Želite li izraditi vlastiti procesor i pritom nauč

poruka: 5
|
čitano: 26.505
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Želite li izraditi vlastiti procesor i pritom nauč".
10 godina
offline
Želite li izraditi vlastiti procesor i pritom nauč

Pitanje koje se postavlja je da li je iskustvo s nizom razinom (hardver) utjecalao na to da pise bolji java software.

Ako ne, onda to ne predstavlja poboljsanje u profesionalnom smislu, gdje poznavanje java virtual machine donosi vece prednosti u tom smislu. 

 
1 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Želite li izraditi vlastiti procesor i pritom
da hardver je nebitan java je bitna...
zato i ide sve naopako jer vas ima šta ne vidite i ne želite vidit dalje od dockera, jave i slicnih nužnih zla koji su tu samo radi tih istih ljudi šta nece izac malo iz zone komfora.
10 godina
offline
Re: Želite li izraditi vlastiti procesor i pritom

Hardver je bitan u slucaju kad pridonosi boljem konacnom proizvodu. Ako ne, onda je gubitak vremena ili za hobi. 

15 godina
offline
Želite li izraditi vlastiti procesor i pritom nauč

-da, treba oboje, tj hw bez sw je samo skup žica i plastike.. beskoristan.

-no problem.. copyright, licence-patenti i valsništvo.. pa mada 'svatko' može napraviti 'svoj' cpu.. (točnije 'prepisati' tuđi recept, copy-pasteati, može tako teoretski napraviti auto, mobitel, sve.. osim trostukog bypasa na samom sebi jer je tad pod anestezijom :) ..), to je ok za učenje, znati i to.. kao 'baza' (ili kao imati svoju poljoprivredu-hranu, ne ovisiti o drugima, svaka ovisnost je problem, gorivo-energetika ili čip-soft.. bitne razlike nema tj iza tog je i sila-toljaga-vlasništvo kao supervelesila ujkosem..).

 

-cpu bez neke od simd instukcija je beskoristan, kao što je računalo bez miša, bez mp3 kodeka, bez h265, bez audia, bez videa.. beskorisno tj pandan kao da ga ni nemamo tj u svemu je vlasništvo-kontrola i pitanje prava korištenja.. za osobne potrebe kao kranji korisnik, za učenje-znanje.. ili za javne-komercijalne potrebe tj biz.. e tad vlasništvo postane važno i tad neovisno što nešto znaš, ne smiješ (pandan nemožeš..).

-znanje, algoritam.. sve u dobrobit čovječanstva, znanje nije zabranjeno, barem idealistički, no realno u praksi je i to vrlo ograničeno, interesima-vlasništvom, npr pravo snimanja i slušanja glazbe u kući-kućno-osobno.. ili javno, komercijalno, izvođenje-distribucija.. jedno je legalno drugo je piraterija, mada rade istu stvar, dok copyright čući u svemu pa i svakom čipu-instrukciji koji netko copypastea..

 

-lik je ok, daje nama-masi znanje, ideju, želju.. no ne može nam dati vlasničko pravo patenta kojeg je registrirao recimo ibm, intel, amd, nvidia, ms.. a bez tog je sve to samo hrpa žica-plastike ili poluvodića..

 

-tema je super, no realno je 'ništa' tj zamislimo maštovito hipotetski.. šbb-kbb.. da je u ovom primjeru umjesto 4-bitnog prastarog cpu usporedivih mogućnosti od prije 50g. .. da je to neki i9-13te gen, aktualna top serija ili xeon-ryzen-epic.. ili još jači superčip koji radi to sve +ati-nvidia gpu klase x2 za nv-4000 seriju.. i da sad imamo shemu kako ga napraviti.. i napravimo ga (čarobnim štapićem i vilinskim prahom.. moja priča, moja pravila) .. što s takvim cpu? .. gdje ga ubosti? u koji socket-mbo? koji chipset? .. koji bios, koji driver, koji os, koja apps radi, napušten ms-ie ili edge-chrome browser? radi li nc iz dosa? .. tj ako napravimo x86 kompatibilan cpu tad možemo na njega instalirati-koristiti kompatibilan os, koji koristi odgovarajući kompatibilan driver, na kojem će tad raditi kompatibilan soft.. a sve to je opet nečije vlasništvo, koje nitko drugi osim tog vlasnika nema pravo napraviti bez odgovarajuće licence-dozvole, tj sve ima copyright pa ako i copypasteate ili napravite svoje windoze kao linux distru opet su sve te stvari ostale nečije, nvidia-cuda, ms-smb, linusov kernel, sve do logoa na mišu i njegovog drivera koji da bi imao logo i naziv mora platiti tantijeme vlasniku-brandu i od njega dobiti atest-dozvolu itd itd..

 

-dakle, divno, čisto znanje u čistom obliku.. idealističkom, dok u realnosti i da možemo ili poželimo ne možemo s tim ništa.. (komercijalnog) jer to su zakoni tržišta, iznad zakona fizike.. zakoni sile (velesile).

 

edit: ili možda važno.. jedno je nešto znati, napraviti.. moći nešto napraviti, drugo je pravno zabrana, proizvodnja-korist-iskorištavanje po toj patentno-vlasničkoj osonovi, bilo za znanje, lijek.. interesi i mada idealistički posotji onaj dio 'free' (kao zrak, voda, opće dobro svih ljudi).. sve se naplaćuje i živimo u kapitalizmu dok je za to potreban startrek-komunizam bez interesa-biza-novca i političkih-velesila koje će svoje želje-interese provesti toljagom ako ne mogu papirnatim zakonom a slabiji to ne može primjeniti na jačem-večem.. jer su to zakoni fizike u svemiru.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.5.2023 11:00 (ihush).
 
2 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Želite li izraditi vlastiti procesor i pritom

Richard Stallmanm je ipak bio u pravu, ali ideja je jedva opstala sa slobodnim (free) softwareom. Tu je i RISC-V koji je open source, pa se i dalje moze nesto sklepati software-hardware.

https://www.gnu.org/philosophy/philosophy.html

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice