Uvodnik - Permanentna kriza

Oleg Maštruko petak, 18. ožujka 2022. u 00:01

Svjetska zbivanja prisilila su nas na promjenu godišnjeg plana tema – pa se tako Marinina tema broja bavi cyber ratom u Ukrajini, odnosno, kako u pitanju nije fizička odrednica, nego mrežni svijet, trebalo bi kazati oko Ukrajine. I druga jača tema je aktualna – najbrže rastuće hrvatske tvrtke, na temelju izvještaja kojeg je objavio Financial Times. Riječ je o tisuću brzorastućih globalnih tvrtki, a među njima je sedam hrvatskih. Nije loše. Od tih sedam – tri su iz našeg, tech sektora. O tome piše Zvonko Pavić, za kojeg bih volio da se i češće angažira.

Nego, da budem iskren, malo sam muljao s onim "godišnjim planom tema" iz prve rečenice. Iako smo plansku privredu takvog tipa pokušavali uvesti nekoliko puta tijekom povijesti Mreže, imali smo u tome samo polovičnog uspjeha. Čak i u mirnija vremena, bez ratova, pandemija i ljestvica brzorastućih poduzeća, plan je teško bilo napraviti. Odnosno, lako ga je bilo napraviti, ali ga se mnogo teže bilo pridržavati. Svijet techa uvijek smisli nešto što dovede do revizije plana.

Imamo i nekoliko intervjua sa zanimljivim sudionicima hrvatske tech scene. Nekoliko tema iz segmenta sigurnosti i privatnosti, telekomunikacija, navigacija, i to – navigacija na Mjesecu.

Kako smo već najavili, naredni naš veći event bit će 3T – Tourism, Travel and Tech, datum je 22. ožujka, lokacija Zagreb, HUB385. Spremamo zanimljiv program i bavit ćemo se – da, uz ostalo i održivim i odgovornim turizmom, uz pomoć tehnologije. To bi mogla biti ogromna komparativna prednost za hrvatski turizam u godinama koje dolaze... naravno, jedna od tema bit će i turizam u vrijeme permanentne krize. Korona nije omela hrvatski turizam onoliko koliko smo se pribojavali, i koliko su neki željeli, vidjet ćemo kako će biti ove godine, s novim setom izazova.

Web je https://3t.bug.hr/, a ako želite biti partner konferencije, ili imate dobru temu – javite se na info@3t.bug.hr.

3T – Tourism, Travel and Tech ide vrlo brzo nakon izlaska ovog broja Mreže...
3T – Tourism, Travel and Tech ide vrlo brzo nakon izlaska ovog broja Mreže...
Mreza 4 / 2022 travanj 2022.