Nakon Amazona, i Google najavio veliku investiciju u AI kompaniju Anthropic

Zahuktava se tržišna bitka za najbolju umjetnu inteligenciju današnjice, pa tehnološki velikani razvijaju svoje sustave, ali i ulažu u tuđe, ne bi li zauzeli što bolje početne pozicije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. listopada 2023. u 07:50

Googleova krovna kompanija Alphabet dogovorila je s Anthropicom da će u njih uložiti čak 2 milijarde dolara, kako bi nastavili s razvojem svojih sustava umjetne inteligencije. Najnovija je ovo u nizu ogromnih investicija u AI tehnologije, a dolazi samo mjesec dana nakon slične najave Amazona i dogovorenog ulaganja od 4 milijarde dolara u isti američki AI startup.

Alphabet je u Anthropic ulagao i ranije, ali ne u ovolikom iznosu. Sada su dogovorili da će im 500 milijuna dolara biti stavljeno na raspolaganje odmah, a preostalih ugovorenih 1,5 milijardu bit će uloženo u budućnosti. Na sličnim temeljima počiva i partnerstvo s Amazonom, koji se obvezao 1,5 milijardi dolara uložiti odmah, a ostatak "na rate" u narednim godinama.

Stvara se novo rivalstvo

Alphabet će u Anthropic ulagati unatoč činjenici da i sami unutar Googlea razvijaju brojne AI sustave, odnosno da je Anthropicov chatbot Claude kao veliki jezični model generativne umjetne inteligencije izravan konkurent njihovom Bardu. Ovaj potez tumači se kao dodatno širenje utjecaja i zauzimanje što bolje pozicije na tržištu, koje ima potencijal donijeti potpunu revoluciju u sve pore digitalnog života.

Suradnjom Amazona i Googlea s Anthropicom s jedne strane te strateškim partnerstvom Microsofta i OpenAI-ja s druge, mogli bismo tako dobiti novo veliko rivalstvo na tehnološkoj sceni – AI "bitku" između kompanija i korisnika sklonih Claudeu i Bardu (smještenih na AWS-u), nasuprot onih naklonjenih ChatGPT-u i Bingu (na Azureu).