Fitbit - Zahtjev za zabranu Googleova preuzimanja

Gorden Knezović petak, 17. srpnja 2020. u 14:00

Nevladina organizacija za zaštitu podataka iz Velike Britanije Privacy International poziva Europsku komisiju da blokira Googleovo planirano preuzimanje Fitbita, tvrdeći da tehnološki gigant nema jasan odnos prema prikupljanju i korištenju osobnih podataka. Organizacija upozorava kako bi preuzimanje omogućilo Googleu “snimanje ogromnog broja osjetljivih zdravstvenih podataka koji će ojačati njegovu digitalnu dominaciju”.

“Ako EU odobri sporazum, to će omogućiti da se naši najintimniji podaci koriste za dobit tehnološkog giganta, koji je samo u 2018. godini uprihodio više od 71 milijardu eura od ciljanih reklama za korisnike”, upozorava Privacy International.

Nosivi uređaji Fitbita prikupljaju podatke poput broja napravljenih koraka, brzinu otkucaja srca, kvalitetu sna korisnika, a takvi podaci imaju visoku razinu zaštite u EU. Iz Privacy Internationala upozoravaju da bi Googleu takvi podaci poslužili za osobnije profiliranje korisnika, što bi omogućilo preciznije usmjeravanje oglašavanja te puno veću dobit. I europska organizacija potrošača BEUC u izjavi iz svibnja navodi da, ako Google prikupi podatke o korisnicima dobivene uporabom nosivih uređaja Fitbit, stvara tržišni monopol te kako neće biti dodatno narušeno digitalno tržište, nego će u pitanje biti dovedeni povjerljivi zdravstveni podaci europskih građana.

Iz Googlea su, pak, ustvrdili kako neće koristiti zdravstvene korisničke podatke za ciljano oglašavanje. (G. K.)

Mreza 8-9 / 2020 kolovoz-rujan 2020.