Skroman oporavak isporuka pametnih telefona 2024.

Očekuje se da će globalne isporuke pametnih telefona u 2024. godini zabilježiti će skroman porast od 3% na godišnjoj razini i doseći 1,2 milijarde jedinica

Mreža srijeda, 3. travnja 2024. u 06:10
📷 Needpiux.com
Needpiux.com

Kako navodi navodi se u Globalnoj prognozi isporuke pametnih telefona analitičke tvrtke Counterpoint Research, proračunsko-ekonomski segment (pametni telefoni u cjenovnom rasponu od 150 do 249 američkih dolara), koji je zbog makroekonomskih problema imao pad isporuka 2023. godine, posebno na tržištima u razvoju, te premium segment (u cjenovnom rasponu 600-799 dolara) potaknuti će oporavak.

Poticaj tržišta u razvoju

Za razliku od 2023. godine, očekuje se da će tržišta u razvoju kao što su Indija i Bliski istok i Afrika (MEA) potaknuti rast globalnog tržišta pametnih telefona u 2024. godini, uz potporu proračunsko-ekonomskog segmenta. Očekuje se da će snažne razine zaliha u četvrtom tromjesečju 2023. godine također pomoći oporavka tržišta.

Očekuje se da će segment proračuna i ekonomije (150-249 dolara), koji je doživio primjetan pad 2023. godine, oporaviti 11% na godišnjoj razini 2024. godine, prvenstveno potaknut tržištima Indije, MEA i CALA (Karibi i Latinska Amerika). Kako su se inflatorni pritisci znatno smanjili diljem Afrike, a lokalne valute stabilizirale u mnogim zemljama, kupovna moć potrošača se oporavila, pogodujući segmentu tržišta pametnih telefona od 150 do 249 dolara.

📷 Counterpoint Reasearch
Counterpoint Reasearch

Dugoročni rast

Group u MEA i CALA tržišta pojačala su konkurenciju, potičući potražnju za jeftinim pametnim telefonima. Uz oporavak potražnje za IT uređajima na tržištima u razvoju, pojačana konkurencija između kineskih proizvođača bit će glavni pokretač rasta u segmentu.

Očekuje se da će premium segment (600-799 dolara) zadržati stabilan rast u 2024. godini, porast od 17% na godišnjoj razini. Konkretno, uvođenje GenAI pametnih telefona i popularnost sklopivih uređaja potaknut će stalnu potražnju za vrhunskim pametnim telefonima.

Apple i Huawei vjerojatno će predvoditi rast premium segmenta. Stalna potražnja za iPhone uređajima, posebno na tržištima u razvoju kao što su Indija i MEA, potaknut će Appleov rast. Očekuje se da će Huawei zadržati svoju snažnu prisutnost na kineskom tržištu pametnih telefona u 2024. godini. Izlaskom svog 5G Kirin čipseta, robna marka će nastaviti bilježiti snažnu potražnju u Kini.

Dugoročno gledano, očekujemo niske jednoznamenkaste poraste globalnih isporuka pametnih telefona na godišnjoj razini jer se čini da je tržište dosegnulo dno.