Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

poruka: 17
|
čitano: 7.170
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko".
7 godina
protjeran
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Znate o čemu bi bilo veoma zanimljivo čitati? O kemijskome nazivlju. Samo predlažem.

ukrućena goropadnica
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

naranče su prve dobile naziv po boji (koja prije naranača nije postojala). tek poslije su pronašli mrkvu i ... jebga, zakasnilo. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
6 0 hvala 0
7 godina
protjeran
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve

Ne zna što je grozota komu nisu u Dubravici uvalili mafin od mrkve.

 

E: Mrkvin mafin. ❤️

ukrućena goropadnica
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2020 9:22 (Mary Sue).
16 godina
neaktivan
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Mary Sue kaže...

Ne zna što je grozota komu nisu u Dubravici uvalili mafin od mrkve.

 nadam se da si pružila grčevit (iako uzaludan) otpor. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
10 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Da dogovorim Mary Sue. Kemijska nomklatura (imenovanje kemijskih spojeva) izuzetno je komplicirana, pa je ni mnogi kemičari nisu do kraja svladali. Razlog tome je što se kemijski spojevi imenuju po svojstvima i strukturi, a često i po jednom i po drugom na vrlo nesistematičan način. Rado bih o tome pisao za ovu rubriku, no bilo bi dobro da mi postavite nekoliko pitanja, da vidim što vas od toga zanima. A što se tiče mrkve u kuhinji, doista se može za sve upotrijebiti. Može se od nje i kolač (zlevka) ispeći. Dovoljno je u standardnu smjesu naribati mrkvu. Meni je pak mrkva najbolja kada se peče s mesom u roru - umjesto krumpira (pekarska mrkva). 

 
1 0 hvala 0
17 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Koristan članak, hvala.

 

Pri nekom, tko zna koliko niskom tlaku i šećer se može pretvoriti u plin

 

Dodao bih da je problem kod isparavanja šećera na standardnom tlaku to što s povećanjem temperature jednostavno ne stigne ispariti (u obliku šećera) prije nego se raspadne na manje molekule.

Slično vrijedi i za šećerni alkohol. Po podacima koje sam našao, isparavanje sorbitola (bez dekompozicije) potvrđeno je na tlaku 0.1 bar i temperaturi od 294°C.

Ista studija navodi da glukoza pri istom tlaku počinje isparavati već na 220°C, ali uz parcijalnu dekompoziciju.

Svemir.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Ajar kaže...

naranče su prve dobile naziv po boji (koja prije naranača nije postojala). tek poslije su pronašli mrkvu i ... jebga, zakasnilo. 

 hmmm nije li mrkva originalno  - ljubičasta, kao i većina repa...

 

i mađarski naziv - sargarepa - je zapravo  ugarsko-slavensko sljubljivanje - repa koja je čudna jer je žuta (sarga - žuto na mađarskom)...

Ju je je? Je ju je!
8 godina
neaktivan
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Stric_Jura kaže...
hmmm nije li mrkva originalno  - ljubičasta, kao i većina repa...

 

i mađarski naziv - sargarepa - je zapravo  ugarsko-slavensko sljubljivanje - repa koja je čudna jer je žuta (sarga - žuto na mađarskom)...

jest... ide ovako, današnja narančasta mrkva uzgojena je u nizozemskoj, birali su upravo narančasto mutirane jedinke i od njih uzgojili današnju standardnu mrkvu u čast orange-nassau, oranje... ne znam koliko je istinita ta priča

 

inače žuta mrkva mi je puno bolja od narančaste, ima puno intenzivniji okus i miris, ljubičastu nisam probao

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobi, dobimo, dobite, dobe...
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2020 17:54 (Louis Pluto).
10 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

I meni je ova priča o crveno/žutoj mrkvi sunjiva. Boja (crvena) boja potječe od beta-karotena, pa stoga mrkva koja nije crvena nema ni beta-karotena, a stoga ni vitamina A koji od njega nastaje. Istina, postoje biljni pigmenti koji mijenjaju boju ovisno o kiselosti (pH-vrijednosti), poput pH-indikatora, no kod beta-karotena to nije slučaj. Dokaz tome proizlazi iz teorije - molekula nema disocijabilnih skupina, beta-karotone je nezasićeni ugljikovodik, i iz eksperimenta - mrkva ne mijenja boju u kiselini (octu). O kakvom se pak pigmentu radi u žutoj mrkvi nije mi poznato. 

 
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Dok ovo pišem, moja se mrkva moči u vodi. Svako malo dođem da je pipnem te vidim je li dobro nabubrila. I što ću sad s njom?

 

Zloćko jedan 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
5 0 hvala 0
15 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:

 

sestre, imam  dobru i lošu vijest!

 

Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!

 

krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:

 

... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

iskopa barica mrkvu na njivi i pokaže je jagici:

- moj štijef ima takega.

= kaj tak velkega?!

- ne. tak zmazanoga.

 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Stric_Jura kaže...

predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:

 

sestre, imam  dobru i lošu vijest!

 

Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!

 

krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:

 

... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...

 Ovo me podsjetilo na ono objašnjenje zakaj žene u zatvoru dobivaju narezane hrenovke za obrok 

 

Kruha i igala...
7 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

I mene to podsjetilo na jedan vic. Dođe zeko u pekaru: "Jel imate mrkve"? Pekar kaže: "Nemamo, zeko, ovo je pekara." Slijedeći dan ista priča. I tako cijeli tjedan. Pekaru dozvizdilo pa razbije zeki zube. Dođe zeko sutra: "Jel imate sok od mrkve?"

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2020 16:40 (Space Cadet).
 
3 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
fer-de-lance kaže...
Stric_Jura kaže...

predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:

 

sestre, imam  dobru i lošu vijest!

 

Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!

 

krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:

 

... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...

 Ovo me podsjetilo na ono objašnjenje zakaj žene u zatvoru dobivaju narezane hrenovke za obrok 

 

 ja sam čuo za jeger kao, hmmmm, priručno sredstvo, iako mi nije jasno, jeger ide onak, ukrug.....

Ju je je? Je ju je!
10 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Uživam čitati kad muškarci pišu kako žene drkaju. 

 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve

stari pokvarenjak!

 

(ili kako vele stari ljudi: pas pesa pozna )

Ju je je? Je ju je!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice