Google Karte ostvarile značajan napredak u borbi protiv lažnog sadržaja

Uklonjeni su milijuni fotografija, recenzija i drugih dijelova lažnog sadržaja, a Google je detaljno opisao korake koje je poduzeo kako bi spriječio da lažne informacije dospiju na Google Karte

Tomislav Stanković subota, 1. travnja 2023. u 06:00
📷 Image: Rubaitul Azad, Unsplash
Image: Rubaitul Azad, Unsplash

Google Karte pomažu pri istraživanju svijeta i navigaciji više od milijardi osoba svakoga mjeseca. Između ostaloga, nude dodatne informacije poput fotografija, videozapisa, recenzija i ocjena brojnih poslovnih i javnih objekata. Kako bi taj sadržaj bio koristan treba biti istinit.

Upravo o tome je objavljen osvrt na 2022. godinu gdje Google pojašnjava kako se bori protiv neistinitog tj. lažnog sadržaja.

Uz pomoć strojnog učenja se otkrivaju zlonamjerni obrasci te se dosta takvog sadržaja otkrije i ukloni čak i prije objave. Što se tiče sadržaja koji je ipak stigao do krajnjih korisnika uklonjeno je "115 milijuna recenzija koje krše pravila zajedno s 200 milijuna fotografija i 7 milijuna videozapisa koji su bili mutni, niske kvalitete ili su kršili pravila o sadržaju".

Google je također zaustavio 20 milijuna pokušaja izrade lažnih profila tvrtki, što je 8 milijuna više nego 2021., dok je za više od 185.000 tvrtki postavljena zaštita nakon otkrivanja sumnjivih aktivnosti i pokušaja zlouporabe.