Chromebookovi umjesto netbookova

poruka: 1
|
čitano: 1.245
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Chromebookovi umjesto netbookova".
16 godina
neaktivan
offline
Chromebookovi umjesto netbookova
Netbookovi su propali radi najezde jeftinijih tableta (razlog je bila i cijena licence OSa). Trenutno imamo Android, kvazi OS, za koji postoji hrpa aplikacija koje rade nevisno o Internetu. ChromeOS je ustvari isto kvazi OS u kome se podize browser, tj Chrome, i vrti web aplikacije. Tako sam ja to shvatio.
Sada ajmo pogledati kako su pisane web aplikacije. Pod Windowsima ako trebate radit "pravi" posao moze se dignut ActiveX kontrola ciji je kod pisan u nativnom jeziku i radi samo pod x86 i Windowsima. Mozete pisat razne skripte koje se vrte na clientu, ASP/PHP i drugo sto se vrti na web serveru. Ili Java/C# koji generiraju univerzalni kod koji zahtjeva virtualnu masinu za interpretiranje instrukcija. Kako god okrenemo imamo posla sa sporim kodom.
Dodatno, danas najpopularniji mobilni OSovi nisu u stanju prikazat pola web stranica. Npr ovaj forum koji gotovo da ne radi pod Androidom. Hrpetina stranica koristi flash koji vise ne postoji za Android. Pise se o HTML5 koji je tek u povojima i zahtjeva puno koda na strani browsera. Jedino sto stvarno radi su Windowsi (Linux).
Uz sve navedeno nemojmo zaboravit da se provideri bune na enormno povecanje prometa.

 
3 3 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice