Oreo napreduje sporije od puža

poruka: 54
|
čitano: 20.352
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Oreo napreduje sporije od puža".
10 godina
neaktivan
Re: Oreo napreduje sporije od puža
antimadridista kaže...

Znači mobitel koji je izašao u prodaju prije točno 2 godine je tebi "prastar"? 

Feudalac kaže...
Ti si pričao o prastarom uređaju koji je dobio nadogradnju. Ja sam te ispravio jer se radi o uređaju koji je jedva star dvije godine.
I u biti oreo su dobili isključivo uređaji stari dvije godine i mlađi.

Nexus 5x je u prodaji od 10. mjeseca 2015. Danas je 11. mjesec 2017.

Kako to može biti "točno 2 godine", "jedva 2 godine", "isključivo 2 godine i mlađe"?

Kakvo vam je to ciganjenje, kakva je to matematika?

Osim toga, to je direktni nasljednik Nexusa 5 iz 2013. Po vanjskom dizajnu, dizajnu hardwarea... jedino što ovaj potonji ima hardware upgrade pa stariji Nexus 5 ne može biti 100% kompatibilan sa Android 8 - Oreom.

Nexus 5X wiki:

In order to save power, Google has introduced what it calls an 'Android Sensor Hub'. It is a secondary low-power processor whose purpose is to run activity-recognition algorithms by directly monitoring the device's accelerometer, gyroscope, fingerprint reader, and camera sensors, allowing the main CPU to remain inactive until something requires its attention.

Zato i postoji (ali postoji!) samo neslužbeni "highly WIP Oreo build" za Nexus 5, jer - hardware iz 2013. ne može podržati Oreo napredne funkcije.

A ne zato jer je Google đubre (hehehe Google je đubre, poveće).

5X je prastar u smislu da ga je naslijedilo 3 generacije i 5 modela Googleovih mobitela! (Nexus 6p, Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL).

edit: nije Nexus 6s nego Nexus 6p. (Nexus 6s ne postoji, očiti tipfeler). Nazi-grammar trolovi smaraju i dalje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 23:43 (Zechina).
15 godina

Ajde učini nam svima uslugu i ne pričaj o stvarima u koje baš nisi upućen. Nebi ti ništa rekao da nisi tako arogantno odgovarao kao da si najveći znalac a ustvari nemaš pojma o čemu pričaš.

Nexus 6 je izašao PRIJE Nexus 5X-a.

Mobitel koji je izašao prije 2 godine NIJE prastar.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 21:19 (antimadridista).
10 godina
neaktivan
antimadridista kaže...

Ajde učini nam svima uslugu i ne pričaj o stvarima u koje baš nisi upućen. Nebi ti ništa rekao da nisi tako arogantno odgovarao kao da si najveći znalac a ustvari nemaš pojma o čemu pričaš.

S kime se ti boriš?

A tko je igdje rekao da 6 nije izašao prije Nexusa 5x?
Koji je vama klinac, ne čitate s razumijevanjem, ali se fiksirate na slovnu oznaku kad vam paše?

Da, sad sam i ja pročitao detalje na wiki: 5 i 6 su stariji modeli, 5x i 6p su noviji. Bravo, položio si. Who cares?

@prestar:

Možeš ti sad kupiti novi WindowsPhone, za mene je to prastaro, jer nije podržano, abandonware. Stara napuštena tehnologija.

Kupi Samsung Chromebook Pro od početka godine, podržava Android aplikacije, neće biti zastario. Kupi neki potpuno novi koji to ne podržava - zastario je.

Nexus 5x je prastar (makar ima fingerID itd) jer nema nove hardware standarde, dvije ili tri generacije...

Što ne znači da ne radi solidno. Kao i WindowsPhone, valjda.

Nexus 6p (2015.!) kao i modeli nadalje, ima 8-jezgreni 810 (4 jezgre na 2 gige!), sa 3gige RAMA i 128GB interno, pun kufer brži USB 3.0, 50% veću rezu ekrana od 5x...

To nije ista klasa kao i 5x, taman da je 6p proizveden 1818. a 5x 2018. Nexus 5x je solidan, mali, prastari model.

Kupi sad najnoviji žbrlj Android za 20$, misliš da ćeš imati Oreo na njemu? Nećeš, nikada. To je prastara tehnologija.

Oreo ima hardverske optimizacije koje ne može podržati ako tog hardware nema. 5x i 6p to imaju, 5 i 6 nemaju.

Capichi?

edit: sad sam vidio da sam gore tipfeler napravio - umjesto 6p sam stavio 6s (koji ne postoji). Ali me se sad drugi put proziva za točne modele starije od 2 godine, od nazi-grammar lika koji piše NEBI umjesto "ne bi". OMFG.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 23:48 (Zechina).
15 godina
Zechina kaže...
antimadridista kaže...

S kime se ti boriš?

Ti si napisao ali si kasnije editirao post. Sorry ali očito ti ne leže baš oznake i koji model je izašao koje godine a praviš se pametan.

btw. Oreo uredno možeš imati i na nekim starijim uređajima koji nisu službeno podržani (custom rom) i radi jednako dobro kao na uređajima koji dobiju službenu nadogradnju. Tako da nije uvijek stvar u starosti uređaja. Proizvođači jednostavno žele prodati nove modele.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 23:50 (antimadridista).
10 godina
neaktivan
antimadridista kaže...
Zechina kaže...
antimadridista kaže...

S kime se ti boriš?

Ti si napisao ali si kasnije editirao post. Sorry ali očito ti ne leže baš oznake i koji model je izašao koje godine a praviš se pametan.

Pa jučer sam napisao:

Nemam pojma koliko ti Nexusi ili kako se sad već zovu koštaju

... niti me to zanima! Gdje se ja to onda pravim pametan?

Nisam napisao 6 nego 6s umj. 6p, tipfeler, tako je svejedno.
Ovo "ne leže ti oznake" od lika koji ne zna napisati "ne bi" odvojeno je smiješno.
Ono što sam znao prije googlanja da su svi ti modeli prije Pixela stariji od 2 godine. Jer se sjećam da su se na jesen preklani pojavili zadnji, a sad je već skoro zima. Pa ne moram štrebati "oznake", hebale vas oznake.
Jbte blesavoga, boli me kit karson za uređaje od prije 2 godine. Jučer sam nakon pola godine pogledao koji uopće mob ja imam - ne zanima me.
Daj čitaj što je napisano: žena mi ima stari, mali smiješni Nexus, dobila je upgrade na 8. Možda će joj baterija malo bolje trajati zbog one điđe od Googlea, famoznog koprocesora, a ovo ostalo je banana. Ima premali ekran za korištenje "ekran u ekran" itd, ovo ostalo je koliko sam vidio kozmetičke prirode. I blesava hobotnica skrivena u postavkama.
Mobitel je super kvalitetan i to me oduševilo, priznajem, mislio sam da su ti Nexusi/Pixeli prodaja magle kao i većina stvari. Vjerojatno su preskupi, ali ferceraju.
Ali je - prestar, za današnje standarde. 5" uski displej, super za žensku ruku i za mali džep.
antimadridista kaže...

btw. Oreo uredno možeš imati i na nekim starijim uređajima koji nisu službeno podržani (custom rom) i radi jednako dobro kao na uređajima koji dobiju službenu nadogradnju.

Captain Obvious, lijepo da mene citiraš i pametuješ o onome što sam ti ja već stavio link gore: XDA. Oreo za Nexus 5 LG, vulgaris (bez oznake x, iz 2013.).
I sad se ja pravim pametan.
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.11.2017 0:23 (Zechina).
9 godina
neaktivan
Zeko, skrati priču, trolaš nemilice. Pogriješio si: žena ima prastari... dobiva nadogradnje... nije mlađi od dvije godine već ima dvije godine i mjesec dana. I to si izmislio, nexus 5x je u EU došao u 11. Mjesecu 2015. a ti si čekao pred dućanom kao iOvce da ga odmah kupiš? Svi pogriješimo koji put, reci sorrryyy ekipa ili kao većina iHejtera prešuti par postova da zaboravimo pa idemo dalje. Rekao si da ti mobiteli ne znače previše, vidjeli smo da ni ne znaš kaj točno i od kada imaš u kući i sve pet. Obzirom na te izjave i ove gluposti kaj si napisao u zadnjih par poruka očito je da te mobiteli ne zanimaju, da to ne pratiš i ne poznaješ, što je sve ok, ni dobro ni loše, ali bi bilo sasvim pametno da iz te pozicije nemaš bas nikakvog razloga drviti o tehnikalijama po mobitel temama.
Ja rekoh
15 godina
neaktivan

Zašto se ne radi samo jedna verzija i jednostavno update-a? To mi nikad nije bilo jasno. Razumijem da stariji uređaji to ne mogu pratiti, ali opet..

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Za primjer samo. Samsung galaxy s4 izasao 03.2013 ima sigurnosne nadogradnje za android 5.0 iz 5. mjeseca 2017. Ok, nije najnoviji android, ali opet znas da si pokriven donekle.

Galaxy s5 iz pocetka 2014 je uredno pokriven sigurnosnim zakrpama tko zna dokle.

Drizimo fige da je oreo zbilja doneo revoluciju u nadogradnjama. Odnosnosvi poslije njega ce se znacajno jednostavnije nadograditi. Barem google tako tvrdi.

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Feudalac kaže...

Ajfonašu frustrirani, sam sebi skačeš u usta svako malo.

Prvo trolaš da nijedan Nexus osim 6p nije dobio nadogradnju, onda inizistiraš da bar Nexus 5 nije, a nakon linkova koji dokazuju suprotno praviš se bukva, kao i inače.

Trolaš da su nadogradnje dobili samo Nexus modeli noviji od 2 godine, a kad ti dokažem da su i preko 2 godine, praviš se grbav.
Hvališ FaceID s glupostima kako će hvatati face po prostoriji, da bi nakraju shvatio da je to glupost i opet se praviš grbav.

> I to si izmislionexus 5x je u EU došao u 11. Mjesecu 2015. a ti si čekao pred dućanom kao iOvce da ga odmah kupiš?

Dečko, ti imaš psihičkih problema. Odakle ti ova glupost? Pa tko još čeka osim vas ajfonaša ispred dućana za nekakav alat, gadget?

Pa samo ti masturbiraš 24/7 po svemu što ima veze s ajfonom naokolo, pa još ovdje trolaš po Android temi.

Daj si nađi dečka, kozu ili što te već pali osim preskupih igrački za frustrirane snobiće, da ne drkaš naokolo bezz.

Što sam ja to izmislio, da je Nexus 5x postoji od 10. mj 2015? Pa znaš li čitati s razumijevanjem? Evo ti wiki, druga rečenica (!), čitaj slovo po slovo ako ne ide drugačije:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nexus_5X

Unveiled on September 29, 2015, it is a successor to the Nexus 5.

Evo ti, bleso, kao što sam i rekao, pročitao sam na "graničniku" (Verge) preklani na jesen o ovome, a moja bolja polovica je to dobila u firmi sl. godine:

29.9.2015., Nexus 5X announced with Android Marshmallow and Nexus Imprint 

https://www.theverge.com/2015/9/29/9415479/google-nexus-5x-specs-price-release-date-announced

"It will ship in the latter half of October, and availability will be added for nearly 40 more countries on October 19th."

"October" je tebi 11. mjesec 2015.? Ne snalaziš se u vremenu i prostoru? Pa nije ni čudo da imaš ajfon, ne bi se ni snašao na Androidu. Zato ga i mrziš.

Koliko puta ti treba napisati?

Zechina kaže...
Ono što sam znao prije googlanja da su svi ti modeli prije Pixela stariji od 2 godine. Jer se sjećam da su se na jesen preklani pojavili zadnji, a sad je već skoro zima. Pa ne moram štrebati "oznake", hebale vas oznake.

I glupsone, nije stvar da me mobiteli ne zanimaju, nego ne masturbiram na njih kao ti, ne pamtim "posebne oznake" modela starijih od dvije godine, niti navodne tehničke gluparije zbog kojih bi, kao ti, trebao iskrcati par tisuća kuna previše da bi se mogao hvaliti po forumu i svršavati pred vlastitim odrazom u ogledalu sa ajfonom u šapi.

A sad se skini sa topica o Androidu i idi pričati po selu kako samo ajfon ima update i da to vrijedi dodatnih bar 5K kuna.

15 godina

Rugaš se "ajfonašima" a tu se uzvrtio i vrijeđaš od početka teme kao da ti je netko taknuo na familiju. Dočim netko naziva druge "ajfonašima" odmah znaš na čemu si. Eto on je "ajfonaš" a ti si onda "androidaš". U čemu je razlika? Vrijeđaš od početka teme radi nekog tamo mobitela i onda se pretvaraš da te nije briga.

Stalno ti iPhone na pameti a nitko od ljudi koje vrijeđaš ga nije ni spomenuo u ovoj temi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.11.2017 20:44 (antimadridista).
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
antimadridista kaže...

Rugaš se "ajfonašima" a tu se uzvrtio i vrijeđaš od početka teme kao da ti je netko taknuo na familiju. Dočim netko naziva druge "ajfonašima" odmah znaš na čemu si. Eto on je "ajfonaš" a ti si onda "androidaš". U čemu je razlika? Vrijeđaš od početka teme radi nekog tamo mobitela i onda se pretvaraš da te nije briga.

Stalno ti iPhone na pameti a nitko od ljudi koje vrijeđaš ga nije ni spomenuo u ovoj temi.

Pogledaj malo po forumu. Ovaj Feudalac skače svakome za vrat kad se usudi napisati nešto protiv iPhone. Imaš tih par likova (Dead, Genius-nešto...) koji valjda vrijeme provode šetajući po forumu i stavljajući TD svakome koji se usudi napisati nešto protiv "svetinje". Ali ovaj Feudalac je ekstra specijalac jer je počeo skakati i po drugim temama, samo kako bi se "borio za iPhone".

Imaš ovog lika, ATJ Lučko, koji je možda elitist i zna biti tvrdoglav, ali ne bude kao feudalac kakao naokolo da ćeš sa FaceID moći sa radnog stola u sobi prepoznati korisnika naokolo, bez greške, u mlisekundi, i - još ćeš s time šparati bateriju "jer je to napredan hardver". Ne pretjerujem, feudalcu se npr moralo nacrtati da NFC u biti ne radi na iPhoneu i da NFC ima pravog smisla uporabe i osim onog kako je to Apple zamislio (nikako).

U zadnje vrijeme mu je fora da se iPhone isplati jer kao ima apsolutnu garanciju na sve na 5 godina, i da Apple jedini daje OS update za starije uređaje. Pa svatko zna da su se i iPhone 4 i 5 bili usporili kad bi im stavio par generacija noviji update... nijedan "brand" nije imun na to, ni Android ni WindowsPhone. Onda su ga popljuvali za to (čak i iPhoneaši), pa se sad tu došao "svetiti".

I onda izmišlja podatke i - mene optuži da ja izmišljam.

Elementarno pravilo je da ako te netko desetak puta ispravi jer griješiš, budi oprezniji a nemoj umjesto toga napadati druge.

Nisu svi korisnici iPhonea idioti, daleko od toga! iPhone je dobar uređaj za onog koji si to stvarno može priuštiti, odnosno da je svjestan da je nešto preskupo platio - ali ga to ne smeta iz bilo kojeg razloga (umjesto da laže sebi i drugima kako je to "povoljno"). Također, gomila ljudi ih dobiva na poslu ili bog te pita kako... nisu ih platili. Pa, zašto ih onda ne bi koristili? Tako je i moja supruga dobila Google Nexus, nikad ga ne bi sama uzela, pa ni "povoljno na 386 rate, ni ne osjetiš, uz novu tarifu voljenog operatera".
iPhone je izuzetno solidan, preskup i prezatvoren uređaj. Očito to mnogima odgovara, jer je Apple korporacija najunosniji biznis-model na svijetu i imaju najvjernije korisnike. To su činjenice. Ni teoretski ne mogu baš svi iUseri biti blesavi. OK?

9 godina
neaktivan
Zeko, obrisi pjenu s usta. Ja nigdje nisam napisao da je SAMO 6p dobio update, nacrtat ću ti OPET: naveo sam četiri i tri godine star mobitel koji nije dobio update te jedan star dvije godine koji jest. I ponavljam, nisam napisao da je samo taj dobio nadogradnju. A ti se vadiš da je ženin mobitel izašao prije 25 mjeseci, nisi čekao u redu da ga kupiš rekao si sto znaci da ga imate doma manje od 24 mjeseca i imaš me muda nazvati glupanom???
Ostaješ i dalje pri tvrdnji da imate prastari mobitel koji je dobio oreo?
Ja rekoh
14 godina
Zechina kaže...
antimadridista kaže...

Pogledaj malo po forumu. Ovaj Feudalac skače svakome za vrat kad se usudi napisati nešto protiv iPhone. Imaš tih par likova (Dead, Genius-nešto...) koji valjda vrijeme provode šetajući po forumu i stavljajući TD svakome koji se usudi napisati nešto protiv "svetinje". Ali ovaj Feudalac je ekstra specijalac jer je počeo skakati i po drugim temama, samo kako bi se "borio za iPhone".

Imaš ovog lika, ATJ Lučko, koji je možda elitist i zna biti tvrdoglav, ali ne bude kao feudalac kakao naokolo da ćeš sa FaceID moći sa radnog stola u sobi prepoznati korisnika naokolo, bez greške, u mlisekundi, i - još ćeš s time šparati bateriju "jer je to napredan hardver". Ne pretjerujem, feudalcu se npr moralo nacrtati da NFC u biti ne radi na iPhoneu i da NFC ima pravog smisla uporabe i osim onog kako je to Apple zamislio (nikako).

U zadnje vrijeme mu je fora da se iPhone isplati jer kao ima apsolutnu garanciju na sve na 5 godina, i da Apple jedini daje OS update za starije uređaje. Pa svatko zna da su se i iPhone 4 i 5 bili usporili kad bi im stavio par generacija noviji update... nijedan "brand" nije imun na to, ni Android ni WindowsPhone. Onda su ga popljuvali za to (čak i iPhoneaši), pa se sad tu došao "svetiti".

I onda izmišlja podatke i - mene optuži da ja izmišljam.

Elementarno pravilo je da ako te netko desetak puta ispravi jer griješiš, budi oprezniji a nemoj umjesto toga napadati druge.

Nisu svi korisnici iPhonea idioti, daleko od toga! iPhone je dobar uređaj za onog koji si to stvarno može priuštiti, odnosno da je svjestan da je nešto preskupo platio - ali ga to ne smeta iz bilo kojeg razloga (umjesto da laže sebi i drugima kako je to "povoljno"). Također, gomila ljudi ih dobiva na poslu ili bog te pita kako... nisu ih platili. Pa, zašto ih onda ne bi koristili? Tako je i moja supruga dobila Google Nexus, nikad ga ne bi sama uzela, pa ni "povoljno na 386 rate, ni ne osjetiš, uz novu tarifu voljenog operatera".
iPhone je izuzetno solidan, preskup i prezatvoren uređaj. Očito to mnogima odgovara, jer je Apple korporacija najunosniji biznis-model na svijetu i imaju najvjernije korisnike. To su činjenice. Ni teoretski ne mogu baš svi iUseri biti blesavi. OK?

Oglasiti ću se ovdje, ne zato jer sam spomenut, nebitan čak i kontekst spominjanja, već stoga da komentiram promišljanja kako je "netko svjesno uzeo i preplatio iPhone gadget"! 

U doba dok sam ja bio u android taboru ( oduševljen kao mlad tetrijeb pred prvo parenje ), u dvije godine sam izmijenio dva flagship modela, dakle četri godine korištenja, a što sam dobio u to vrijeme, što sam naučio?!?! 

U te četri godine, dobio sam jedno Veliko NIŠTA !! 

Od toliko entuzijastičnog uzbuđenja, kako se događa nešto novoga nakon Symbian ere, nisam mogao uredno drugu kalendarsku godinu dobiti update na najnoviju verziju OS-a, tragedija veća od svih Grčkih zajedno. 

Što sam u te četri godine naučio?! 

Naučio sam da ako želim imati android gadget sa najnovijim OS-om, moram ga uzimati svake godine novog, uz hipotezu da ću možda uspjeti stari nekom prodati, tko zna za koju lovu, nekome tko ne želi nešto na način kao ja. 

Nisam nikada imao priliku i dobiti mobilni gadget kao službeni, kao neku nagradu za nešto, nešto besplatno, svoje gadgete sam uvijek platio, na ovaj ili onaj način, ali sam sve gadgete uzimao isključivo po svojem ukusu, one koji su u skladu sa mojim stavom, načinom razmišljanja, življenja. 

Koliko god je iPhone skup, po iOS-u zatvoren, on je U DETALJIMA kvalitetan, prije svega. Tako, kada sam nakon SGN II prelazio na iP6 Plus, prvo što mi je bilo u mislima je nedostatak widget-a, ali i izgled home screen postavki. U pet sekundi kada sam upalio nulto paljenje novog gadgeta, uspio sam zaboraviti sve i jedan razlog zbog čega sam eventualno bio zabrinut, kako ću se snaći ponovno u Apple svijetu! 

Kada usporedim dizajn u 2014 iP6 Plus sa svim ostalim mobilnim gadgetima, isto je bilo apsolutno neusporedivo, neka me netko proba demantirati, makar je urađen od alu legure 6000 koja je vrlo podložna laganom savijanju, isti je kod mene u rukama skorom pune tri godine manje dvadeset dana točno! I biti će još najmanje recimo 370 dana, ako u međuvremenu se nešto krucijalno ne dogodi, a mogao bi realno biti još i možda 1461 dan koliko mi je dobar i koliko me služi, makar bih dobio i iOS12 pa i ostao na tome kao definitivnoj verziji iOS-a. 

A što sam naučio u ovih nekoliko dana manje od pune tri godine ?! 

U svakom slučaju, da sam dobio u roku do 72 sata od objave, četri novije verzije iOS-a, meni vrlo bitno značajno, imam mobilni gadget koji još uvijek uz neko prosječno korištenje može izgurati preko 36 sati minimalno, gdje mogu sigurno ga koristiti skorom u svim meteo uvijetima bez straha da će negdje zakazati. 

Jedini "minus" koji priznajem aluminijskom kućištu, no to sam ja sa svojim ekstremnim kretanjima po zimi u prirodi, kada bi baterija pala ispod 39% znao bi se od hladnoće isključiti, što bi riješilo stavljanje ispod pazuha da se malo zagrije, pa bi ga onda mogao ponovno uključiti i uredno bi nastavio raditi. 

U ovim godinama iza sebe, od 1997 naovamo, mijenjao sam gadgete skorom svake dvije godine, recimo da sam financijski mogao a i tehnološki napredak je opravdavao takav trošak, a da sam "stare" gadgete poklanjao prijateljima koji su bili bez dovoljno novca da si mogu priuštiti nešto takvoga, njima sasvim dovoljno! 

Utvaram si da sam malo "ostario", rekli bi "godina proizvodnje me počinje pitati se", pa sam donekle postao i možda racionalan, balansiram između uloženo i dobiveno, upravo u onom omjeru koji Apple nudi sa svojim iPhone mobilnim gadgetima. 

Kada si mogu predočiti, da će me gadget služiti makar četri godine, bez obzira koliki razvojni gap bio između mojeg gadgeta prije četri godine i nekog novog, uzimam si za pravo kazati da SAM SIGURAN 100% da nisam uzeo preskup komad mobilnog gadgeta, niti da sam ga preskupo platio, a da nisam lagao sebi, a zbog čega bih uopće ustvari lagao, jer ste to vi napisali/kazali ?! 

Iduće godine, znači 2018 će doći na tržište Samsung Galaxy S9/9+, isto tako kao i Apple iPhone XL ( pretpostavljam da će se tako zvati ), pa se "glasno pitam", hoće li i 10% svih S modela biti aktivno aktualnom verzijom android OS-a i 2022 godine, makar do 30 lipnja te godine?!?! 

U svakom slučaju sam 100% siguran da će moj iPhone XL i 01 srpnja 2022 godine biti spreman za najnoviju iteraciju iOS-a ma kako se zvala, kao i 99.99% svih iPhone gadgeta iz 2018, i ja to stoga zovem pametnom, kvalitetnom, povoljnom kupnjom i da se zbog toga ne moram sramiti nekoga, lagati se da je bio precijenjen, da je to ustvari bilo povoljna kupnja, nečega što mi nitko nije poklonio. 

ATJ Lučko
10 godina
neaktivan
Feudalac kaže...
Zeko, obrisi pjenu s usta. Ja nigdje nisam napisao da je SAMO 6p dobio update, nacrtat ću ti OPET: naveo sam četiri i tri godine star mobitel koji nije dobio update te jedan star dvije godine koji jest. I ponavljam, nisam napisao da je samo taj dobio nadogradnju. A ti se vadiš da je ženin mobitel izašao prije 25 mjeseci, nisi čekao u redu da ga kupiš rekao si sto znaci da ga imate doma manje od 24 mjeseca i imaš me muda nazvati glupanom???
Ostaješ i dalje pri tvrdnji da imate prastari mobitel koji je dobio oreo?

Za početak, jesi li sad naučio mjesece u godini?
September= Septembar, Rujan, 9 mjesec.

October = Oktobar, Listopad, 10. mjesec.

November = Novembar, Studeni, 11. mjesec.

Nemoj sad biti bezobrazan nego lijepo reci: "Da, pogriješio sam, nisi ništa izmišljao, ja sam malo fulao sa mjesecima, svi Google modeli prije Pixela su u prodaji od više nego dvije godine. Neki od njih imaju update na najnoviji Android 8, Oreo."

Onda krenimo dalje.

Nisam te nazvao glupanom nego glupsonom. To ti je od milja, jer tek moraš zaslužiti da te zovu glupanom. Za sad si mali, slatki glupsončić. Kad naučiš mjesece po redu umjesto bubanja dodatnih oznaka mobitela starijih od dvije godine, ako me lijepo zamoliš, nazvat ću te kako god poželiš.
Btw, ne treba imati muda da na forumu nazoveš nekog glupanom, to može svatko u afektu napraviti. Ja ti se ispričavam jer sam te u afektu nazvao glupsonom i blesom, to nam je interni sleng u kvartu kad netko blebne i ostane živ, ali je frendovski, nhf.

Ovo mi moraš pojasniti, jer te nešto žestoko muči izgleda:

A ti se vadiš da je ženin mobitel izašao prije 25 mjeseci, nisi čekao u redu da ga kupiš rekao si sto znaci da ga imate doma manje od 24 mjeseca

Kakve to veze ima s bilo čime? Da sam mobitel čekao u redu prije 25 mjeseci onda bi danas taj model bio (ili ne bi bio?) star? Odnosno, da sam ga sad dobio na poklon ili kupio novog, onda taj model ne bi bio star?

Pa taj mob je u firmi bio od 2015. ako se ne varam, a žena ga je dobila par mjeseci kasnije. Neću ti pričati privatne detalje, ali zbog prirode posla mob je bio u uporabi preko 12 sati, širom lijepe naše pa i izvan nje, i vikendom i praznikom. I u novoj firmi joj je isto tako, samo ne svaki dan, ali ovdje mora imati WhatsUp, Skype, Viber i Messenger stalno upaljen. Meni je čudo da to uopće radi, a kamoli da je preživio upgrade na Oreo i da se nije usporio. Evo, da ti srce bude na mjestu, jučer se požalila da joj baterija baš i nije više nešto, jedva odradi "šihtu" bez punjača. Obzirom koliko je maltretirala bateriju nije mi jasno da uopće radi.

I još jedna stvar: taj mobitel je sigurno bio preskup, bez obzira na sve. Ne toliko kao iPhone, ali se za te pare moglo kupiti dva pristojna modela Androida, s time da bi drugi bio i novije generacije.

Ovo je čisti krumpir da tako radi, makar ne znam - ljudi su uglavnom bili zadovoljni tim Nexusima. Samo što ja ne vjerujem nikome tko privatno da više od 300€ koliko je mob stvarno odličan: svaki cigo svoga konja hvali, čak i kad je šepav i trom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.11.2017 0:47 (Zechina).
10 godina
neaktivan
ATJLučko kaže...

Sve 5, samo jednu stvar ne razumijem. Pa koja je bitna razlika između Androida npr 5,6,7,8? Pa svi su međusobno kompatibilni, imaju npr one widgetiće malo preglednije, navodno nešto manje struje troše i - to je to.

Čemu ta opsesija da moraš imati najnoviji OS?

Ja sam samo jednom stavio na neki Android neki cyn.mod sa XDA, jer je bila podrška za nešto što mi se činilo bitnim - "toliko" da se više ni ne sjećam što.

Imam neki prastari 7" jeftini Android tablet (4 godine) sa Pandawilla (ovaj model, 50$ je bio, Android 4 ICS), slični su se u Konzumu prodavali   , baterija mu je ugl. mrcnula i ofucan je. ALI:

I dalje u krevetu ponekad pogledam film na njemu, pročitam knjigu, prosurfam (spor je ali radi), čak i odigram neku igricu (ove retro sa Windowsa npr - tu je Android verzija AGS, kog zanima). Skoro svaka igra mi (valjda) i dalje radi sa Playa - ako nije grafički prezahtjevna (u najboljem slučaju je prespora, to nema smisla). Ali npr ona zaraza sa iPada Zen Bound glatko radi, a nije baš da nije zahtjevna (3D, texturing).
Skype je fino radio, sad to nisam probao godinama.

Čemu bi ja sad na to trebao stavljati neku noviju verziju Androida? Da imam ljepše ikone pod settings?

Dođe mi sin nabrijan neki dan, pokazuje mi kako na Oreu može imati 2 ekrana na mobu, dvije aplikacije jednu pored druge. I sad on škilji u neku excelicu sav sretan na pol ekrana, a tablet mu je fuj. Da mu kupim najnoviji tablet neki, bacio bi ga. Ali ovo je "Oreo".

E, to su te stvari koje ne mogu ubrati.

8 godina
neaktivan
Zechina kaže...

možda ne treba imati najnoviji OS, slažem se, ne treba ali mora imati zadnji security patch, a redovito nemaju, google je morao naći načina da sam ili u dogovoru s brendovima redovito izdaje security patcheve koji bi se mogli instalirati na sve telefone a ne samo pixele i one uređaje čiji brendovi mare, moj lg v10 je zadnji dobio sa zadnjom nadogradnjom na nugat a od tada je prošlo već 5 mjeseci

ravna zemlja i šupalj mjesec
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.11.2017 2:58 (Louis Pluto).
9 godina
neaktivan
Opet ti pilaš s mjesecima, nije dvije godine već dvije godine i mjesec. Sam si citirao neki izvor da je predstavljen 29.9., isporuka druga polovica 10. Na Wikipediji piše da je u EU dostupan od 3.11.2015 sto znaci da je to točno dvije godine od dolaska na tržište i ako bas hoćeš tjedan dva vise u svijetu. I tebi je to još uvijek prastari mobitel, razlog za vrijeđanje i podučavanje o nazivima mjeseca Itd. Nazdravlje, stvarno jadno.
Ja rekoh
14 godina
Zechina kaže...
ATJLučko kaže...

Sve 5, samo jednu stvar ne razumijem. Pa koja je bitna razlika između Androida npr 5,6,7,8? Pa svi su međusobno kompatibilni, imaju npr one widgetiće malo preglednije, navodno nešto manje struje troše i - to je to.

Ja sam samo jednom stavio na neki Android neki cyn.mod sa XDA, jer je bila podrška za nešto što mi se činilo bitnim - "toliko" da se više ni ne sjećam što.

Imam neki prastari 7" jeftini Android tablet (4 godine) sa Pandawilla (ovaj model, 50$ je bio, Android 4 ICS), slični su se u Konzumu prodavali   , baterija mu je ugl. mrcnula i ofucan je. ALI:

I dalje u krevetu ponekad pogledam film na njemu, pročitam knjigu, prosurfam (spor je ali radi), čak i odigram neku igricu (ove retro sa Windowsa npr - tu je Android verzija AGS, kog zanima). Skoro svaka igra mi (valjda) i dalje radi sa Playa - ako nije grafički prezahtjevna (u najboljem slučaju je prespora, to nema smisla). Ali npr ona zaraza sa iPada Zen Bound glatko radi, a nije baš da nije zahtjevna (3D, texturing).
Skype je fino radio, sad to nisam probao godinama.

Čemu bi ja sad na to trebao stavljati neku noviju verziju Androida? Da imam ljepše ikone pod settings?

Dođe mi sin nabrijan neki dan, pokazuje mi kako na Oreu može imati 2 ekrana na mobu, dvije aplikacije jednu pored druge. I sad on škilji u neku excelicu sav sretan na pol ekrana, a tablet mu je fuj. Da mu kupim najnoviji tablet neki, bacio bi ga. Ali ovo je "Oreo".

E, to su te stvari koje ne mogu ubrati.

Evo, da odgovorim, kako ja vidim taj "problem" 

Utvaram si da jedan mobilni gadget NIJE stvar dugoročnog nekog projekta korištenja, makar, vidio sam ove godine ljude sa gadgetima starima minimalno desetak i više godina kako telefoniraju, jer je njih baš briga za neke nove dečke u kvartu, nove tehnologije.

Kada pak recimo uzmem Mercedes G65 AMG, već u samom startu znaš da u rukama imaš nešto VRIJEDNO sa odgođenom vrijednošću, gdje takav kakav je samo može dobivati sa protokom vremena na vrijednosti, a moći će ga voziti i sin, i unuk, tko zna tko sve?! 

I jedino što se tu treba mijenjati su "potrošni dijelovi", gume, akumulator, tekućine, eventualno žarule u farovima, osim ako farovi nisu oni u kompletu, i za ostalo si miran jer znaš što imaš u rukama! 

Kada uzmem 2017 godine, ma bilo koje još od negdje 2010 godine, flagship model nekog brenda mobilne tehnologije, za kojeg netko vjerojatno odgovoran može tvrditi da je to NAJJAČI model do sada, NAJBOLJI po svim specifikacijama, pa valjda je ispravan rezon da takva zvijer je u stanju raditi i na slijedjećoj verziji android OS-a, zar ne, a kao da se kroz maglu sjećam da su znači tamo 2010-tih uvijek tvrdili kako će gadgeti iz vrha ponude uredno dobivati nadogradnje! 

Kad ono, niti nadogradnje, niti pisma, niti razglednice sa ljetovanja  !!

Kažete kolega da ste jednom stavljali Cyanogen, valjda sam dobro napisao, što je hajdemo reći u redu, vi znate zašto ste to uradili. 

Pitam ja vas kolega, zašto je morala se razviti tooooooooolika hrpa deweloper-a, koji su učinili android, kroz svoj dizajn, svoje potrebe, svojim očima, toliko boljim, funkcionalnijim, da su krajnji useri tražili razne ROM-ove, devijacije na temu, ovo je Najbolji/Najljepši dizajn android OS-a?! 

Zašto to nisu i ne rade ekipa dobro plaćena u odjelima brendova, jer su glupi, ograničeni nečim, nije im dozvoljena autorska sloboda izražavanja, rade po nekom priručniku iz 1939 godine možda?! 

Svojedobno sam došao do nekih mojih intimnih privatnih zaključaka, koji bi se mogli supsumirati u najkraćem obliku ovako; "Kada uzmeš android gadget, najpametnije ti je ZABORAVITI da postoji sutra, u figurativnom smislu, jer update najvjerojatnije nećeš nikada dobiti, a gadget će najbolje fluidno raditi samo na verziji koju ti je stavio proizvođač" 

Takav gadget možeš imati minimalno jednu godinu, ako si u poziciji mijenjati svake godine za najnoviji, a onaj stari dati nekom nezahtjevnijem članu obitelji, prijatelju, ili ćeš ga imati dok ne krepa, pa bilo to koliko god godina bilo. 

U svojem životu imam nekoliko "poroka", skupa ribičija, znači uzmem jedan komplet rolu i štap, koji su kvalitetni i skupi i imam ih doživotno, dobar ručni sat, koji istina ima svoj vijek trajanja ali on nije nužno kraći od pet, deset godina, SUUNTO D9 ronilački i AMBIT 3 PEAK SAPHIRE koje ću imati dok se ne stvori gap da uzmem neki drugi novi, ili planinarsku opremu, SALEVA, SALOMON, MEINDL, 511, a sve je to oprema koju imaš, istina ne koristiš ju svakodnevno, ali traje i traje, samo ako ju čuvaš i tretiraš kako se spada. 

Feature koji mi se dopada iz nekih opravdanih svakodnevnih razloga je rad na mobitelu u landscape modu, što recimo u "osnovi" iPX nema, i to mi je donekle minus kod njega. Dual, split screen na tako malom gadgetu, osobno neću popljuvati, ali sa svojim gabaritima i veličinom ruku, raditi nešto čak i na iP6 Plus u dual screen modu je nonsens malo žešći, po mojem skromnom subjektivnom razmišljanju. 

Za takve stvari je iPad stvoren, tablet računala generalno, dok sam nekako ipak dojma da je tvoj nasljednik, u njegovo ime stoga , vjerojatno premlad, da će mu trebati malo vremena da neke stvari shvati, da ih ispravno stavi na pravo mjesto jednom, a onda, onda će i tebi život odjednom postati puno easy dude !!!!! 

ATJ Lučko
10 godina
neaktivan
Feudalac kaže...
Opet ti pilaš s mjesecima, nije dvije godine već dvije godine i mjesec. Sam si citirao neki izvor da je predstavljen 29.9., isporuka druga polovica 10. Na Wikipediji piše da je u EU dostupan od 3.11.2015 sto znaci da je to točno dvije godine od dolaska na tržište i ako bas hoćeš tjedan dva vise u svijetu. I tebi je to još uvijek prastari mobitel, razlog za vrijeđanje i podučavanje o nazivima mjeseca Itd. Nazdravlje, stvarno jadno.

Hrvatski jezični portal: "reterirati". Nauči, primjeni.

Uopće ne shvaćam što želiš dokazati. Ja ti vjerujem da si ti to negdje pročitao (ne na wiki). 

Zašto po stablu želiš mjeriti šumu?

Ako je u 9. mjesecu 2015. uređaj predstavljen i službeno najavljeno da će se Nexus 5x i 6p prodavati za mjesec dana u Americi i još 40 zemalja širom svijeta, što je činjenica (tako se i desilo), to znači da je uređaj tada i proizveden. To nema veze s time kad je on ne širom svijeta već negdje konkretno, od operatera, ponuđen krajnjim kupcima masovno.

Imaš termin "presail": ti možeš kupiti uređaj i prije nego se pojavio, npr godinu dana unaprijed. Ali to ne znači da je on onda i noviji nego što je. S druge strane, da je sada i dalje dostupan u nekom npr Tele2 dućanu, to ne znači da je to novi uređaj.

Sve što si do sad napisao na ovom topicu je pokušaj relativizacije službenih updatea Androida. Po sistemu "dovoljno puta ponovljena laž postaje istina", valjda.

Ja nisam ni Android ni Google fan, smiješno mi je da je Google prisiljen oponašati Apple sa tim "top brand" modelima, zvučnim "featurima" Android updatea itd.

No, haj'mo se držati činjenica.

Wikipedia: Nexus, Nexus5x, Pixel

Unveiled on September 29, 2015, (Nexus 5x) is a successor to the Nexus 5. (...along with the Nexus 6P).
On October 4, 2016, Google presented its successor, the Google Pixel. According to Google, the Nexus 5X was guaranteed to receive Android version updates until September 2017.

Mogao si isto tako pročitati za Pixel:

Google states on its support pages that the Pixel and Pixel XL are guaranteed to receive new Android version updates until October 2018, and guaranteed to receive security patches until October 2019.
Google released Android 8.0 Oreo for the Pixel and Pixel XL, among other devices, in August 2017.

Ja ne kažem da je to s updejtima dobro, super, genijalno, niti da je strašno, poražavajuće.

Čitava fama oko updejta ide iz dva izvora:

Nekompatibilnih WinPhone edicija, gdje su korisnici (s pravom) imali osjećaj da im je tvrtka zabila nož u leđa. Znači od WP 7.5 pa do zadnjih , unazad par godina.

Drugi izvor je iPhone, gdje je Apple redovito i ugl. bešumno suportirao skoro sve uređaje (ugl. osim najstarijih). Stvar je u tome da su ti updejti često bili za iKorisnike napredno funkcionalni.

Paradoks je u tome što je to za Android korisnike često bilo otkrivanje tople vode po funkcionalnosti a ne nešto doista napredno. Npr ikonice za notifikaciju, ako se dobro sjećam. Sl. godine ćete na iPhoneu dobiti u apdejtu mogućnost normalnog korištenja NFC, i onda će nastati delirij oduševljenja. Za mene je to princip mrkve i batine: ako korisnika dovoljno dugo držiš gladnim, bit će presretan i ako mu baciš koricu kruha. "Moj uređaj je podržan, ja dobivam apdejt, moj gazda brine o meni i poštuje me". Ne, to ne vrijedi ni za Apple, ni za Google, Samsung, Microsoft... : sve su to biznis modeli mrkve i batine.

10 godina
neaktivan
ATJLučko kaže...

Kolega, možemo biti na ti, jer sam previše neozbiljan da bi me se s poštovanjem trebalo tretirati, unatoč tome što sam ocvao i gnjio. 

Tvoje iskustvo s Androidom je bilo kad je čitava stvar bila u razvoju, prvi mačići se u vodu bacaju (samo izreka, mileniumaši nemojte to doma raditi!).

Za usporedbu, pogledaj sad kako je prvi iPhone (2G) izgledao (o današnjoj funkcionalnosti je bespredmetno govoriti):

Pet godina kasnije (2012.), što bi rekao da si ovo dobio na Androidu:

Što se pak tiče usporedbe s Mercedesom, deplasirana je. Informatička tehnologija se razvija strelovitom brzinom: Sada kupljeni novi najskuplji Chromebook koji slijedeće godine neće imati Android aplikacije i split screen bit će zastario (a hardware nisam ni spomenuo). Premium osjećaj uređaja starijeg od 3 godine? Teško. Danas perilice ni "fližidere" ne kupuješ na više od 5 godina: Tko je još prošle godine kupio skupu perilicu bez DirectDrive vjerojatno je popušio. Živimo u potrošačkom društvu, stvarnost određuju proizvodi s ograničenim rokom trajanja. Današnja ekonomija se bazira na "stimuliranju potrošnje", i "nestimuliranju" ne-kupovine novih stvari - previsokom cijenom trajnijih proizvoda. Tehnološki gadgeti su to podigli na još viši nivo.

Imao sam Alfu s duplim fergazerom, "zlatna djetelina" edicija (Quadrifoglio Oro-premium): vozio bih je i danas da je živa. Stari iPhone, Galaxy, Nexus/Pixel? Nije baš isto.

Ponovit ću: Premium osjećaj uređaja starijeg od 3 godine? Teško.

Vodi računa o tome da nisam rekao da si "iOvca" već elitist. Razlika između elitista i snoba je često nevidljiva, ali značajna. Svaki snob vjeruje da je elitist. Kad elitist kupi preskupi uređaj, ne kupuje ga zato jer ne razumije koliko košta ili zato jer se ne može kontrolirati. Kupuje ga zato jer drugačije (ali ispravno) procijenjuje vrijednost uređaja, pa mu se u konačnici isplati.

Dobar primjer:

grzzi kaže...

Kad ti je računalo alat uzimaš u obzir puno parametara, cijena samog računala je najčešće daleko najmanji trošak ili investicija. Uostalom mnoge studije su apple računala svrstavale u najoptimalniji solidni alat https://www.computerworld.com/article/3131906/apple-mac/ibm-says-macs-are-even-cheaper-to-run-than-it-thought.html Moje osobno iskustvo je isto takvo. Želim kvalitetno računalo, robustan i nezahtjevan os. 

Također, ima ljudi koji imaju toliko novaca da im je svejedno košta li uređaj 500$ ili 5000$. Oni mogu (ali i ne moraju) biti elitisti.

Vjerojatno je, ipak, najčešći "elitistički" razlog korištenja osjećaj zadovoljstva i pouzdanosti, bez obzira na cijenu ("ko to more platit?"). To isprva zvuči iracionalno, ali uopće ne mora biti. Ako se to uračuna u total cost - sigurno je jeftinije od šmrkanja kokaina, primjerice. Ili gutanja valiuma i antidepresiva. I korisnije.

Ljudii vole pouzdanost i ne vole se živcirati. To se nauči kroz godine... ali se i "odrveni". Baka mi je govorila: kupi taj i taj brand, to valja, ostalo ne. Kao da je ona znala da se proizvodi potpuno istog branda dijele na jeftine, optimalne i ekstra-kvalitetne (ali ekstra preskupe). Kupi plastčne Nike tenisice i najjeftinijji stari Samsung Galaxy (ili iPhone):? Da, u svom selu ćeš biti faca, vjerojatno.

No ima i ljudi koji uz viagru kupuju i najnoviji iPhone (karikiram). Koje plaši osjećaj ("previše") slobode pa namjerno biraju zatvoreni iPhone. Koji su nesigurni u vlastiti identitet pa vjeruju da će im "premium brand" logo na majici, košuljici, ili telefonu pomoći da ih ljudi više poštuju. Ironično je da, poslovno, Rolex (makar lažni) na ruci, iPhone u ruci i MacAir/iPod pod rukom prečesto znače dobru investiciju, no to je već priča za sebe.

Najluđi primjer mi je od bogatog lika koji je, svojedobno, kupio tad novi Commodore 64 za današnjih 1000€ i držao ga u staklenoj vitrini, da se vidi. Mislim da ga ukupno nije 10 puta upalio.
Ne moram ti pričati što bi on danas kupovao i radio sa sličnim iGračkama.

9 godina
neaktivan

Zeko, nikoga nisi uvjerio s ovim beskonačnim traktatima. Imaš mobitel koji je predstavljen u jesen 2015. sto ni po kojem kriteriju nije prastaro osim ako govorimo o svježem paradajzu. Još si taj mobitel preporučio, nemaš pojma da je posljednji model iz te linije skuplji od iPhonea, nema 3,5 mm jack a rezervni adapter je u početku koštao dva puta vise od appleovog. Ukratko, sve sto znaš o mobitelima može se svesti na citiranje intervjua s jobsom starih 30-Tak godina. A pokušavaš sudjelovati u raspravama o latest & greatest stvarima. Kad te netko ulovi u očitim i provjerljivim pogreškama ponašaš se kao psihopat, napadi, vrijeđanje, dijeljenje lekcija i cjepidlačenje oko broja dana povrh godina, naknadno editiras poruke da bi ispao pametniji, izmišljaš citate Itd. Koji je tvoj problem?

Ja rekoh
10 godina
neaktivan

Feudalac, daj promijeni nick u "hemoroid" ili "pain in the ass". Fakat si naporan.

"poluistina je gora od laži" - ili me citiraj ili prestani izmišljati i raditi konstrukcije.

Ne možeš raditi "cherry picking" - vaditi iz konteksta samo ono što ti odgovara, ili "savijati" činjenice.

Moraš shvatiti razliku između "ne razumijem" i "ne zanima me".

Ti ne znaš jailbreknuti iPhone, nemaš pojma što je Cydia i što je BSD Unix (kamo li ga koristiti), što su aktivatori i što je pravi iFiles.

Imaš famozan uređaj kojem je nasilno stavljen automatski mjenjač brzina i blokiran gas, jer gazda misli da si preglup za korištenje.

Ti to nikad nećeš koristiti makar si to platio. Jer to ne razumiješ.

Ali svršavaš na update, mrvice koje su ti iz korporacije bacili.

9 godina
neaktivan

vidim da voliš misliti kako si natprosječno pametan, ali toliko hvaljenja vlastitog izbora a da zapravo ni nemaš pojma kaj imaš u kući dovoljno govori o tvojim intelektualnim kapacitetima i moralnom kompasu koji imaš. Padaš sve niže, nema tih traktata koji te mogu podignuti iz te moralne kaljuže u koju si slučajno pao, ali ti se, čini se, tamo jako sviđa. Nazdravlje, prastari moj

kaj se tiče citiranja, šta mi to vrijedi kad naknadno editiraš poruke da bi sakrio svoje gluposti. Nisko si pao i bas uživaš tamo

Ja rekoh
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.11.2017 21:59 (Feudalac).
10 godina
neaktivan

Daj više sa tim Apple moralnim kompasom (što god ti to značilo) otprdi odavdje.

Ovo gore s "pužom" je provokativni clickbait naslov, ne moraš se lijepiti na svaku žvaku koju ti postave.

Ali možda netko nešto korisno napiše, vezano uz Android 8. Ako uspije doći na red i ima želudac:

Svakom normalnom se povraća od ovih naših kompleksaških prepucavanja, zatrolao si čitav topic.

Kolega je probao vratiti temu, ako imaš tu što pametno za dodati go ahead.

Feature koji mi se dopada iz nekih opravdanih svakodnevnih razloga je rad na mobitelu u landscape modu, što recimo u "osnovi" iPX nema, i to mi je donekle minus kod njega. Dual, split screen na tako malom gadgetu, osobno neću popljuvati, ali sa svojim gabaritima i veličinom ruku, raditi nešto čak i na iP6 Plus u dual screen modu je nonsens malo žešći, po mojem skromnom subjektivnom razmišljanju.

Android 8 review: Oreo is for everyone (Android Authority)

prvi "fićr":

1. Looking good  

o jahve i zeusu, ovo je stvarno debilana. Fakat su autoritet.

Settings menu is much shorter  ... and is arguably more logical, (OMFG) even if it does require more taps now to access key settings like Wi-Fi or Bluetooth (both of which are, of course, easily accessible in the Quick Settings and at the top of the notifications shade).

OK, možda je ovo do mene, ali čim hoćeš npr provjeriti (ili postaviti novi) wifi, ovo je grozno. Actually ovo mi se desilo na mobu od žene, mislio sam da sam poludio. Tjeraju ljude dalje od settings, šta ti tu imaš nešto postavljati... tako to meni izgleda.

Drop down menu; lijepo, bezz.
"In the Display settings for example, you’ll only see four options up front: brightness, Night Light, adaptive brightness and wallpaper –the kinds of settings a casual Android user would need.
Opet se prilagođavamo najsporijima u stadu. Hebo vas "casual Android user."

"key information, like Google’s Suggestions" - dobrodošla, Siri 

Persistent notifications - ajd, ima smisla, nije nešto.

Adaptive icons, Notification dots - to je ok. Ako to developeri podrže.

Downloadable fonts - manje i lijepše aplikacije, ali veće zagušenje interneta, kraće trajanje baterije. Kao i:

Android Instant Apps (AIA) - također. Super za Chromebook, valjda.

blablabla, hobotnica, blablabla....

PRAVI FEATURI:

Faster boot times - twice??? mašala, ajd vjerovat ćemo da je tako.

snooze notifications, notification channels - ovo je ok. Neću ženi morat bacat mobitel u zid, može isključiti Viber Twitter itd poruke za vrijeme ručka na pokret prstom. Jbt jednom se dete od kolegice dočepalo moba od mame, uključilo me u 5 viber grupa sa 50 notifikacija na minutu. Saznao sam to bolno u 7h (kad sam planirao dremnuti do 9), kad je počela vrtićko-školska šihta.

Multi-Window Lifecycle (nije tu spomenuto već ovdje, pod Android 7) - ok ako imaš ekran od 6" ili veći

ovo je u stvari nadogradnja:

Picture-in-Picture mode (PiP) - a ok, za ovo npr:

http://gph.is/2zQ7nBv

Multi-display mode - malo Microsoft, kopiramo, jelda? Ali OK, ako radi i kome radi. Developerima je to baš super bilo, raditi s 3 API-ja umj. jednog. Čekam da sad Dial stave na Android 

Mouse pointer capture - također, baš mi to treba na <6" ekranu.

Background execution limits, Vitals - ovo je super, za bateriju (a i protiv spywarea). I ovo:

Disk space limits for cached data - konačno!

Smart text selection - super, samo se nadam da mi neće kopirati http i kad to ne želim (copy plain text).

High performance Bluetooth audio - ajd, super. Hvala Sony-u na LDAC kodeku.

Bluetooth 5 - Samo za nove uređaje, naravno. Ovi što svršavaju na update će još dugo imati točno 0% koristi od toga.

Wi-Fi Aware - = WiFi intranet? Super! Hm, sigurnosno, bit će zanimljivo. Za one koji upale automatsko spajanje na:
Wi-Fi Assistant - u kombinaciji sa ovim gore, neki više neće morati koristiti Kali da bi besplatno pili kavu u kafiću...

A sad krećemo sa "genijalnostima"...

Autofill API - OK; bit će fora kad neko proda mob i ne vrati tvorničke postavke. Frendu je lik prodao mob i zaboravio u Chromeu maknuti FB pass, od nekog računa za barenje trebica i perverzije. Trebao mu je to ženi poslati... Sad će biti zanimljivo sa karticama itd. Ali zato je tu:

Special appaccess, GooglePlay Protect, Find My Phone - mda. Nemere te telefon zaštititi od vlastite gluposti.

Android’s Accessibility options - na Hrvatskom: Hej Google, pozovi mi taxi, pijan sam ko zemlja. (Talkback, Select to Speak or Switch Access) ove postavke bi trebale biti osnovne, većini - kako ono, "casual Android users".

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.11.2017 1:09 (Zechina).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice