Radikalni plan bušenja najdublje rupe na Zemlji os

poruka: 41
|
čitano: 18.971
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Radikalni plan bušenja najdublje rupe na Zemlji os".
7 godina
Re: Radikalni plan bušenja najdublje rupe na Zemlj
overhaul kaže...

Da se vratim komentarima... ajme meni kakvih ovdje na jednom tehnološkom forumu ignoranata ima... jedni misle da bi cijevima ohladili zemlju, drugi misle da bi bušenjem promijenili unutrašnjost zemlje... i to, evo još jednom provjeravam, Nije 24 sata, ni indeks nego sam na forumu koji komentira informacijske i ine TEHNOLOGIJE.   Njuz flaš genijalci koji bi radije komentirali nego učili, još vam je Mohorovičić otkrio koliko je debela litosfera (to vam je onaj stjenoviti vanjski dio, omotač na kojemo stojimo mi mali mravci). I koliko je nju i ono ispod nimalo briga koliko ćemo mi to rupica izbušiti. 
https://hr.wikipedia.org/wiki/Litosfera

I ja sam ponekad naprosto osupnut  

Da i ja malo umirim zabrinute kolege (stvarno, ima li i kolegica ovdje?) s par brojkica... iz unutrašnjosti na Zemljinu površinu prosječno izbija ~82 mW/m2 (miliWata po kvadratu površine) (dok sa Sunca na istu površinu pristigne ~240 W/mkad se odbije trenutno aktualni planetarni albedo)... i kako je planetarna površina ipak ogromna, skupi se to na 42 miliona megaWatta... sveukupni toplinski kapacitet planeta procjenjuje se na 12.6 x 1024 MJ, dok je u litosferi+kori+omotaču akumulirano 5.4 x 1024 MJ... pretvoreno u toplinu, svijet je prošle godine proizveo 7.9 x 10m13 MJ električne energije. Dakle ugrubo 40 000 000 000 (40 miliona) (ako sam negdje pogriješio, slobodno me ispravite) puta manje toplinske energije nego što sadrže samo srednji i vanjski slojevi. Topline koja se usput budi rečeno i konstantno obnavlja putem prirodnog radioaktivnog raspada izvjesnih elemenata.
Tako da zbilja nema razloga da se bojite kako ćemo u ikoje dogledno vrijeme tako štrumfastično ohladiti utrobu našeg planeta, sve da na ovaj način dobivamo i 100% električne energije, i umnožimo to za još nekoliko redova veličine (stotinama ili tisućama puta), što je teško zamislivo.

Earth's energy budget - Wikipedia
WECJ1264_WEC_Resources_Geothermal.indd (worldenergy.org)

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.3.2022 4:37 (Al Crane).
17 godina
Al Crane kaže...
overhaul kaže...

Da se vratim komentarima... ajme meni kakvih ovdje na jednom tehnološkom forumu ignoranata ima... jedni misle da bi cijevima ohladili zemlju, drugi misle da bi bušenjem promijenili unutrašnjost zemlje... i to, evo još jednom provjeravam, Nije 24 sata, ni indeks nego sam na forumu koji komentira informacijske i ine TEHNOLOGIJE.   Njuz flaš genijalci koji bi radije komentirali nego učili, još vam je Mohorovičić otkrio koliko je debela litosfera (to vam je onaj stjenoviti vanjski dio, omotač na kojemo stojimo mi mali mravci). I koliko je nju i ono ispod nimalo briga koliko ćemo mi to rupica izbušiti. 
https://hr.wikipedia.org/wiki/Litosfera

I ja sam ponekad naprosto osupnut  

Da i ja malo umirim zabrinute kolege (stvarno, ima li i kolegica ovdje?) s par brojkica... iz unutrašnjosti na Zemljinu površinu prosječno izbija ~82 mW/m2 (miliWata po kvadratu površine) (dok sa Sunca na istu površinu pristigne ~240 W/m2 kad se odbije trenutno aktualni planetarni albedo)... i kako je planetarna površina ipak ogromna, skupi se to na 42 miliona megaWatta... sveukupni toplinski kapacitet planeta procjenjuje se na 12.6 x 1024 MJ, dok je u litosferi+kori+omotaču akumulirano 5.4 x 1024 MJ... pretvoreno u toplinu, svijet je prošle godine proizveo 7.9 x 10m13 MJ električne energije. Dakle ugrubo 40 000 000 000 (40 miliona) (ako sam negdje pogriješio, slobodno me ispravite) puta manje toplinske energije nego što sadrže samo srednji i vanjski slojevi. Topline koja se usput budi rečeno i konstantno obnavlja putem prirodnog radioaktivnog raspada izvjesnih elemenata.
Tako da zbilja nema razloga da se bojite kako ćemo u ikoje dogledno vrijeme tako štrumfastično ohladiti utrobu našeg planeta, sve da na ovaj način dobivamo i 100% električne energije, i umnožimo to za još nekoliko redova veličine (stotinama ili tisućama puta), što je teško zamislivo.

Earth's energy budget - Wikipedia
WECJ1264_WEC_Resources_Geothermal.indd (worldenergy.org)

Eto - primjer posta na kakve sam kroz godine na BUGu navikao i iz kojih se da nešto naučiti, jer se netko potrudi podastrijeti podatke i objasniti omjere :)

9 godina
Overhaul:

Sve je to lijepo i krasno, ali za 100C trebamo bušiti 5000 metara duboke rupe iz kojih nećemo proizvesti puno struje po komadu. Za zadovoljiti naše potrebe, od svih kontinenata bi trebalo napraviti ementaler.
Ja rekoh
7 godina

Pa i ne trebaju nam nekakvi tehnološki turbozahtjevni megaprojekti kad nam besplatni energent doslovno pada s neba u također daleko više nego potrebnim količinama, a tih 8% lakodostupne geotermalne energije brzo i jednostavno može gotovo u potpunosti zamijeniti radioaktivnu kramu koja generira gubitke i probleme. Ali bilo bi zgodno imati makar probno postrojenje, kao opciju za zlu ne trebalo. Kad se već toliko ulupalo u termostelarnu fuziju, nešto R&D sredstava ovdje preusmjerenih ne bi trebao bit problem.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.4.2022 20:14 (Al Crane).

0 0 hvala 0
16 godina

a što fali solarno napajanim toplinskim pumpama za grijanje kuća ?

još samo da se solari ekološkije proizvode, ali eto....

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
Stric_Jura:

Ništa im ne fali. Sunce je problem, njegov nedostatak je obično glavni razlog za uključivanje pumpe. A solaru treba Sunce. Kvala 22. Treba nam nešto što će spremiti Sunce na šest mjeseci
Ja rekoh
17 godina
Feudalac kaže...
Treba nam nešto što će spremiti Sunce na šest mjeseci

Točno, a za to ti treba dobra stara prirodna izolacija koja regulira temperaturu. A da bi ju dobio, ukopaš kuću u zemlju.

U pećinama je inače, zbog dobre prirodne izolacije, temperatura kroz cijelu godinu približno jednaka srednjoj godišnjoj temperaturi na površini (koja je trenutno u HR oko 14 °C, ali raste naravno).

Ja evo, dok ovo pišem, sjedim u kući na 16° C (khm, u jakni doduše), ali ne osjećam neku potrebu da naložim. 

Sa dobrom izolacijom griješ se na svijeću, samo što su umjetne izolacije preskupe da bi tako nešto bilo isplativo - eventualno kombinacija s prirodnom.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.4.2022 12:04 (PaleRider).
9 godina
PaleRider:

Izolacijom se mogu drastično smanjiti potrebe za grijanjem i hlađenjem. Pećine baš nisu najzgodniji način…

Izolacija nije skupa ako računamo da kuća/zgrada ionako treba fasadu. Dodatni trošak je vrlo mali i otplati se vrlo brzo u odnosu na vijek zgrade

Kod mene je nakon 2 dana bez grijanja sinoć, nakon snijega, kiše i svega bilo 21C. Ipak sam naložio jednu vatricu da istjeram vlagu iz kuće…
Ja rekoh
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.4.2022 15:31 (Feudalac).
17 godina
Feudalac kaže...
Izolacija nije skupa ako računamo da kuća/zgrada ionako treba fasadu. Dodatni trošak je vrlo mali i otplati se vrlo brzo u odnosu na vijek zgrade

Naravno, ako tako gledaš - no izolaciju ne čini samo stiropor ili što već staviš na zidove, ja pod umjetnom izolacijom u ovom kontekstu mislim i na betonske zidove, stropove i klasičnu krovnu konstrukciju. 

Usporedi to sa zidovima od prirodnih materijala i stropom pokrivenim slojem zemlje i zelenila, razlika može biti u stotinama tisuća novaca.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.4.2022 11:17 (PaleRider).
9 godina
PaleRider:

Mislim da takve stalvari ne prolaze iz milion razloga. Kuće se grade kako se grade, ni drvena nije jeftina. U postojećem stanju, kako god okreneš, trošak dodatnog centimetra izolacije je vrlo mali. Opremanje kupaonice od pet kvadrata, na gotovim zidovima, košta 30-tak tisuća kuna. I tako redom. Izolacija je stvarno minimalna stavka
Ja rekoh
7 godina

Toliko bi bilo ako bi tu kupaonicu opremao tvoj pokojni šef.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2022 2:12 (Al Crane).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice