OS-MythBusters

poruka: 7
|
čitano: 4.934
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
online
OS: (Win-*nix) urbani mitovi i činjenice

-za početak teme. Koncenzus za pravila, samo činjenice-test-dokaz, Prn-Scr or it didn't happend. Ne ''moj frend..'', ''na googleu / forumu.. '' i sl. bez dokazivog izvora, ponovljivost testa spada u osnovne metode.

 

Prijedlog za početak, aktualni Windows 8 i nadnaravne moći, jer previše povezanih tema provlači jednake proizvoljne tvrdnje, npr boot time Osmce cca 10 sec, rad na starijem (slabijem) hardwareu i zauzeću resursa npr u odnosu na Seven itd.

 

Odmah važna sitnica, OS ne troši RAM (resurse), nego možemo reći koristi, ili pametno koristi. Svrha OSa je omogućiti korištenje hardwarea, dok je ostatak softwarea (aplikacije) taj koji možemo reći onaj koji 'troši'.. OS i driver su samo posrednici, naravno moraju biti ispravni, ne BUGoviti. To se podrazumijeva za sav software. Jednako, SW zauzima dio HDDa (ili trajne memorije).

Btw, sve je software, BIOS, OS, Driver, App. pa čak i HW komponente kao modem su 50% software, HW je samo fizička komponenta, chip, konektor. SW je ono u chipu što radi uz pomoć električne energije, pa recimo tako da svaka komponenta koja radi na struju i ima chip ima i software (firmware pa nadalje).

SW kompletan treba dati maximum iz nekog HWa. Dali je to printer, igra, ACAD, browser... i koji dio SWa je ''krivac'', to treba razdvojiti kod kritike (ili hvaljenja) nekog OSa. U suprotnom se laje na pogrešno stablo (pa i u pogrešnoj šumi).

 

Moguće (dokazive teme) rasprave o npr 32-64 bita, brzini, iskorištavanju raspoloživih resursa, utjecaj korištenja npr SSDa-HDDa (7.200/5.400) manje-više RAMa, VGA, verzija drivera .. pa i osobna ocjena koju se ne komentira (npr GUI) jer je osobna stvar = filing npr praktičnost (ili neupotrebljivost fullscren appsa za desktop usera s otvorenim raznim dokumentima).

 

Pa recimo ovako. Tema gdje se to spominje, zahvala Franjo15 na uloženom trudu. Kao primjer klasičnog nasjedanja PRovskim reklamama. (uvod je tema o korištenju Osmice na starom hardwareu i isticanje prednsoti u odnosu na Sedmicu, pogotovo XP kojeg se MS želi što prije riješiti).

 

Teme, 1, 2, 3, ... u kojima se uvjek ponavljaju jednake tvrdnje, beskonačno. U kojima čak dolazi do promjena naslova teme, muvanja sadržaja, kažnjavanja forumaša.. jer se sve spetljalo. Pa raspetljajmo?

 

-razno? Samo da bude nešto mjerljivo, dokazivo. Ne ono 'ja mislim, možda..' (osim ako ideja-prijedloga za sam test).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.3.2013 12:30 (ihush).
 
5 0 hvala 1
15 godina
online
OS-MythBusters

- (a jeste se raspisali...) {#}

- evo jednog svježeg oko potrošnje ili korištenja reusrsa. Sve instalirano za normalan rad (AV, java, flash,..), posljednja runda updatea. Bez twekanja, zauzet RAM 700-750MB od 2GB i integrirana VGA koja uzme od 32-7xx po potrebi. Računalo nije novo C2D-E7300 s.775, običan uredski PC koji bi uz normalnu VGA mogao služiti i za gaming (mada bi bilo poželjno još malo RAMa za današnje kriterije).

 

Kao i povezana tema (nikako je pronaći..) s pict notebooka također s 2GB ali zbog BT, WLAN itd. on u startu potroši nešto više upravo zbog integriranih komponenti.

 

task-resursi task-resursi
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: OS-MythBusters
ihush kaže...

- (a jeste se raspisali...) {#}

A tko će? Otvori novu temu o overclockanju i bottleneck latencijama, posjećenost zajamčena.

 

Ja nemam osmicu, niti želje da ju imam :D

0xBADC0DE
15 godina
online
Re: OS-MythBusters
rustweaver kaže...
..

Ja nemam osmicu, niti želje da ju imam :D

-mitovi se ne odnose samo na Osmicu. Može bilo koja kombinacija, npr Linux (stiže steam) gaming, posljednje info da je na KDE (naj)brže. Može se benchati linux distre ili linux-win, ali tad se mora nači neki neutralan bench (in-game) s identičnim postavkama, tj efekti VGA (OGL-Dx) moraju biti usporedivi i uključeni (vidljivi) kao shadow, texture.. jer nije isto testirati na dx10+ ili dx9 što recimo za CoD2-CSv1.6 daje prednost XPu u FPS-locku (besmisleno, ali to zanima forumaše).

 

-mitovi su 'tvrdnje' koje treba provjeriti-dokazati ili odbaciti. Dal' je to brzina, resursi, ... samo je povod 'čudotvorni' OSmi OS kojeg prate neki nadnaravni epiteti, možda čak uklanja artefakte s nagorene VGA ili kurje oči.

Tema nije za-protiv, nego kao mythbustersi, pitanje, pa pokušaj testnog dokazivanja ili odbacivanja (bez predrasuda).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
offline
OS-MythBusters

Upravo pišem sa Windowsa Viste SP2,propalog projekta Microsofta :)

 

Već neka tri sata koristim Vistu kao što koristim i Windows 7.Otprilike je to,surfanje,Acad,office,muzika.Ovaj OS nikad prebolio nisam jer se pojavio kada sam imao P4 i 768MB rama,pa je patnja bila bilo šta raditi.Vraćao bih se XP-u jer nisam imao resursa za ugodan rad.Danas sam pronašao malo vremena da se poigram na laptopu sa Vistom i vidim kako radi na novijoj mašini.Konfiguracija je,ugrubo,Corei3 sandy,6GB rama.

Prvo ću napomenuti da sam instalirao potpuno iste programe za rad kao što ih imam i na sedmici,obavio defragmentaciju diska i počistio comp sa ccleanerom,ugasio 4 startup programa i to je sve što sam dirao.Napominjem, to je proces koji uvijek uradim i na sveže snimljenoj sedmici.

 

Prvi utisak,a koji se stalno provlači kroz ova tri sata je da je vista dosta fluidna,čak mi se čini  uglađenija  od sedmice.Otvaranje prozora,CP,programa(ACad 2012,office 2007,firefox,ccleaner) je trenutno,odnosno identično brzo kao i na win7.Nema tu neke pretjerane razlike,oku vidljive.

Ono što mi se svidjelo je da mi se Autocad mnogo bolje ponaša na Visti nego na sedmici što se tiče drivera. Na win7 nemoguće je upaliti,u mom slučaju,hardwersku akceleraciju u Cadu bez SP2 za ACad 2012,dok kod viste sa ili bez SP2 za ACad sve protiče bez problema. I sam kursor aCada u Visti,pri pomjeranju nema onaj neki blur efekat kao na sedmici.Ostali softwarei manje više brzo reaguju na lijevi klik miša.

 

Ono što sam primjetio da su zahtijevi za memorijom  (RAM) malo veći, odnosno da je zauzeće pri pokretanju programa nešto veće.Pri samom paljenju sistema zauzeće iznosi oko 1GB,nešto kasnije oko 1.6GB.CPU load je sličan kao i na win7,manje više,nikakve razlike tu nema.Čak ni za memoriju ne mogu tvrditi veće zauzeće.

 

Trajanje baterije je identično,kod mene je to 2 sata,postavke su na visokim performansama.

 

Windows experience index za Corei3 2.1, Ram 6GB,HD3000,Disk 600GB 5400 iznosi 5,4

 

Sve u svemu,jako dobar OS,ništa sporiji od sedmice,ništa sistemski zahtijevniji od sedmice,čak mi se u nekim scenarijima i bolje ponašao nego sedmica(dosta brža instalacija nekih programa)

 

 

 

 

 

 

 

http://www.avast.com/get/2udv4zIj
 
1 0 hvala 1
15 godina
online
Re: OS-MythBusters
abyssis kaže...

..

Sve u svemu,jako dobar OS,ništa sporiji od sedmice,ništa sistemski zahtijevniji od sedmice,čak mi se u nekim scenarijima i bolje ponašao nego sedmica(dosta brža instalacija nekih programa)

.

- odličan post, s očekivanim (za mene) rezultatima. Kao zaključak nije problem Vista, problem je tadašnje 'vrijeme' (hardware) uz SP2 koji je normalizirao neke stvari kao korištenje RAMa, 99% identično Sedmici. Naravno, ostat će stigma i koristit će samo onaj dio usera koji ima neku valjanu licencu, ostli će vjerojatnije ići na sedmicu-osmicu.

-Vista ima par prednosti, koje je MS namjerno onemogućio u Sedmici, kompatibility i nadogradnja s XPa. Neobično da ACAD 12 radi drugačije (za stariji bi to prije pomislio) ali vjerojatno ispod haube ima starijeg koda. Meni je Vista samo prešarena (kao jedina mana, zanemarivo).

 

Samo bi dodao da je 1-1.5GB normalno korištenje RAMa, pogotovo na notebooku i +4GB. Ako izvadiš 'višak' na 2GB bi bilo 700-1GB, na 4GB 1-1.2GB... Početna verzija je u doba s 512MB-do 1GB, na PCu s 2GB (rijetko u to vrijeme) je zauzimala 1.5-1.7, premalo je ostajalo za rad uz ipak nešto slabiji hardware..

-Možda i stara postavka Superfetcha koja je bila vrlo agresivno podešena (ako ju SP1-2 ne mijenja).

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 16:13 (ihush).
11 godina
neaktivan
offline
OS-MythBusters

Slažem se da je malo prešarena,ni meni ne odgoara. Još sam za kompjuterom,nešto raduckam,uopšte namam osjećaj da sam na visti,jako mala razlika u odnosu na sedmicu u ponašanju.Možda,ali samo možda da je nešto veći CPU load u Visti,onako po taskamanageru gledajući,češće zna skočiti na 60-70% nego na sedmici.Ovaj dio za autocad 2012,što sam rekao da se bolje ponaša,prvenstveno je do drivera,ispadoše oficijelni Intelovi driveri za HD3000 čip bolji za vistu nego za sedmicu.

Evo jednog rezultata kojeg nažalost nemogu verifikovati. Dizanje Autocad-a(ne prvo podizanje nakon paljenja sistema,već treće, četvrto i dalje) iznosi(imao sam i win 8 pa znam):na Visti,sedmici i osmici  oko 6 sekundi,identičan rezultat stim da mi je na osmici ipak nekad znalo biti i oko 4 sekunde.

Jedino što sam sad za sad primjetio je nešto sporije podizanje startup programa(antivirus sl.) koji se ne pale zajedno sa dolaskom desktopa nego im ipak treba nekih 5-6 sekundi da se popale ali kroz par dana dog se sve utegne mislim da se ni ovo neće događati

 

http://www.avast.com/get/2udv4zIj
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 16:45 (abyssis).
 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice