Amazon ulaže milijarde dolara u kreatora AI chatbota Claude

Strateška suradnja Amazona i Anthropica uključivat će ulaganja do čak 4 milijarde dolara te donijeti zajedničke projekte u području generativne umjetne inteligencije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. rujna 2023. u 18:12

Amazon i Anthropic objavili su početak velike strateške suradnje na području infrastrukture i umjetne inteligencije, kako bi omogućili dodatni napredak generativne umjetne inteligencije. Anthropic je kompanija poznata po svojem jezičnom modelu i chatbotu Claude, koji je jedan od najozbiljnijih konkurenata poznatijem ChatGPT-u ili Googleovom Bardu, a sada će dobiti i snažnu podršku jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija.

Claude na AWS-u

Objavljeno je da će Amazon u ovu AI kompaniju prvo uložiti 1,25 milijardi američkih dolara i tako im postati manjinski suvlasnik, ali i da će Anthropic sve svoje sustave usko vezati uz Amazonovu cloud diviziju AWS. Strateško partnerstvo ima dugoročni cilj razvijati sigurnu i naprednu generativnu umjetnu inteligenciju. Za to će im poslužiti Anthropicova ekspertiza, Amazonovi specijalizirani čipovi i serveri, a razvijat će se i novi modeli i tehnologije.

Širenje korištenja AWS-ovih servisa omogućit će još većem broju kompanija pristup do AI servisa Claude i Claude 2, koji se već pokazao kao popularan pomoćnik u pravnom i financijskom sektoru, kao i za programiranje. Kroz godine, investicija Amazona bit će proširena na ukupno čak 4 milijarde dolara, ispune li se do tada ugovoreni uvjeti. Zanimljivo, od ranije je jedan od ulagača u Anthropic bio i Google, a na tom se popisu nalaze Zoom, Salesforce te nekoliko fondova rizičnog kapitala.

"Treniranje najsuvremenijih AI modela zahtijeva velike resurse uključujući računalnu snagu i istraživačke programe. Amazonovo ulaganje i pružanje tehnologija AWS Trainium i Inferentia osigurat će nam dovoljnu opremu za pomicanje granica u sigurnosti i istraživanju umjetne inteligencije. Radujemo se bliskoj suradnji s Amazonom na odgovornom širenju primjene Claudea i isporuci sigurne AI tehnologije u oblaku organizacijama diljem svijeta", poručuju iz startupa sa sjedištem u San Franciscu.