Podmorski kabel ispod arktičkog leda kao rezervna internetske veza

Plinski i telekomunikacijski kabeli Baltičkog mora oštećeni su prošle godine, a kineski brod je potencijalni osumnjičenik

Gorden Knezović petak, 5. travnja 2024. u 10:10
📷 wikimedia
wikimedia

Podatkovni kabeli Crvenog mora presječeni su prošlog mjeseca nakon što je jemenska vlada upozorila na napade Houthi pobunjenika koje podupire Iran. Preko 90 posto cjelokupnog prometa Europa-Azija teče rutom Crvenog mora.

📷 podmorski kabel ispod Artika bio bi rezervni u slučaju prekida drugih podmorskih kabela
podmorski kabel ispod Artika bio bi rezervni u slučaju prekida drugih podmorskih kabela

Problem kritičnih podataka koji se oslanjaju na samo jedan put je jasan. Odmrzavanje leda na Arktiku moglo bi otvoriti nove rute za internetske kabele koji leže na dnu oceana i prenose većinu međunarodnog podatkovnog prometa. A više ruta je važno kada je podvodna infrastruktura u opasnosti od napada.

Finska tvrtka Ciniji zajedno s tvrtkom Far Nirth Digital radi na projektu Far North Fiber, inovativnom panarktičkom kabelu koji će upravo biti rezervni put internetskog prometa.

Kabel će biti dugačak 14.500 kilometara izravno će povezati Europu s Japanom, preko Sjeverozapadnog prolaza na Arktiku, s mjestima slijetanja u Japanu, Sjedinjenim Državama (Aljaska), Kanadi, Norveškoj, Finskoj i Irskoj.

To bi bilo nezamislivo do prije samo nekoliko godina, kada je debeo, višegodišnji sloj leda onemogućio plovidbu.

Ali Arktik se zagrijava zabrinjavajućom brzinom s klimatskim promjenama, gotovo četiri puta brže od ostatka svijeta. Morski led smanjuje se za gotovo 13 posto svakog desetljeća.

Ljetno otopljenje leda sada omogućuje brodovima da instaliraju kabel, dok zimsko smrzavanje ograničava oštećenja kako od brodova tako i od zlonamjernih pokušaja. Led u dugo zimsko vrijeme na Arktiku će biti zaštita za kabel.

Nakon završetka istraživanja mora, Nokijina podružnica Alcatel Submarine Networks počet će proizvoditi dijelove i staviti ih u promet do 2027. godine, kada bi kabel trebao biti pušten u rad.

Europska unija podupire projekt ulažući oko 23 milijuna eura kroz CEF Digital, glavni financijski alat za telekomunikacijsku povezanost u Europskoj uniji. Europska komisija je nedavno pozvala vlade EU da bolje osiguraju svoje podvodne mreže i želi da novi projekti kabela popune strateške praznine. Suosnivač Far North Digitala Ethan Berkowitz želi snažniju potporu projektu Sjedinjenih Američkih Država i Kanade navodeći globalnu geopolitičku situaciju kao uvjerljiv razlog za njihovo djelovanje.