Problem kopiranja

poruka: 14
|
čitano: 4.373
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Problem kopiranja
Imam problem sa kopiranjem filova. Računalo je Lenovo, OS je Win7 Ultimate. Kad pokrenem neko kopiranje filove krene uredno i nakon nekog vremena stane skroz i brzina prijenosa padne na 0 MB/s. Tako stoji 5-6 sekundi, pa nastavi i opet stane svako malo. Inače je brzina prijenosa ok. Za usb 2.0 oko 40 MB/s,a za usb 3:0 oko 100 MB/s. Isto se ponaša i na usb i na hdd bilo 2.0 ili 3.0. Isto se dešava i na svim usb portovima ( 6 kom). Deinstalirao sam antivirusni program( Avast ) i probao bez njega i opet ista stvar. Driveri su svi orginalni od Lenova ( onda je još bilo drivera za win7). Skinuo sam i neke druge drivere za usb 3.0, ali na kraju su to Intelovi koje ja već imam.
Ima li tko ideju što bi moglo biti?
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem kopiranja

to je efekt keširanja.. tj prividna i stvanra brzina, ovisi o stvarnoj brzini medija, kontroleru, količini rama, cpu, chipsetu, malwareu.. svemu, pa i tipu filea koji se kopira (mali-veliki) i filesystemu (nije isto fat32, fat64, ntfs..). Realna brtzina prosječnog bržeg stikića za 2.0 je 20-30MBs, 40 je max koji je moguće dobiti (od 60teoretskog), na 3.0 je stanje gore nego na 2.0, tj ovisi o chipsetu-propustnosti (snagi) računala i jefitnom usb kontroleru, kao i lažnjacima koji samo u testu-burst, ostvaruju deklarirane brzine, ne kontinuirano (stvarno). 3.0 može ugušiti sys, tj previše resursa može alocirati time uspori klasičan disk .. sve, dok se tad 2.0 ponaša normalnije i ostatak sysa normalno radi. Upravo to kopiranje pa stanka, pa nastavak, su simptomi.. slično kao kod sporijeg interneta za video i sl.. ako je to s 3.0, probaj na nekom 2.0 portu, možda se iznenadiš glađim radom.

Uz sve to, može biti i problem s diskom (hdd..) antivirus koji ima ''prejake'' postavke ili neki sys-win problem, bilo što, tweak, pregrijavanje, .. OC? Greške koje tad mogu biti razlog problematičnog transfera, pa i pregrijavnje hdda + termička kalibracija (pauza..).

 

edit: možeš eliminirati sve hw+driver probleme (ili potvrditi ih), npr boot neke live-linux distre kao ubuntu.. i probaš copy, vidiš kako se ponaša i tad zaključiš što bi moglo biti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.11.2017 23:59 (ihush).
13 godina
offline
Problem kopiranja
Probao sam sa različitim USB-ovima 2.0 i 3.0 i različitim HDD- ovima 2.0 i 3.0. Sve skupa na svim USB portovima ( 4 USB 3.0 i 2 USB 2.0) i sa deinstaliranim antivirusom. U svim kombinacijama se isto dešava.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem kopiranja

-usko grlo 'snaga' računala, chipset-propustnost i sam kontroler.. dok ima dovoljno rama za keširanje, ide brzo.. prividno. ili je usko grlo sam stikić neovisno o deklaraciji.

+ možda bi trebalo updateati bios.. i provjeriti s linuxom (eliminira se utjecaj drivera, jer tko zna što se desi kad probaš više verzija..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 9:30 (ihush).
13 godina
offline
Problem kopiranja

Računalo je sa i5 procesorom i 8 GB rama. Stick može biti problem, ali probao sam ih više kao i tri različita HDD-a ( 1 na usb 2.0, 2 na usb 3.0). Na svima je isto.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 11:27 (stipest).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem kopiranja

a podatke na kapaljku.. npr desktop ili laptop, MBO, usb-kontroler.. i OS/verzija.. sve je soft, nešto je i hardware, pa i opcije BIOSa koje mogu utjecati jednako kao pogrešan driver.

- ipak, u većini slučajeva je sam stikić usko grlo, brz-spor. 8GB RAMa je ok, uz agresivan keš kad je slobodan, OS može povući par gb za to, ali s kopiranjem 5-više GB to nije dovoljno i čeka se stvarno zapisivanje. FatSys je važan, sync/cloud, bezbrojne dodatne stvari koje utječu na rad. Što je sve od tog ili nešto treće.. tad bootaš live i provjeriš jel nešto win-driver-soft različito, npr brže ili je jednako i tad zaključiš da je HW (npr brizina stika ili bilo što sa strane MBO npr pregrijavanje kontrolera sata-usb.. ili diska ili.. itd.).

 

npr ok, win7 (ultimatedišn je nevažno osim što je tad većinom yogurt).. vjerojatno je 64bit, vjerojatno je +sp1 +upadateovi.. (jer i to je potrebno za driver, za usb3..). Dešava se da instaliranjem drivera, koji nije certificiran (probavao si..) dobiješ nešto zbrljavljeno, mix.. pa ovisi i o igrama proizvođača-supportu (guranje na w10..) odnosno znati koji driver je 100% ok.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 11:50 (ihush).
13 godina
offline
Problem kopiranja
Računalo je Lenovo AIO 700. OS je win 7 Ultimate SP1. Nisam instalirao dodatne drivere, jer su isti ( Intelovi) koje imam orginal od Lenova.
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Problem kopiranja
U Linuxu sve radi ok. Barem nije hardwer u pitanju.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem kopiranja

znači, treba 'pravi' driver, lenovo-intel.. pošto intel ne daje direktan support, logičnije je tražiti (i naći) odgovarajući na lenovo.. možda ne prvi-origianal, neki idući, možda ne najnoviji (kad je noviji uzrok problema, tad uobičajeno kod reinstala ostaje noviji.. i problem kojeg možda zbog izmjena ubaci. To mi liči na uzrok (probao si par verzija), jer noviji driver pokriva više uređaja, ali neka funkcija ne mora biti 100% za stariji HW podržana) Možda za konkertan model google izbaci 'najbolji' driver koji ne radi probleme.. često je to verzija koja je isporučivana uz računalo kao najtestiranjija.. pa kao imaš cd-recovery.. ili google.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Problem kopiranja
Evo i slika kako to izgleda. Radi se usb HDD 2.0. Ovako krene

[IMG]http://i68.tinypic.com/14no45f.jpg[/IMG]

a ovako stane

[IMG]http://i67.tinypic.com/2n8cx8l.jpg[/IMG]

Tako stoji oko 10 sec , pa nastavi. I tako stalno.
Skinuo sam još nekoliko drivera , ali ništa nije pomoglo.
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Problem kopiranja
Probao sam i u safe modu. Ista stvar.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem kopiranja

-normalno ponašanje, kad disk-kontroler (usb-sata adapter/kontroler), disk-hdd+njegov cache, ili flash (read-write) nisu dovoljno brzi za ono što može računalo slati.. keš tad dok može pomaže, nakon tog stoji dok periferni uređaj ne snimi do kraja. Bilo bi konkretno-konstantno npr na 5/10MBs.. bez keširanja. Ako si dirao superfetch ili neki sličan (intel, lenovo, nešto od ext.diska.. razni utilsi koji 'ubrzavaju rad') možda je to samo povećalo tu razliku. Možda tako nešto isključiti.. ne koristiti. Tad bi možda išlo s recimo 10-20MBs bez takvih pauza.

Opcije kao removable drive uključiti (ne koristiti keš) i sl.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Problem kopiranja
Ako je ''nešto'' sa hardwerom, kako radi u Linuxu? Nikakve opcije oko keširanja nisam palio.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem kopiranja

nakon testa u linuxu (i safe) nema 'nešto s hardwareom..' ali, hw je ovisan od driveru, mijenjaju se, novi win.. i tad noviji driver može napraviti problem (ili bilo koji drugi utils koji takve postavke može mijenjati). Što sve može biti povezano.. npr neki cloud-sync folder i sadržaj koji kopiraš, antivirus, .. no ponašanje je u skladu s keširanjem i sporijim zapisivianjem iz kojeg god to bilo razloga, pauza-čekanje dok se operacija obavi.

Zašto nije tako pod linuxom.. vjerojatno driver (jer i safemod je s isitim problemom). Kako fixati? brisanje drivera, instalacija 'pravog'.. a koji je taj.. možda zna google (model + opis usb problema).

To je nešto s hardwareom, mada je (u ovom slučaju) čisto soft problem, jer jedino kroz driver bilo koji OS korsiti HW. Izlaskom w8.1 i w10 se mijenjao driver, za w7sp1+updateovi može biti problem najnoviji driver koji uključuje npr w10. Tad neki od recimo prije 2god možda radi bez takvog problema.

Alternativno, clean.. i tad je svaki soft problem OSa eliminiran, tj isključivo dirver kojeg ponudiš može biti dobar-loš... i autoupdate koji opet to sve može pobrljaviti. Pitanje dali je tad bolje autoupdateom pa sam OS odabere i sve radi.. ili ručno. To ne možeš znati dok ne naiđeš na 'pravi driver' i tad vidiš razliku. Tad treba oenmogućiti autoupdate za driver, jer bi te vrtio u krug.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice