi se pogotovo moglo odnositi na povišenje C-reaktivnog proteina, koji je mogao skočiti upravo zbog velikog unosa ugljikohidrata (jer je valjda općepoznato da šećer/škrob uzrokuje upale u tijelu). I onda im je mjerilo zdravlja LDL - zašto pobogu!? Zašto im mjerilo nisu inzulin, trigliceridi i HDL? Zašto nisu određivali vrstu LDL-a? sdLDL je ono što uzrokuje oštećenja u žilama, a on nastaje pretežito do fruktoze (a samim tim i saharoze, koja je 50% fruktoze). Prelaskom na keto dijetu jednom dijelu ljudi LDL ode dolje, jednom dijelu ljudi ostane jednak, jednom dijelu ljudi poraste. No čak i ovima kojima poraste, je li to doista problem? Jer mijenja se vrsta LDL-a - smanjuje se sdLDL, koji je najveći problem.

Pazi stvar - znači, inzulin na keto dijeti im je pao. I trigliceridi. I to unutar mjesec dana. Što ti to govori? Što je dijabetes tipa 2? Da, dijagnosticira se kao nemogućnost zauzdavanja glukoze u krvi, no to je samo posljedica kronično povišenog inzulina! Već sama ta činjenica ti govori da "ima tu nečeg", jer zbog keto dijete gušterača ne mora proizvoditi toliko inzulina i onda se počne oporavljati osjetljivost stanica na inzulin! To ti je početak remisije dijabetesa tipa 2! Kakvo je to istraživanje koje prekine pozitivne rezultate nakon mjesec dana, što je daleko prekratko da bi se kronična bolest poput dijabetesa tipa 2 gurnula u remisiju?! To je je*eni apsurd!  

Istraživanje je dobro samo onoliko koliko je dobra metodologija i koliko se kontroliralo za biaseve. Koliko vidim, u tom istraživanju zapravo ni ne spominju remisiju dijabetesa tipa 2, što će reći da su istraživanja koja se tiču toga ignorirana. Absence of evidence is not evidence of absence. Cherry pickanjem istraživanja koje ćeš uključiti u analizu ti možeš dokazati gotovo svašta.

To istraživanje se praktički ne dotiče remisije dijabetesa tipa 2. Ali pazi - čak i da je gubitak težine jedini razlog za remisiju dijabetesa tipa 2 (što je toliko malo vjerojatno da graniči s nemogućim), hormoni na keto ili low-carb dijeti su ti drugačiji i omogućavaju ti da ostaneš na težini koja te neće gurati natrag u dijabetes, što je ključna stvar - glad će pobijediti, i ako čovjek nastoji održati kilažu na gladi, prije ili poslije će fejlati. Tu je ključna low-carb/keto dijeta, jer s njom čovjek može održavati istu težinu, a bez gladovanja te je stoga dugoročno održiva.

Gajotres kaže...

Znači dolazimo do toga da je keto očito dobar samo osobama s autoimunim bolestima a oni ne čine baš veliki postotak populcije. 

Ma nemoj! https://www.genengnews.com/topics/translational-medicine/ketone-body-role-in-regulating-misfolded-proteins-may-inform-strategies-targeting-aging-alzheimers-disease/

I ima još hrpa benefita.

A osim toga, autoimune bolesti ima 5-10% ljudi! To nije velik broj ljudi? 400-800 milijuna na svijetu!

Keto dijeta pomaže i kod shizofrenije i bipolarnog poremećaja:

https://med.stanford.edu/news/all-news/2024/04/keto-diet-mental-illness.html

Depresija, tjeskoba? https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11182043/

Keto dijeta ne ide nikamo. Sve dalje se radi sve više istraživanja keto dijete i povrđuju se benefiti i otkrivaju se novi. Liječnicima će biti "veselo" idućih 10-20-30 godina, kad im pacijenti počnu dolazi s upitima tipa "Doktore, amputirali ste mi stopalo - zašto mi niste rekli da me keto dijeta mogla spasiti od toga?" Naravno, oni će imati opravdanje tipa "Nismo znali, nas su tako učili, mi smo radili po protokolu". Ali što će im savjest govoriti?

Morat ću se složiti s tobom ne s ketom nego sa samim znanstvenim istraživanjima ove teme pošto vidim da sam potencijalno upadam u confirmation bias. Od liste istraživanja koje sam našao odmah se vidi koja su plačena od koga. Onda sam uspio nači sažetak. Po ovome od nekih 2300 smao 69 odgovara kriteriju "Very low carbohydrate (ketogenic) diets in type 2 diabetes: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials" a od njih samo 8 nije izuzeto gdje je još opsana vjerojatnost pristranosti. 

CONCLUSION

This systematic review and meta‐analysis of the effect of VLC/KDs, compared with diets with higher carbohydrate content on glycaemic control, lipids and weight in people with pre‐diabetes or T2D identified some evidence of an improvement in HbA1c and lipids. However, there are only a small number of published RCTs in this population group, with very limited data in pre‐diabetes, and studies were generally short in duration. From the studies available there is no evidence of harm out to 12 months. However, the limited evidence does not identify whether there is a greater advantage to adopting a VLC/KD compared with other strategies. More well‐designed studies, taking into consideration energy intake, more detailed assessment of nutrient quality, medication adjustments and physical activity levels, with outcomes at ≥24 months are required to provide more certain evidence of benefit or harm.

Meni osbno je nelogično da jedno istraživanje pokazuje da drastična povečanja tlaka a drugo drastičan pad tlaka.

Na početku spominješ ragbi igrače da im mesna dijeta daje kompetitivnu prednost, istu srvar sam našao za veganstvo da im daje kompetitivnu prednost i veću nočnu erekciju između ostalog. Ovo čak ima i na netflixu. 

17 godina
moderator
Gajotres kaže...
This systematic review and meta‐analysis of the effect of VLC/KDs, compared with diets with higher carbohydrate content on glycaemic control, lipids and weight in people with pre‐diabetes or T2D identified some evidence of an improvement in HbA1c and lipids. However, there are only a small number of published RCTs in this population group, with very limited data in pre‐diabetes, and studies were generally short in duration. From the studies available there is no evidence of harm out to 12 months. However, the limited evidence does not identify whether there is a greater advantage to adopting a VLC/KD compared with other strategies. More well‐designed studies, taking into consideration energy intake, more detailed assessment of nutrient quality, medication adjustments and physical activity levels, with outcomes at ≥24 months are required to provide more certain evidence of benefit or harm.

Istraživanja keto dijete vezane uz dijabetes su u povojima. "Problem" je što u keto dijeti nema para - ne može se prodati neki skupi lijek, neki drugi skupi oblik terapije, a ne može se ni osobito profitirati na hrani, jer za keto dijetu hrana uglavnom mora biti dosta "čista" i nikad neće biti ukusna kao hrana bogata šećerima i žitaricama. Nema para u keto dijeti. Pojavljuju se tu i tamo keto snackovi, ali ljudi koji doista jesu na keto dijeti ubrzo shvate da ih oni izbacuju iz keto dijete pa...

Nadalje, s obzirom da keto dijeta može liječiti, to znači da ljudima treba manje lijekova ili se u potpunosti riješe lijekova, te se smanjuju posjeti liječnicima i smanjuje potreba za zahvatima. Drugim riječima, keto dijeta je kontra interesa farmaceuta i općenito medicinske struke (ako pretpostavimo da je medicinskoj struci u interesu zarada - to kod nas još nije toliko izraženo, ali u SAD-u jest) - vele "A patient cured is a patient lost".

No, unatoč tome što manjka RCT istraživanja vezana uz keto dijetu, sve više liječnika je primjenjuje u svojoj praksi i postižu izvrsne rezultate - rezultate kojima ni jedan jedini lijek ne može ni prismrditi. Zato jer se lijekovi simptomima, a keto dijeta rješava uzrok problema. I kad se onda takvi case studyji isključuju iz analiza, jasno se da se stvara pogrešna slika o učinkovitosti keto dijete. Zbog toga su osobna svjedočanstva u ovom slučaju od izuzetno veliko značaja i vrijednosti. Ali dobro, pandorina kutija je otvorena i nema više natrag. Jedan dijabetičar koji si je bolest keto ili karnivor prehranom poslao u remisiju to će razglasiti okolo i prije ili poslije neki drugi dijabetičar će ga poslušati i sam probati isto. Reklo bi se da se svijest o tome širi organički. I to više ne može stati. Sad je samo pitanje vremena kad će "službena medicina" to prihvatiti. Ne vjerujem da će odjednom priznati da su bili u krivu, jer bi za to snosili teške pravne/financijske posljedice, nego mislim da će se to razvlačiti kroz godine ili, vjerojatnije, desetljeća, da se stvori privid da nisu mogli znati, kako bi se na taj način oprali od odgovornosti.

###

Propustio sam u zadnjoj poruci napomenuti jednu stvar. Keto dijeta nije ništa čudotvorno! Ona nije nikakav lijek. Nego je stvar u ovome - mi smo, prema svemu sudeći, evoluirali na način da nam je ketoza prirodno stanje. Kako? Pa naši preci, do pojave agrikulture, hranili su se pretežito mesom životinja (pretežito preživača) i gomoljastim biljkama (koje prije nisu bile toliko škrobne kao danas), što znači da su se hranili valjda 60-70% (masno) meso i ostalo vlakna i škrob. Bobice i drugo voće em nisu bili tako slatki kao danas, em su bili dostupni samo kroz kratko vrijeme kroz godinu. Ono što vjerujem da većina ljudi ne zna je da nisu sva vlakna neprobavljiva - vlakna topiva u vodi daju 2 kalorije po gramu (šećer/škrob i proteini daju 4 kalorije po gramu, mada i tu ima nijansi, a masti 8 kalorija po gramu, tj. sve su to zapravo kilokalorije). Međutim, iako su vlakna tehnički gledano ugljikohidrati, u našim crijevima ona se "konvertiraju" u ketone! Što znači da je našim precima jedini "stabilni" izvor ugljikohidrata bio škrob. I još k tome nisu jeli pet puta dnevno, nego nisu nužno jeli ni svaki dan. Tako da bih volio čuti po kojoj to logici naši preci nisu većinu vremena provodili u ketozi!

I ako onda to gledaš s te strane - ako je ketoza naše prirodno metaboličko stanje (a po svemu sudeći jest!) svako udaljavanje od nje može rezultirati zdravstvenim posljedicama! Zato je ono da trebamo imati raznovrsnu prehranu floskula! Trebamo jesti hranu koja je naša prirodna hrana, kojoj smo najbolje evolucijski prilagođeni. Naravno, ako želimo ostati zdravi. I samim tim, nije keto dijeta kao takva čudotvorna - nego kroz keto dijetu iz naše prehrane uklanjamo ono što nas udaljava od našeg prirodnog metaboličkog stanja i funkcioniranja!

Razlog zbog kojeg mnogi misle da trebamo jesti raznoliko, odnosno da je to OK, je što zapravo imamo vrlo otporne i prilagodljive organizme. Zbog toga odlično se nosimo s pretjeranim unosom šećera u mlađim danima (tj. odlično smo se nosili! već se i to "raštimalo" - u SAD-u 20% djece je pretilo!). Još su i rane dvadesete obično OK, ali onda počne debljanje - u osnovi počne inzulinska rezistencija, naše stanice više ne mogu prihvaćati toliko šećera (i škrob završi kao šećer u našim crijevima!), počinju metabolički poremećaji i stvar se dalje samo pogoršava. A mi nismo svjesni da je većina toga upravo zbog ugljikohidrata, jer dvadesetak i kusur godina nam nije bilo ništa, tj. bar nam se činilo da nam nije ništa. I kako sad odjednom imamo probleme zbog toga? A eto - naš otporan i prilagodljiv organizam nas je spašavao posljedica uživanja ugljikohidrata (tako da višak unesene hrane, a to se najčešće odnosi na ugljikohidrate, sprema u salo!) i više ne može - stanice slabo reagiraju na inzulin (masne stanice su prepune), a gušterača ga pumpa sve u 16, i više ni ona ne može proizvoditi dovoljno inzulina. Razne bolesti su "normalna" posljedica takvog stanja. I onda kad ukloniš uzrok, znači kad kreneš na keto dijetu, metabolizam se počne oporavljati! Jer prestaneš raditi ono što ti je uništavalo metabolizam. S te strane keto dijeta je ekvivalentna prestajanju uzimanja otrova, nakon čega se daje šansa našem organizmu da se oporavi od kroničnog uzimanja otrova. Nažalost, organizmi nekih ljudi su previše oštećeni da bi se mogli do kraja ili značajno oporaviti.

Gajotres kaže...
Meni osbno je nelogično da jedno istraživanje pokazuje da drastična povečanja tlaka a drugo drastičan pad tlaka.

Raznim metodama (statističke) manipulacije i probiranja osoba koje će sudjelovati u istraživanju (što je u osnovi znanstvena prijevara) možeš "dokazati" skoro što god hoćeš. Jesi čuo za izraz p-hacking? Guglaj.

Recimo u ovom videu ti Paul Mason objašnjava razne metode manipulacije:

Jedna bitna stvar za napomenuti - kad se usprotiviš službenom narativu, netko te može optužiti da negiraš znanost (ili će ti reći "znanost pokazuje ovo"), što je vrlo pokvarena taktika. Nekad sam bio izraziti pobornik znanosti i vjerovao sam u samoispravljajuću prirodu znanosti (i još uvijek dobrim dijelom vjerujem u to, ali...), no nije problem znanost kao takva ili znanstvena metoda - problem su ljudi, koji korumpiraju znanost, bilo svojim neznanjem, vlastitim pristranostima (biasevima) ili biasevima "potaknutim" profitom, odnosno novcem. Danas se pogotovo ne može slijepo vjerovati nečemu što se prodaje kao znanost, jer jer valjda većina toga financirana privatnim novcem i svrha je stvoriti proizvode koji se mogu prodati.

Neki postupci su ravni kriminalu - pokrene se istraživanje nekog novog lijeka, taj lijek pokaže slabu učinkovitost ili teške nuspojave, istraživanje se prekine i rezultati se ne objave. Onda se metodologija istraživanja prilagodi tako da će se maksimizirati korisnost lijeka i minimalizirati nuspojave i onda to istraživanje kao pokaže da je to dobar i siguran lijek (i to je onda kao "znanstveno dokazano"), a stvarnost je potpuno suprotna.

Gajotres kaže...
Na početku spominješ ragbi igrače da im mesna dijeta daje kompetitivnu prednost, istu srvar sam našao za veganstvo da im daje kompetitivnu prednost i veću nočnu erekciju između ostalog. Ovo čak ima i na netflixu. 

I svi se grohotom nasmijaše!  Jel to onaj Gamechangers film ili kako se već zove? Taj film je čista propaganda, cherry pickanje. Mnogi sportaši neće prezati pred ničim (pa koliko ih je samo na dopingu!) i da im veganstvo donosi kompetitivnu prednost, svi bi bili vegani. A stvarnost je potpuno suprotna.

Kad smo već kod toga - bi li se složio da je testosteron jako bitan faktor u sportu? Znaš li od čega se proizvodi testosteron, koji je ključni sastojak? Kolesterol! Manje kolesterola (treba ipak napomenuti činjenjicu da većinu kolesterola proizvodi samo naše tijelo - mislim da barem 70% ili tako nešto), manje testosterona. Jesi čuo za fitosterole? Oni su biljni ekvivalent kolesterolu, njima bogate namirnice su ulja. I pazi sad problem - jedan dio tih fitosterola (mislim da se spominjalo 2-3%) naše tijelo apsorbira i vidi ga kao kolesterol i ugrađuje se u naše stanice kao kolesterol. Ali fitosteroli nisu kolesterol! Iz njih se ne može proizvoditi testosteron. Isto tako, kolesterol je ključan sastojak za proizvodnju vitamin D u našoj koži. Netko tko konzumira puno biljnih ulja imat će i manjak kolesterola/višak fitosterola u koži, zbog čega će puno lakše izgorjeti na suncu i puno teže će mu tijelo proizvoditi vitamin D, jer se vitamin D ne može proizvesti iz fitosterola.

Vjerojatno ti je poznato da se smanjuje prosječna količina testosterona kod muškaraca kako vrijeme prolazi. Smanjuje se testosteron, povećava unos biljnih (sjemenovih) ulja, a samim tim i fitosterola. Dođe čovjeku da se zamisli, zar ne?

15 godina
mbaksa kaže...

Istraživanja keto dijete vezane uz dijabetes su u povojima. "Problem" je što u keto dijeti nema para - ne može se prodati neki skupi lijek, neki drugi skupi oblik terapije, a ne može se ni osobito profitirati na hrani, jer za keto dijetu hrana uglavnom mora biti dosta "čista" i nikad neće biti ukusna kao hrana bogata šećerima i žitaricama. Nema para u keto dijeti. Pojavljuju se tu i tamo keto snackovi, ali ljudi koji doista jesu na keto dijeti ubrzo shvate da ih oni izbacuju iz keto dijete pa...

Nadalje, s obzirom da keto dijeta može liječiti, to znači da ljudima treba manje lijekova ili se u potpunosti riješe lijekova, te se smanjuju posjeti liječnicima i smanjuje potreba za zahvatima. Drugim riječima, keto dijeta je kontra interesa farmaceuta i općenito medicinske struke (ako pretpostavimo da je medicinskoj struci u interesu zarada - to kod nas još nije toliko izraženo, ali u SAD-u jest) - vele "A patient cured is a patient lost".

