Uvodnik - Petogodišnja pretplata

Oleg Maštruko četvrtak, 16. prosinca 2021. u 21:00

Tema broja je Digitalno desetljeće EU do 2030., kamo ćemo otputovati s majkom Europom, s posebnim naglaskom na tehnologiju? Iz uvoda: Pandemija je još jednom potvrdila i slabe točke digitalnog prostora EU, njegovu ovisnost o neeuropskim tehnologijama, nedostatni pristup Internetu i utjecaj dezinformacija na naša društva. U tom svjetlu, Komisija EU predstavila je svoju viziju "Digitalno desetljeće Europe: digitalni ciljevi za 2030.", kojoj je cilj razviti digitalne politike kojima se građanima i poduzećima omogućuje, kako u njoj stoji, da iskoriste antropocentričnu, održivu i prosperitetniju digitalnu budućnost EU.

Lijepo rečeno, i jedna od klasičnih Mrežinih tema – debelo ispred svog vremena. Autorica je naša Marina, žena ispred svog vremena.

Zanimljiva tema, možda onako narodski atraktivnija, Gordenov je pandemijski udar na privatnost. O čemu je riječ? Pa nije toliki problem u samoj pandemiji (kao što u većini sektora izvan zdravstva uglavnom i nije), već u reakcijama i njezinim društvenim posljedicama. Ovdje je konkretno riječ o trendu rada od kuće, koji je ustanovljen još u onom prvom lockdownu, a poticalo ga se i potiče, sve od tada.

Rad od kuće nekima paše, a nekima ne. Meni, osobno, paše 3 dana u tjednu, ali ipak ne posve. Iskreno, nikad se ne bih posve vratio na staro. Problem imaju manageri, posebno oni s micromanagement sklonostima. Odjednom se osjećaju suvišno.

Stoga, pod njihovim pritiskom razvijaju se i implementiraju razni alati pomoću kojih se ljude, uposlenike, može pratiti gdje god se nalazili. To, dakako, otvara cijelu Pandorinu kutiju potencijalnih problema oko privatnosti, nadzora, prava uposlenika, radne legislative i slično. Time se bavi Gordenova tema – još jedna koja je ispred svog vremena, jer val tih problema, nakon zapada, doći će i do nas. