Uvodnik - Nakon papirnatog – digitalni euro?

Oleg Maštruko petak, 17. veljače 2023. u 00:00

Tema broja je 5G evolucija, naizgled jednostavnog naslova koji bi trebao biti jasan sam za sebe? Stvari su ipak kompleksnije, inače stvar ne bi bila tema broja. Da citiram autoricu Marinu: 5G mreža konstantno se mijenja i nadograđuje, a trenutačno se događaju velike promjene u mobilnim 5G mrežama. Prve komercijalne 5G mobilne mreže bazirane na standardu Release 15 uvedene su u Južnoj Koreji i SAD-u, u travnju 2019. godine. Standard Release 16 predstavlja drugu fazu razvoja 5G mobilne mreže, kojim se trebao zaokružiti razvoj cjelovite 5G mobilne mreže. Tri su ključne značajke 5G mreže koje su trebale omogućiti širok spektar primjena u uslugama... za više, čitajte temu.

Održali smo Bug Future Show, bilo je uobičajeno spektakularno. BFS je naš veliki godišnji skup za sve koje zanima tehnologija, dakle, ne za one koji od nje profesionalno žive, kao što je slučaj, pretpostavljam, s većinom čitatelja Mreže.

Intervju mjeseca je s našim starim znancem Linardom, savjetnikom u Uredu guvernera i fintech koordinatorom u Hrvatskoj narodnoj banci. Njegove prezentacije i sudjelovanja na panelima naših konferencija uvijek su top sadržaj, a to vrijedi i za ovaj intervju. Iako radi za državnu banku, Linardo je na "bleeding edgeu" novih tehnologija. Neke od njih su i dosta kontroverzne – digitalni euro? Jako dobar i informativan intervju odradio je Zvonko Pavić.

Željko ima uobičajeno zanimljivu temu iz kripto svijeta – zašto kripto već nije propao, odnosno – kolika je njegova stvarna raširenost? Imamo i mali povratak hardvera na stranice Mreže – Epsonov pisač! Trebali bismo toga imati više i češće, no hardverska scena posljednjih se godina izrazito uspavala. Pa iskreno, i ne znam kad je netko oko mene, privatna osoba ili tvrtka, kupovala, primjerice, nove pisače. Ili servere.

Sve više govori se o satelitskoj povezivosti preko "običnih" smartfona, dakle ne specijaliziranih satelitskih telefona, kao što su Iridium ili Thuraya. Imamo tekst i o tome, a slutim da će ih u mjesecima što dolaze biti još. Imamo i teme iz legaltecha, sigurnosti, IOT-a...

I ove godine, šesti put, održavamo konferenciju 3T – Tourism, Travel and Tech, koja spaja dva najjača hrvatska sektora – tehnologiju i turizam. Kako nam tehnologija može pomoći u zadržavanju i povećavanju turističkih uspjeha, privlačenju novih gostiju, popunjavanju radnih mjesta i obogaćivanju ponude? Na koje načine možemo maksimizirati efekte ulaska u Schengen i eurozonu? Je li Hrvatska nova zvijezda na luxury travel mapi Europe i svijeta? Što umjetna inteligencija može donijeti turizmu?

To su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti. Datum je 15. ožujka, a lokacija Kaptol Cinema. Web je na: https://3t.bug.hr/.

Ako ste zainteresirani za partnerstvo konferencije ili imate dobru temu za predavanje, javite se – info@3t.bug.hr

Konferenciju 3T – Tourism, Travel and Tech, koja spaja dva najjača hrvatska sektora – tehnologiju i turizam – održavamo šesti put
Konferenciju 3T – Tourism, Travel and Tech, koja spaja dva najjača hrvatska sektora – tehnologiju i turizam – održavamo šesti put
Mreza 3 / 2023 ožujak 2023.