No, unatoč tome što manjka RCT istraživanja vezana uz keto dijetu, sve više liječnika je primjenjuje u svojoj praksi i postižu izvrsne rezultate - rezultate kojima ni jedan jedini lijek ne može ni prismrditi. Zato jer se lijekovi simptomima, a keto dijeta rješava uzrok problema. I kad se onda takvi case studyji isključuju iz analiza, jasno se da se stvara pogrešna slika o učinkovitosti keto dijete. Zbog toga su osobna svjedočanstva u ovom slučaju od izuzetno veliko značaja i vrijednosti. Ali dobro, pandorina kutija je otvorena i nema više natrag. Jedan dijabetičar koji si je bolest keto ili karnivor prehranom poslao u remisiju to će razglasiti okolo i prije ili poslije neki drugi dijabetičar će ga poslušati i sam probati isto. Reklo bi se da se svijest o tome širi organički. I to više ne može stati. Sad je samo pitanje vremena kad će "službena medicina" to prihvatiti. Ne vjerujem da će odjednom priznati da su bili u krivu, jer bi za to snosili teške pravne/financijske posljedice, nego mislim da će se to razvlačiti kroz godine ili, vjerojatnije, desetljeća, da se stvori privid da nisu mogli znati, kako bi se na taj način oprali od odgovornosti.

Ova tvrdnja da farmaceutska industrija blokira istraživanje keto dijete zbog financijskih interesa nije potkrijepljena činjenicama. Iako postoje istraživanja koja pokazuju da keto dijeta može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 ona još nije službeno preporučena kao jedini tretman jer dugoročni učinci nisu dovoljno proučeni. Osobna svjedočanstva mogu biti korisna ali nisu dovoljna da zamijene znanstvene dokaze. Keto dijeta nije pogodna za svakog dijabetičara. I dalje je potrebno liječničko praćenje. Može smanjiti potrebu za lijekovima u nekim slučajevima, normalno. Medicina se temelji na dokazima a ako se keto dijeta dokaže kao učinkovita dugoročna terapija medicinska zajednica će je postupno prihvatiti. Sry.

mbaksa kaže...

Propustio sam u zadnjoj poruci napomenuti jednu stvar. Keto dijeta nije ništa čudotvorno! Ona nije nikakav lijek. Nego je stvar u ovome - mi smo, prema svemu sudeći, evoluirali na način da nam je ketoza prirodno stanje. Kako? Pa naši preci, do pojave agrikulture, hranili su se pretežito mesom životinja (pretežito preživača) i gomoljastim biljkama (koje prije nisu bile toliko škrobne kao danas), što znači da su se hranili valjda 60-70% (masno) meso i ostalo vlakna i škrob. Bobice i drugo voće em nisu bili tako slatki kao danas, em su bili dostupni samo kroz kratko vrijeme kroz godinu. Ono što vjerujem da većina ljudi ne zna je da nisu sva vlakna neprobavljiva - vlakna topiva u vodi daju 2 kalorije po gramu (šećer/škrob i proteini daju 4 kalorije po gramu, mada i tu ima nijansi, a masti 8 kalorija po gramu, tj. sve su to zapravo kilokalorije). Međutim, iako su vlakna tehnički gledano ugljikohidrati, u našim crijevima ona se "konvertiraju" u ketone! Što znači da je našim precima jedini "stabilni" izvor ugljikohidrata bio škrob. I još k tome nisu jeli pet puta dnevno, nego nisu nužno jeli ni svaki dan. Tako da bih volio čuti po kojoj to logici naši preci nisu većinu vremena provodili u ketozi!

Nije točno da su naši preci bili stalno u ketozi zbog njihove prehrane. Iako su konzumirali puno mesa i massti, imali su pristup povrću, voću i povremenim ugljikohidratima, što znači da nisu bili stalno u ketozi. Ketoza je odgovor na smanjenje ugljikohidrata, a ne svakodnevno stanje. Također, iako vlakna mogu pružiti malu količinu energije, nisu glavni izvor ketona. Glavni izvor su masti. Naši preci su imali fleksibilan metabolizam i nisu slijedili strogu keto dijetu, nego su se prilagodili sezonskoj dostupnosti hrane. 

Prehrambene navike naših predaka bile su raznolike, a ketoza je bila privremeno stanje, a ne stalni način života. Ne postoji dokaz da su naši preci bili u kontinuiranoj ketozi. Njihova prehrana varirala je ovisno o godišnjem dobu i dostupnosti hrane. Sorry.

mbaksa kaže...

I svi se grohotom nasmijaše!  Jel to onaj Gamechangers film ili kako se već zove? Taj film je čista propaganda, cherry pickanje. Mnogi sportaši neće prezati pred ničim (pa koliko ih je samo na dopingu!) i da im veganstvo donosi kompetitivnu prednost, svi bi bili vegani. A stvarnost je potpuno suprotna.

Kad smo već kod toga - bi li se složio da je testosteron jako bitan faktor u sportu? Znaš li od čega se proizvodi testosteron, koji je ključni sastojak? Kolesterol! Manje kolesterola (treba ipak napomenuti činjenjicu da većinu kolesterola proizvodi samo naše tijelo - mislim da barem 70% ili tako nešto), manje testosterona. Jesi čuo za fitosterole? Oni su biljni ekvivalent kolesterolu, njima bogate namirnice su ulja. I pazi sad problem - jedan dio tih fitosterola (mislim da se spominjalo 2-3%) naše tijelo apsorbira i vidi ga kao kolesterol i ugrađuje se u naše stanice kao kolesterol. Ali fitosteroli nisu kolesterol! Iz njih se ne može proizvoditi testosteron. Isto tako, kolesterol je ključan sastojak za proizvodnju vitamin D u našoj koži. Netko tko konzumira puno biljnih ulja imat će i manjak kolesterola/višak fitosterola u koži, zbog čega će puno lakše izgorjeti na suncu i puno teže će mu tijelo proizvoditi vitamin D, jer se vitamin D ne može proizvesti iz fitosterola.

Vjerojatno ti je poznato da se smanjuje prosječna količina testosterona kod muškaraca kako vrijeme prolazi. Smanjuje se testosteron, povećava unos biljnih (sjemenovih) ulja, a samim tim i fitosterola. Dođe čovjeku da se zamisli, zar ne?

Tvrdnje protiv veganstva u ovom argumentu temelje se na nekoliko netočnih pretpostavki i zabluda. Prvo, film "Game Changers" predstavlja samo jedan aspekt veganske prehrane i koristi uspješne sportaše koji podržavaju tu prehranu ali ne znači da je veganstvo jedini put do uspjeha. Veganska prehrana može biti izuzetno zdrava i učinkovita za mnoge sportaše, pod uvjetom da je pravilno uravnotežena, a mnoga istraživanja potvrđuju njezine prednosti u smanjenju upala, poboljšanju oporavka i povećanju izdržljivosti. 

Što se tiče testosterona i kolesterola istina je da kolesterol igra ulogu u njegovoj proizvodnji ali to ne znači da vegani nužno imaju smanjen testosteron. Naše tijelo može proizvesti sav kolesterol koji mu je potreban a veganska prehrana obično sadrži dovoljno zdravih masti kao onih iz orašastih plodova, avokada, sjemenki, koje omogućuju normalnu funkciju hormona. Osim toga fitosteroli se apsorbiraju u malim količinama i nisu prepreka za normalnu proizvodnju testosterona ili vitamina D. Znanstvena istraživanja ne podupiru tvrdnju da veganska prehrana uzrokuje značajan manjak testosterona ili vitamin D a opasnost od opekotina od sunca nije specifična za vegane. U zaključku, tvrdnja da veganstvo šteti proizvodnji testosterona ili vitamina D je netočna i ne oslanja se na znanstvene dokaze. Veganska prehrana može biti potpuno uravnotežena i pogodna za sportaše, uključujući one koji žele povećati performanse.

Moje osobni zaključak nakon što sam probao tu prehranu je da je veganska prehrana dobra za tijelo i može poslužiti u slučaju bolesti ali nije dobra i za mozak, koji je najveći potrošač u organizmu. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 11:02 (KIKI3ooo).
17 godina
moderator
KIKI3ooo kaže...
Ova tvrdnja da farmaceutska industrija blokira istraživanje keto dijete zbog financijskih interesa nije potkrijepljena činjenicama.

Nisam rekao da blokira nego da nema (financijskog i drugog) interesa za to.

KIKI3ooo kaže...
Iako postoje istraživanja koja pokazuju da keto dijeta može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 ona još nije službeno preporučena kao jedini tretman jer dugoročni učinci nisu dovoljno proučeni. Osobna svjedočanstva mogu biti korisna ali nisu dovoljna da zamijene znanstvene dokaze. Keto dijeta nije pogodna za svakog dijabetičara. I dalje je potrebno liječničko praćenje. Može smanjiti potrebu za lijekovima u nekim slučajevima, normalno.

Keto dijeta se može koristiti pola godine-godinu za remisiju dijabetesa tipa 2 ili barem drastičnog poboljšanja metabolizma. Pa se onda može odlučiti što dalje - nastaviti s tim dalje ili prijeći na low-carb ili što. Nema nikakvog razloga da se (ako je baš netko zabrinut, uz praćenje liječnika) ne proba s tim.

KIKI3ooo kaže...
Medicina se temelji na dokazima a ako se keto dijeta dokaže kao učinkovita dugoročna terapija medicinska zajednica će je postupno prihvatiti. Sry. 

Na dokazima ili "dokazima"?  Istraživanjima se manipulira i dokazuju se neistinite stvari - preuveličava se učinkovitost lijekova, minimaliziraju se nuspojave.

Pazi stvar - u Australiji su prihvatili low-karb prehranu (ne navode izričito keto) kao prehranu koja može dovesti do remisije dijabetesa tipa 2. Znači, oni su vidjeli dovoljno dokaza za to. Zašto drugi ne vide? Medicina se u načelu temelji u dokazima. U praksi vrijedi nešto drugo.

Evo ovdje imaš eklatantan primjer manipuliranja studijama o statinima, kako bi se isti prikazali u daleko povoljnijem svjetlu nego jesu:

Statini su lijekovi za snižavanje (LDL) kolesterola i jednu su od naprofitabilnijih vrsta lijekova uopće (a pritom bijedne stvarne koristi, ako i ikakve, uz niz nuspojava). Jel to ta medicina koja se temelji na dokazima o kojoj pričaš?

KIKI3ooo kaže...
Nije točno da su naši preci bili stalno u ketozi zbog njihove prehrane. Iako su konzumirali puno mesa i massti, imali su pristup povrću, voću i povremenim ugljikohidratima, što znači da nisu bili stalno u ketozi. Ketoza je odgovor na smanjenje ugljikohidrata, a ne svakodnevno stanje.

Koliko dana kroz godinu su imali pristup povrću i voću? Povrće i voće tada nije izgledalo kao povrće i voće danas. Osim toga, povrće da bi te izbijalo iz ketoze nužno mora sadržavati određenu količinu škroba, i ta količina mora biti dovoljno velika da poništi efekt vlakana. Tako da ne vidim na koji način možeš tvrditi da većinu vremena nisu bili u ketozi, a pogotovo kroz hladna, snježna razdoblja godine, kad je pristup biljkama bio vrlo ograničen. 

KIKI3ooo kaže...
Također, iako vlakna mogu pružiti malu količinu energije, nisu glavni izvor ketona.

Promašio si poantu. Poanta je iako su jeli biljke, iz njih su dobivali i ketone, što im je bilo korisno u preživljavanju.

KIKI3ooo kaže...
Naši preci su imali fleksibilan metabolizam i nisu slijedili strogu keto dijetu, nego su se prilagodili sezonskoj dostupnosti hrane.

Pa nisu ciljano slijedili keto dijetu, LOL. Bili su u ketozi jer im je bila dostupna hrana koja ih je držala u ketozi.

Kažeš da su se prilagodili sezonskoj dostupnosti hrane - samim tim potvrđuješ da su veći dio godine bili u ketozi, jer im nije bila dostupna slatka ili škrobna (s manjkom vlakana) hrana.

Pogledaj nas danas - koje su glavne namirnice koje nas izbacuju iz ketoze? Šećer i škrob, prvenstveno onaj iz žitarica, znači iz prozvoda siromašnih vlaknima. Za ketozu je nužno da je inzulin nizak. Čime su si oni dizali inzulin, ako su samo sezonski imali namirnice, i to još ograničeno, kojima su to mogli činiti? Nemoj uzimati današnje kultivirano voće i povrće i njegovu dostupnost jer takvo voće i povrće nije postojalo prije niti je bilo dostupno cijele ili većinu godine.

KIKI3ooo kaže...
Tvrdnje protiv veganstva u ovom argumentu temelje se na nekoliko netočnih pretpostavki i zabluda. Prvo, film "Game Changers" predstavlja samo jedan aspekt veganske prehrane i koristi uspješne sportaše koji podržavaju tu prehranu ali ne znači da je veganstvo jedini put do uspjeha. Veganska prehrana može biti izuzetno zdrava i učinkovita za mnoge sportaše, pod uvjetom da je pravilno uravnotežena, a mnoga istraživanja potvrđuju njezine prednosti u smanjenju upala, poboljšanju oporavka i povećanju izdržljivosti.

Bez ciljanih nadomjestaka ne može biti zdrava. Minimum što čovjek mora dodavati takvoj prehrani je vitamin B12, Omegu 3 (AHA iz biljaka se ne konvertira u adekvatnoj količini u DHA i EPA), lako moguće da će trebati uzimati vitamin D3 (em ne konzumiraju hranu u kojoj ima vitamina D3, em ne konzumiraju kolesterol, a objasnio sam situaciju s kolesterolom), mogu imati problema s manjkom željeza, cinka, joda, kalcija, i općenito proteina. I to nije sve - neki ljudi jednostavno jako loše regiraju na gluten i/ili vlakna i za njih je izrazito nezdrava. I također biljke su pune oksalata i lektina, što znači da može biti nezdrava za sve one koji ne mogu hendlati tu količinu oksalata (to se pogotovo odnosi na one sklone bubrežnim kamencima), a neki lektini mogu uzrokovati autoimune bolesti.

Tako da najbolje što možeš reći je da veganske prehrana može biti zdrava za dio populacije i to pod uvjetom da se adekvatno suplementira.

KIKI3ooo kaže...
Što se tiče testosterona i kolesterola istina je da kolesterol igra ulogu u njegovoj proizvodnji ali to ne znači da vegani nužno imaju smanjen testosteron.

Primijeti da sam tu išao debunkati tvrdnju da vegani imaju kompetitivnu prednost u sportu, a komentar vezan uz pad testosterona tu se odnosi na povećanje unosa fitosterola/biljnih/sjemenovih ulja, što se odnosi na većinu ljudi, ne samo na vegane i ako išta, jedino bi imalo smisla da vegani imaju manje testosterona, a ne više. To je kontekst.

Od kad su demonizirali zasićene masnoće tamo 60-ih, 70-ih godina prošlog stoljeća, drastično se povećao unos biljnih ulja (i šećera/škroba), i došlo je do pada testosterona u muškoj populaciji.

KIKI3ooo kaže...
Naše tijelo može proizvesti sav kolesterol koji mu je potreban a veganska prehrana obično sadrži dovoljno zdravih masti kao onih iz orašastih plodova, avokada, sjemenki, koje omogućuju normalnu funkciju hormona. Osim toga fitosteroli se apsorbiraju u malim količinama i nisu prepreka za normalnu proizvodnju testosterona ili vitamina D.

Slušaj svjedočanstva ljudi koji iz prehrane izbace biljna ulja i prijeđu na karnivor dijetu, dakle životinjske masnoće! Jedna od stvari koju često ističu je upravo to da ne izgore na suncu. Osim toga, hrana bogata vitaminom D su riba, jaja, mliječni proizvodi, tako nevegani inherentno imaju više vitamina D u tijelu, ako su sve ostale stvari jednake, na račun prehrane. Što se tiče testosterona, ljudi nakon prelaska na karnivor dijetu nerijetko prijavljuju da im je testosteron viši (to im se očituje u krvnim nalazima). To su stvari koje bi se očekivale, i to su stvari koje se događaju.

KIKI3ooo kaže...
Znanstvena istraživanja ne podupiru tvrdnju da veganska prehrana uzrokuje značajan manjak testosterona ili vitamin D a opasnost od opekotina od sunca nije specifična za vegane. 

Mehanizmi koje sam opisao su stvarni. Tako da ako ćemo se tu sporiti oko nečeg, to može biti oko riječi "značajan". I opet - kontekst. Kontekst je bio da nema logike da vegani imaju kompetitivnu prednost u sportu jer je u sportu vrlo često bitan testosteron, a veganska prehrana neće nekog dovesti do ekstra testosterona (ako će biti kakvih promjena, prije će ga dovesti do manje testosterona).

Što se tiče opekotina - nisam kazao da je to posljedica veganstva, nego posljedica unosa fitosterola. Možda sam se tu malo prenaglio. Ta povećana otpornost na gorenje od sunca je posljedica efikasnije proizvodnje vitamina D u koži, a vrlo vjerojatni razlog tome je veća količina kolesterola u koži, a do veće količine kolesterola u koži može doći izbacivanjem fitosterola iz prehrane (jer se onda on ne može umjesto kolesterola ugraditi u kožu, kad ga nema u prehrani) i/ili povećanim unosom kolesterola u prehrani. Uglavnom, mehanizam je tu, osobna svjedočanstva su tu i sad je na znanosti da to potvrdi ili pobije.

KIKI3ooo kaže...
Moje osobni zaključak nakon što sam probao tu prehranu je da je veganska prehrana dobra za tijelo i može poslužiti u slučaju bolesti ali nije dobra i za mozak, koji je najveći potrošač u organizmu. 

Je li to znanstveni pristup? Pazi sad stvar - prelaskom na vegansku prehranu ne samo da čovjek izbacuje meso, mlijeko, jaja iz prehrane, nego tipično izbacuje i ultraprocesiranu kvazi hranu s polica. Ono nešto malo vegana koje sam upoznao, češće se radi o ljudima koji imaju razvijenu svijest o zdravlju (jesi čuo za healthy user bias?). Mogu li se onda zdravstvena poboljšanja doista pripisati izbacivanju životinjskih proizvoda iz prehrane, ili se prije mogu pripisati izbacivanju ultraprocesirane hrane? Osim toga, vegani se ispočetka dobro osjećaju, obično to traje nekoliko godina. Nakon toga mogu početi razni problemi, ponajviše zbog kroničnog manjka pojedinih nutrijenata, samo što im je teško tad vjerovati da je to zbog veganstva, jer su se ispočetka osjećali bolje, jer im se činilo da ih je veganska prehrana počela liječiti, da tako kažem.

Jesi svjestan da se oko 84% vegetarijanca i vegana vrati konzumiranju mesa (nažalost nemamo statistiku koliko vegana odustane od veganstva pa ipak prijeđe u vegetacijance ili u svejede, ili u zadnje vrijeme karnivore)? Ako je to tako zdrava prehrana, zašto toliko ljudi odustane, i to često zbog zdrastvenih posljedica ili zbog toga što se loše osjećaju? Otiđi na No Carb Life kanal na YouTubeu i potraži osobna svjedočanstva bivših vegana koji su prešli na karnivor dijetu zbog zdravstvenih posljedica veganstva pa ćeš vidjeti koliko je veganska prehrana zdrava. 

Sorry, ali ta cijela priča ne drži vodu. Tim više što ta tvoja rečenica uzrokuje kognitivnu disonancu - kažeš da je dobra za tijelo, ali nije dobra za mozak. Zar mozak nije tijelo?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 14:41 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...
KIKI3ooo kaže...
Naše tijelo može proizvesti sav kolesterol koji mu je potreban a veganska prehrana obično sadrži dovoljno zdravih masti kao onih iz orašastih plodova, avokada, sjemenki, koje omogućuju normalnu funkciju hormona. Osim toga fitosteroli se apsorbiraju u malim količinama i nisu prepreka za normalnu proizvodnju testosterona ili vitamina D.

Slušaj svjedočanstva ljudi koji iz prehrane izbace biljna ulja i prijeđu na karnivor dijetu, dakle životinjske masnoće! Jedna od stvari koju često ističu je upravo to da ne izgore na suncu. Osim toga, hrana bogata vitaminom D su riba, jaja, mliječni proizvodi, tako nevegani inherentno imaju više vitamina D u tijelu, ako su sve ostale stvari jednake, na račun prehrane. Što se tiče testosterona, ljudi nakon prelaska na karnivor dijetu nerijetko prijavljuju da im je testosteron viši (to im se očituje u krvnim nalazima). To su stvari koje bi se očekivale, i to su stvari koje se događaju.

KIKI3ooo kaže...
Znanstvena istraživanja ne podupiru tvrdnju da veganska prehrana uzrokuje značajan manjak testosterona ili vitamin D a opasnost od opekotina od sunca nije specifična za vegane. 

Mehanizmi koje sam opisao su stvarni. Tako da ako ćemo se tu sporiti oko nečeg, to može biti oko riječi "značajan". I opet - kontekst. Kontekst je bio da nema logike da vegani imaju kompetitivnu prednost u sportu jer je u sportu vrlo često bitan testosteron, a veganska prehrana neće nekog dovesti do ekstra testosterona (ako će biti kakvih promjena, prije će ga dovesti do manje testosterona).

Što se tiče opekotina - nisam kazao da je to posljedica veganstva, nego posljedica unosa fitosterola. Možda sam se tu malo prenaglio. Ta povećana otpornost na gorenje od sunca je posljedica efikasnije proizvodnje vitamina D u koži, a vrlo vjerojatni razlog tome je veća količina kolesterola u koži, a do veće količine kolesterola u koži može doći izbacivanjem fitosterola iz prehrane (jer se onda on ne može umjesto kolesterola ugraditi u kožu, kad ga nema u prehrani) i/ili povećanim unosom kolesterola u prehrani. Uglavnom, mehanizam je tu, osobna svjedočanstva su tu i sad je na znanosti da to potvrdi ili pobije.

Ja bih se samo na ovo nadovezao, biljna ulja ne koristim osim žena neka maslinovo za salatu. Striktno samo mast koju sam pravim. Izgorim lakše nego borovina u ljeti na koju padne opušak. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 13:59 (Gajotres).
17 godina
moderator
Gajotres kaže... 

Ja bih se samo na ovo nadovezao, biljna ulja ne koristim osim žena neka maslinovo za salatu. Striktno samo mast koju sam pravim. Izgorim lakše nego borovina u ljeti na koju padne opušak. 

Eto, to je razlog zbog čega moramo sagledavati svaku osobu zasebno, jer nismo svi isti.

Ja sam inače dosta bio osjetljiv na sunce, boju sam brzo izgubio i kroz zimu tipično bio prilično blijed. Započeo sam s keto dijetom (i izbacio sjemenova ulja iz prehrane) u 4. mjesecu prošle godine. Nisam primijetio da mi je sunce nešto smetalo prošle godine. Išao sam jedan dan na bazen u 7. ili 8. mjesecu, nije mi se baš činilo jako sunce i namjerno se nisam namazao kremom za sunčanje. Nisam ništa osjećao vani, no kad sam išao doma, kad sam se presvlačio u svlačionici, skužim da sam sav crven! Pogledam se u zrcalu i - ajme, što sam to učinio!?  Lijepo me opeklo, mazao sam se nekih možda tjedan dana nekakvom običnom hidratacijskom kremom - nisam se gulio i vrlo brzo sam zaboravio da se sve to dogodilo. Da sam to napravio prijašnjih godina, ne bi bilo baš ugodno. Tako da bih rekao da je ovo napredak.

Na onom No Carb Life kanalu ljudi su primijetili da im je bolje na suncu na keto dijeti, ali ključna promjena bila im je kad su prešli na karnivor dijetu, tako da je moguće da veći efekt od fitosterola imaju životinjske masnoće, odnosno kolesterol u njima.

Uglavnom, čini se da je vitamin D nastao za zaštita od sunčevog svjetla (da nam je to evolucijska prilagodba), zna se da se vitamin D proizvodi u koži i zna se da je za njegovu proizvodnju nužan kolesterol. Sad - oni koji lako izgore na suncu, dalo bi se pretpostaviti da je to zato jer nemaju dovoljno kolesterola u koži. Ne znam je li to kod tebe slučaj, ako to nije slučaj, onda ti vjerojatno koža zbog nekog drugog razloga ne proizvodi dovoljno vitamina D. Još jedna stvar - za maksimaliziranje proizvodnje vitamina D vjerojatno je nakon izlaganja suncu dobro pričekati bar sat vremena prije pranja/tuširanja. Jesi si inače vadio vitamin D u krvi?

4 godine
mbaksa kaže...
Ja sam inače dosta bio osjetljiv na sunce, boju sam brzo izgubio i kroz zimu tipično bio prilično blijed. Započeo sam s keto dijetom (i izbacio sjemenova ulja iz prehrane) u 4. mjesecu prošle godine. Nisam primijetio da mi je sunce nešto smetalo prošle godine. Išao sam jedan dan na bazen u 7. ili 8. mjesecu, nije mi se baš činilo jako sunce i namjerno se nisam namazao kremom za sunčanje. 

Ja sam cijeli život blijed, eritrociti uvijek na granici (ref. vrijednostiza muškarce od 4,34 do 5,72 eritrocita po litri krvi) ili budu u najboljem slučaju 4,56 maks.  ali samo kad se hranim dijetalno, malo mesa, malo ugljikohidrata, malo svega, a svega pomalo. Samim time i hemoglobin mi je oduvijek graničan. Pregledali su mi željezo, ok, B6 vitamin, ok, srčane funkcije ok,i ustanoviše nakon kolonoskopije (zadnji put ok, nema krvarenja), no gastroskopija me je iznenadila. Erozija želučanih stijenki lagano, super lagano krvarenje sa stijenki želuca i to cijeli život.

Iako je to sad eliminirano, opet sam tek malo "iznad ref. vr." s eritrocitima i s hemoglobinom.

Uvijek sam teže nabijao sportsku kondiciju od zdravog rumenog balkanca.  u sportskim susretima svi se pri naporu zacrvene, ja blijed i siv, skoro kao mrtvak.

Pokušao sam sa svim, jedino nisam probao tu Atkinsonovu, ili keto dijetu (to je vjerojatno isto).

Kažem, puno mi pomaže dijeta namjene za dijabetes 2.

Ako mislite da se u bolnici za dijabetes ne daje meso, ne znate istinu (mislim na one koji ne znaju).

Najbolje se u bolnici hrane dijabetičari, jer u njihovu ishranu stalno (u svim obrocima) gruvaju meso, ili u jutro salame s crnim kruhom, jaja, oko 12h- 13h opet u obroku komad mesa, navečer kuhane kobasice, dok zdravi" uglavnom jedu ispraznu klasičnu dijabetsku hranu s puno ugljikohidrata.

Znaju liječnici dobro da se dijabetičarima treba dati više mesa nego ugljikohidrata, (opet, mali obroci)  no rijetko tko podržava kompleksnu ishranu poput keto ishrane, a medicinari, nutricionisti uvijek preferiraju ; Jedi sve, ali malo". 

Znaju i da dijabetičari tipa jedan, ne smiju krkati voće (dozvoljena je samo jedna kisela jabuka dnevno).

Keto prehrana je opasna , ne onome tko dobro zna "kako" ju upražnjavati, već neznalice ulaze u takve dijete, nešto malo na webu pročitaju i zbog njih može biti opasna po život, ili dobro narušiti zdravlje.

Zbog toga ju 95% liječnika neće preporučiti nikome.

Ti vjerojatno znaš "kako", pa nemaš problema, no opet kažem.. da je opasno reklamirati i "prodavati" "proizvod" za koji ne postoje temeljite upute.

合氣道
17 godina
Zaporožac kaže...
mbaksa kaže...

Erozija želučanih stijenki lagano, super lagano krvarenje sa stijenki želuca i to cijeli život. 

Imaš kakav savjet po ovom pitanju? Umene helikobakter pilori i njen frend gastritis. Heliko je brzo riješen ali nije mi se baš iskazao doktor po pitanju gastritisa pa sam to morao sam istraživat i riješiti. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 17:33 (Gajotres).
10 godina

Kakvu prehranu bi meni preporucili ?

Bavim se sportom. Svaki dan trening na kojem potrosim oko 1000 kalorija (nekad 800 nekad 1500)

Nakon toga posao koji je nije monoton(sjedenje) nego dosta se hoda. 180cm 69kg trenutno. To mi je idealna tezina za ovo s cim se bavim. Biciklizam.

U tom sportu ima svega kaj se tice prehrane. Neki su vegani i imaju dobre rezultate, a neki nisu pa isto imaju dobre rezultate

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Zaporožac kaže...
Ako mislite da se u bolnici za dijabetes ne daje meso, ne znate istinu (mislim na one koji ne znaju).

Poanta keto dijete nije dodati nešto u prehranu, nego oduzeti nešto iz prehrane - sve ono što ti diže glukozu u krvi. Zato se tu ni nema što prodati. Svi drugi ti hoće nešto prodati - nekakve lijekove, suplemente, ovakve, onakve terapije, znači nešto nadodati. Keto dijeta hoće da iz prehrane ukloniš ono što izaziva inzulinsku rezistenciju, metabolički poremećaj, dijabetes.

Keto dijeta inače može biti i vegetarijanska, samo što ju je tako teže izvesti. Teoretski može biti i veganska, samo što ju je onda jako teško izvesti.

Zaporožac kaže...
Znaju liječnici dobro da se dijabetičarima treba dati više mesa nego ugljikohidrata, (opet, mali obroci)  no rijetko tko podržava kompleksnu ishranu poput keto ishrane,

Zato jer rade po protokolu, i to po protokolu kojem je zadaća zauzdati hiperglikemiju, ali mu nije zadaća remisija dijabetesa tipa 2, nije mu zadaća postići metaboličko zdravlje. Znači, poanta takve ishrane je spasiti te da ne umreš, ali ti s takvom ishranom i dalje ostaješ (metabolički) bolestan i sa svim problemima koji tipično idu s tim (tipa povišenim krvnim tlakom).

Zaporožac kaže...
Znaju i da dijabetičari tipa jedan, ne smiju krkati voće (dozvoljena je samo jedna kisela jabuka dnevno).

Znači, nije poanta izliječiti metabolički poremećaj ili dijabetes tipa 2, nego usporiti progresiju dijabetesa tipa 2. Ja time ne bih bio zadovoljan. Al tko voli, nek izvoli.

Zaporožac kaže...
Keto prehrana je opasna , ne onome tko dobro zna "kako" ju upražnjavati, već neznalice ulaze u takve dijete, nešto malo na webu pročitaju i zbog njih može biti opasna po život, ili dobro narušiti zdravlje.

Keto dijeta može biti problematična za vrlo mali broj ljudi, zbog ketoacidoze, i tu su u potencijalnom riziku prvenstveno dijabetičari tipa 1, a primijetit ćeš da stalno naglašavam da je svrha keto dijete gurnuti dijabetes tipa 2 u remisiju. Iako potencijalno ona može uzrokovati ketoacidozu i kod dijabetičara tipa 2, to se rijetko kad događa i nikad nisam čuo da je netko umro zbog toga. Zato ako je netko zabrinut, može krenuti na keto dijetu uz liječnički nadzor. Isto tako, može si nabaviti mjerač ketona u krvi (ima sad i kontinuiranih, koji ti svakih 5 minuta javlja situaciju s ketonima) i ako proizvodnja ketona prijeđe neku neželjenu granicu, pojede 10-20 grama ugljikohidrata i to će zaustaviti pretjeranu proizvodnju ketona i potencijalno izbaciti osobu iz ketoze.

Od ketogene dijete daleko opasniji je dijabetes tipa 2.  Od njega ljudi umiru, drastično im se smanjuje kvaliteta života, dobivaju neuropatiju (gube osjećaj u ekstremitetima - prstima, stopalima, šakama), amputiraju se udovi, ljudi oslijepe, povećavaju si rizik od bolesti srca i kvrnih žila, masne jetre... WHO procijenjuje da godišnje izravno od dijabetesaumre 1,5 milijuna ljudi, a indirektno (zbog bolesti srca, bubrega i infekcija vezanih uz dijabetes) preko 6 milijuna ljudi. Oni ne razlažu na dijabetes tipa 1 i 2, no većina tih smrti vjerojatno se odnosi na dijabetes tipa 2. I tako, kažeš keto dijeta je opasna? Dijeta koje može u remisiju poslati dijabetes tipa 2, koji je godišnje odgoran za milijune smrti diljem planeta...

Zaporožac kaže...
Zbog toga ju 95% liječnika neće preporučiti nikome.

Liječnici rade po protokolu. Problem je tu protokol koji ignorira znanost i nova znanstvena saznanja (kojeg donose institucije koje velikim dijelom financiraju farmaceutska industrija i industrija hrane), a ne nužno u samim liječnicima koji rade s pacijentima. Trebat će godine, ako ne i desetljeća da se protokol promijeni. Do tad će umrijeti milijuni, ako ne i deseci milijuna ljudi od dijabetesa tipa 2, a još većem broju ljudi dijabetes tipa 2 će zagorčavati život.

Zaporožac kaže...
Ti vjerojatno znaš "kako", pa nemaš problema, no opet kažem.. da je opasno reklamirati i "prodavati" "proizvod" za koji ne postoje temeljite upute.

Danas bar nije problem doći do informacija. I čovjek se može obratiti svom liječniku, a ako mu njegov liječnik odbija pomoći oko toga, može pronaći nekog privatnika.

10 mjeseci
neaktivan

Kolega Santana, ako se baviš cestovnim biciklizmom imaš odličnu knjigu koju sam si uzeo prošle godine od autora Joe Friel-a: Cestovni biciklizam - Periodizacija i trening. U njoj imaš sve od planiranja treninga do prehrane, a prevedena je i na hrvatski. Evo link https://strucnaknjizara.com/products/cestovni-biciklizam-periodizacija-i-trening-joe-friel?_pos=1&_psq=cestovni+biciklizam&_ss=e&_v=1.0 

p.s.

Inače imaš i na Amazonu najnovije izdanje na engleskom njegove Cyclist's Training Bible.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 18:24 (herc_vtc).
10 godina
herc_vtc kaže...

Kolega Santana, ako se baviš cestovnim biciklizmom imaš odličnu knjigu koju sam si uzeo prošle godine od autora Joe Friel-a: Cestovni biciklizam - Periodizacija i trening. U njoj imaš sve od planiranja treninga do prehrane, a prevedena je i na hrvatski. Evo link https://strucnaknjizara.com/products/cestovni-biciklizam-periodizacija-i-trening-joe-friel?_pos=1&_psq=cestovni+biciklizam&_ss=e&_v=1.0 

p.s.

Inače imaš i na Amazonu najnovije izdanje na engleskom njegove Cyclist's Training Bible.

Hvala.Budem pogledao. Kaj se tice treninga znam kaj trebam i zadovoljan sam s tim kak mi ide, ali savjetu oko prehrane su svakakvi. Svaki svog konja hvali.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 18:45 (Santana).
15 godina
mbaksa kaže...
KIKI3ooo kaže...

Ufff... Bokte, dok se izredaju jedan, drugi, treći, dok se obavi peto, šesto, sedmo, deseto. Dok se dohvatim laptopa da mogu odgovorit...

...

Ja već znam sve argumente za keto prehranu. Sve što si napisao ja to već znam odavno. Keto je za mene stara vijest. Been there, done that.

Kad mi je otac dobio rak sam želio istražit veganstvo jer imamo obiteljsku prijateljicu koja je pobjedila terminalni rak sa veganstvom. A zapamtia sam taj dokumentarac game changer koji je neko stavio u bodybuilding temu i krenio sam to proučavat. Nemam što branit tu prehranu kad je jednostavno pogrešna, kao svakodnevna prehrana, zbog razloga koje sam naveo u jednom od prethodnih postova. Usput, kažeš da sam se izrazio kontraktiktorno kad sam napisao za mozak loše a za tijelo dobro - ali radi se o tome da, ja znam da sam mogao napisat za um loše umjesto za mozak, jel, ali radi se o tome da vegani na veliko umiru od moždanih udara! I suplement koji uzimaju, B12 ja mislim, kojeg ima samo u mesu i mesnim proizvodima, kojeg znači oni moraju suplementirat, treba baš mozgu! I svejedno dobivaju moždane. Jednostavno se nisam znao spretnije izrazit, netko bi znao možda ali to je ta logika. Za mozak - definitivno loše. Za tijelo - evo, bolje je bilo reć - za zdravlje općenito, može imati neke benefite - ali opet, ako se radi o fazi a ne o svakodnevnoj prehrani.

Tako da sam prošao i jednu i drugu krajnost. Znam argumente obe strane i sad znam kontra argumente. I ti ćeš, kao gotovo pa svi koji su probali keto, se vratit na normalnu prehranu. To su jednostavno faze koje se moraju proći.

Keto može imati brojne pozitivne učinke na zdravlje ako se koristi kratkotrajno ali postoje i potencijalne negativne strane i rizici povezani s dugotrajnom ketom i ketozom:
- prvo, kad tijelo pređe s ugljikohidrata na masti kao primarni izvor energije neki ljudi imaju glavobolje, umorni su, imaju mučnine i vrtoglavice (...)
- kako keto dijeta ograničava određene skupine hrane (npr. voće, žitarice, mahunarke) može doći do nedostatka vitamina, minerala i vlakana. To može dovesti do problema poput opstipacije (zatvora) i dugoročnih zdravstvenih problema ako se ne nadoknadi pravilnom suplementacijom (kao što vegan mora suplementirat B12 ovaj mora suplementiraj vlakna - čisti dokaz da nije dobro prehrana na duže staze kao i veganstvo)
- dakle, nizak unos vlakana može uzrokovati probavne probleme, poput zatvora, zbog smanjene količine prehrambenih vlakana u ishrani
- iako keto dijeta može smanjiti masnoću u tijelu, visok unos zasićenih masti može povećati razinu LDL kolesterola ("lošeg" kolesterola) kod nekih ljudi, što može povećati rizik od srčanih bolesti (kako su kod vegana česti moždani tako su ovde srčani...)
- visok unos proteina i masti može opteretiti bubrege, posebno kod osoba s predispozicijom za bubrežne probleme
- u nekim slučajevima, tijelo može početi razgrađivati mišićno tkivo kako bi dobilo energiju, što može dovesti do gubitka mišićne mase...
- dugotrajna ketoza može utjecati na metabolizam, a neki istraživači sugeriraju da može doći do smanjenja osjetljivosti na inzulin i drugih metaboličkih promjena

Keto dijeta može biti korisna za određene ljude, ali nije bez rizika...
Dugotrajna ketoza može imati negativne posljedice pa je važno pratiti zdravlje i nadoknađivati potrebne hranjive tvari.

I moram se vratit na onaj omiljeni argument pobornika keto djete - da su ljudi u prošlosti živjeli tako...

Tvrdnja da su naši preci bili u ketozi "većinu vremena" nije potkrijepljena dokazima. Oni su bili fleksibilni i prilagodljivi, a ketoza je bila samo jedan od načina na koji su preživljavali u teškim uvjetima a ne njihovo normalno stanje. Iako su zime bile teške, ljeti i u toplijim razdobljima imali su pristup raznolikoj hrani, uključujući korijenje, gomolje, bobice i druge biljke koje su sadržavale ugljikohidrate. Čak i ako ti ugljikohidrati nisu bili tako koncentrirani kao danas, bili su dovoljni da ih izbace iz ketoze. Ketoza nije "default" stanje – to je stanje koje nastaje kada su ugljikohidrati vrlo niski tijekom duljeg vremena.

Naši preci nisu bili "zarobljeni" u ketozi. Ljudsko tijelo je evoluiralo da bude fleksibilno i može se prebacivati između korištenja ugljikohidrata i masti kao izvora energije. To znači da su mogli biti u ketozu u određenim razdobljima (npr. zimi), ali nisu bili u njoj cijele godine.

Tvrdnja da su vlakna bila glavni izvor ketona nije točna. Vlakna se djelomično fermentiraju u crijevima ali ne proizvode značajne količine ketona. Glavni izvor ketona su masti. A to znači da su naši preci morali jesti puno masti da bi održali ketozu. Iako su jeli meso, nisu uvijek imali pristup dovoljno masnoj hrani da bi bili u ketozu cijelo vrijeme. Mast je luksuz (najkaloričnija namirnica) a ti moraš imat 70-80% dnevnog unosa kaloraija iz masti (to je keto). Da mi je znat kako si to mogao postić tada? Koji je đek to moga tada? Bia si sritan da okusiš komad masti jednom u životu. Luksuz...

I ne možemo uspoređivati današnje prehrambene navike s onima prije tisuća godina. Naši preci nisu imali pristup ultra-prerađenoj hrani, ali to ne znači da su bili u ketozu. Oni su jeli ono što im je priroda ponudila, a to je uključivalo i ugljikohidrate, iako u manjim količinama nego danas. Da, inzulin je nizak u ketozi, ali to ne znači da su naši preci imali nizak inzulin cijelo vrijeme. Čak i male količine ugljikohidrata mogu potaknuti lučenje inzulina. Nisu trebali jesti moderne žitarice ili šećer da bi imali blagi porast inzulina – bilo kakvi ugljikohidrati (čak i oni iz gomolja ili bobica) mogu to učiniti.

Naši preci su jednostavno jeli ono što im je bilo dostupno. Ketoza je bila jedan od načina na koji su se nosili s nedostatkom hrane ali nije bila njihovo primarno metaboličko stanje. Ljudsko tijelo je evoluiralo da bude izdržljivo i prilagodljivo a ne da bude u ketozi cijelo vrijeme.

...

Ja sam sad amo reć low carb - ali opet ima high carb cheat meal jednom tjedno, npr! Ili, nisam vegan - ali ću svojoj obitelji napravit jednom tjedno jedan veganski obrok koji su zavolili iz moje veganske faze. Nikad nisam htio smršvat nego imat prehranu koje se mogu dugoročno pridržavat a koja će mi dat energiju za razne aktivnosti. I iako u mojoj svakodnevnoj prehrani nema mjesta za neke stvari, ni u tjednoj, ni mjesečnoj kad smo već kod toga! Ali to ne znači da, npr. jednom godišnje neću namazat fetu kruva sa gavrilović jetrenjom paštetom... Ili pojest mortadele sa maslinama, 2 puta godišnje npr. bubam... Ja jednostavno ne želim zaboravit te okuse. Ja radim izlet. Igram se. A to sve kompenziram i sa fizičkom aktivnošću, i sa svakodnevnom prehranom, normalno. Iz svih tih faza sam nešto naučio. Imao sam i intermittent fasting fazu npr. koju primjenjujem i dalje u nekoj (manjoj) mjeri. Tako da je dobro sve to proći i naučiti što više o prehrani.

I da, evo par istraživanja:

Studija o kardiovaskularnim rizicima
Utjecaj na bubrege
Keto dijeta i metabolizam

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 21:22 (KIKI3ooo).
15 godina
Ta jedna studija koja kaze da vege ishrana povecava rizik od mozdanih udara je debunkirana. Radjene su poslje vece studije koje kazu da se sa vege ishranom rizik od mozdanog drasticno smanjuje, oko 65% manje za hemoragicni.

0 0 hvala 0
15 godina
smor kaže...
Ta jedna studija koja kaze da vege ishrana povecava rizik od mozdanih udara je debunkirana. Radjene su poslje vece studije koje kazu da se sa vege ishranom rizik od mozdanog drasticno smanjuje, oko 65% manje za hemoragicni.

Ne mora bit ništa. A možeš i iskrvarit u mozak...

Možda je to bilo više u počecima a sad su naučili suplementirat. Iako sam siguran da dugotrajna veganska dijeta ima druge posljedice za zdravlje a upitna mi je i sama kvaliteta života. Isto kao što su u Atkinsovoj djeti, koja je u početnim fazama keto, imali smiješne početke pa mislili da se može jesti koliko se god želi a da se kalorije mokre... 

Zašto uopće to sebi radit. Jeli žalosno suplementirat B12 a ne pojest jaje, fetu sira. Ili da ti moraš biljni omega-3 a ne smiješ od ribe? Ili pojest komad ribe sa žara, pa jeli to žalostan život? Ili, na drugoj strani krajnosti, keto, da moraš suplementirat vlakna? Alo, vlakna?! Znači ne smiješ pojest komad jabuke. Sebi prouzrokovat zatvore a neki ljudi su sretni što su preživili jer su im proradila crijeva ("lijena crijeva" - medicinski termin) i proizvela stolicu. Sretni što su dobili stolicu. A ovi sebi rade zatvore namjerno. 

Jer, ako stavimo na stranu koronu i ratove, konkretno, ako se referiramo na 2019. godinu - mi živmo u dobu izobilja. Kao šta imaš kameno doba, brončano doba. Ovo je doba izobilja. Toliki je napredak civilizacije. I ti ne moraš bit miljarder da bi imao razne mogućnosti/opcije, ponaravno kad imaš posao/biznis kasnije. Tebi nitko ne brani doć online i kupit šta god oćeš, bit vegan, bit na ketu, herballife-ovac, promjenit spol, počet skijat, vozit biciklu. Radi što god želiš, sve ti je servirano. Slušaju likove po internetu, žive u tom marketing balunu personaliziranog contenta u kojemu svi razmišljaju isto kao oni a svi ostali su u krivu. 

11 godina

Zdravi ljudi trebaju jesti sve grupe hrane u zdravim omjerima. Ne trebate brojati kalorije nešto posebno (nemojte se prežderavati), ni gledati koji tip brašna jedete u tom trenutku, samo treba biti umjeren i gibati se. I to je sva mudrost.

Nekim ljudima sa određenim zdrastvenim stanjima će pomoći ekstremi poput keto i slično. Zdravim ljudima je to nepotrebno, ali ipak svake godine je XYZ prehrana izhajpana od fitnes industrije najbolja.

Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
Gajotres kaže...
Imaš kakav savjet po ovom pitanju? Umene helikobakter pilori i njen frend gastritis. Heliko je brzo riješen ali nije mi se baš iskazao doktor po pitanju gastritisa pa sam to morao sam istraživat i riješiti. 

H. pylori kod mene nije nađena. Uzrok je bio oštećenje sluznice nepravilnom ishranom koja je izazvala prejaku kiselinu u želucu. Uzimao sam i Nolpaza 2x 20 mg., Suhomesnati proizvodi, općenito dosta vrsta mesa mi je zabranjeno. Od mesa, piletina na roštilju, ili kuhana, puretina, malo junetine, povrće, voće, sve normalno osima gaziranih pića. (mislim i na gaziranu vodu, ne mora biti sok ili pivo)

I opet se sve svodi da ne smiješ pojesti pola kuhanog pileta, već 20 dkg pil. prsa i to je sve.

Preporodio sam se.

Za Heliko odavno postoji posebna dijeta (to si vjerojatno i sam našao)

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.1.2025 15:26 (Zaporožac).
17 godina
Zaporožac kaže...
Gajotres kaže...

H. pylori kod mene nije nađena. Uzrok je bio oštećenje sluznice nepravilnom ishranom koja je izazvala prejaku kiselinu u želucu. Uzimao sam i Nolpaza 2x 20 mg., Suhomesnati proizvodi, općenito dosta vrsta mesa mi je zabranjeno. Od mesa, piletina na roštilju, ili kuhana, puretina, malo junetine, povrće, voće, sve normalno osima gaziranih pića. (mislim i na gaziranu vodu, ne mora biti sok ili pivo)

I opet se sve svodi da ne smiješ pojesti pola kuhanog pileta, već 20 dkg pil. prsa i to je sve.

Preporodio sam se.

Za Heliko odavno postoji posebna dijeta (to si vjerojatno i sam našao)

Probao sam i nisam mogao dugo na tome odnosno nisam baš sve poštovao. Nemoj suho nemoj masno u najgore vrijeme kad je sve meso taman osušeno, vakumirano i spremno za jest. 

Od onog ljeka za smanjenje kiseline kojeg sam ja dobio me boljelo međunožije (Emanera) pa sam naravno prečice hvatao. Mljeveni đumbir ili prohuhani svježi đumbir (za smanjenje kiseline) samo on te protjera i naraste ti tlak, sok od slatkog ili kiselog kupusa apsolutni pobjednik samo od ovoga dobiješ maestralan proljev ako pretjeraš plus rasol ima dosta soli pa i od njega ide tlak, DGL - Deglycyrrhizinated Licorice ovo je sladić samo bez onog nečega zbog čega ti skoči tlak u nebesa.

Ovo za gazirano sam isto proučavao, zbog konzumacije se proizvodi ugljična kiselina u želudcu pa ona pojačava regularnu kiselinu ali da onako tužno je kad dobiješ na poklon onu spravu za gaziranje vode iz Interspara a ne smiješ piti gazirano. 

12 godina
Gajotres kaže...

Probao sam i nisam mogao dugo na tome odnosno nisam baš sve poštovao. Nemoj suho nemoj masno u najgore vrijeme kad je sve meso taman osušeno, vakumirano i spremno za jest.  

ne možeš sad piletinu i malo junetine, sve voće ili povrće, a možeš se dovest do toga da ćeš smjeti jedino suhu rižu, kuhano bijelo meso bez ikakvih začina i onaj rižin stiropor

to se dogodili mojoj kolegici, trebalo je godinu dana takve užasne dijete da bi polako došla na makar malo začina i lagano pečenu piletinu, dan danas ne smije hrpu toga, između ostalog i picu koju obožava... možda za još koju godinu neku laganu verziju

16 godina

U osnovi secer je najvece zlo i otrov, pa ugljikohidrati. Biti gladan je zdravo i korisno koliko god se drustvo u kojem vlada obilje hrane istoga iz nekog razloga panicno boji.

I da ponavljam to svakome oko sebe pa se ljute sto ih informiram da sami sebe truju i cine si lose. I onda gledaju mene, extreme slim fit, kako jedem sve i svasta u neogranicem kolicima i ljute se jos vise 

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.1.2025 20:07 (konjRR).

0 0 hvala 0
17 godina
picajzla0707 kaže...
Gajotres kaže...

ne možeš sad piletinu i malo junetine, sve voće ili povrće, a možeš se dovest do toga da ćeš smjeti jedino suhu rižu, kuhano bijelo meso bez ikakvih začina i onaj rižin stiropor

to se dogodili mojoj kolegici, trebalo je godinu dana takve užasne dijete da bi polako došla na makar malo začina i lagano pečenu piletinu, dan danas ne smije hrpu toga, između ostalog i picu koju obožava... možda za još koju godinu neku laganu verziju

Dumbir i sok od kupusa su meni riješili gastritis. Žao mi što odmah nisam sok od kupusa išao piti. S tim da još uvjek ništa gazirano, od alkohola samo ponekad pelinkovac i ne pijem više kavu. Čokolade se ne mogu odreći. Đumbir u prahu mi je bio prekretnica, uz njega su mi se i kile napokon vratile. 

12 godina
Gajotres kaže...

Dumbir i sok od kupusa su meni riješili gastritis. Žao mi što odmah nisam sok od kupusa išao piti. S tim da još uvjek ništa gazirano, od alkohola samo ponekad pelinkovac i ne pijem više kavu. Čokolade se ne mogu odreći. Đumbir u prahu mi je bio prekretnica, uz njega su mi se i kile napokon vratile. 

dobro je da si našao rješenje, učinilo mi se da nastavljaš po starom samo zato jer 'nisi mogao dugo na tome', a relativno je manja promjena

svakako puno manja nego da ti se drastično pogorša - slično kako neki ljudi neće potrošit 100 eura na manji kvar, jer auto i dalje vozi, ko ga hebe što lupka, da bi se na koncu našli u situaciji da moraju platiti višestruko jer je taj manji kvar povukao za sobom još pet drugih stvari, a povratka nema

9 mjeseci
@Gajotres nadam se da si nastavio piti đumbir?
Meni je odvratan za piti/jesti, preuzme okus , baš je jak. Ali u ovom obliku sam ga uzimao svakodnevno, ukusna je kombinacija i potpuno sam izliječio želučane tegobe, uvijek sam imao tegobe kad pojedem ljuto , nisam smio ostati gladan, nisam smio ležati na trbuhu, nisam smio cedevitu okusiti a kamo li gazirano ... i sve to mi je izazivalo bolove cjelodnevne.
Danas ništa od navedenog, zato kažem izliječio me đumbir.
Nije da reklamiram i ispričavam se ali moram zalijepiti https://kucazelenogcaja.hr/proizvod/dumbir-limun/
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice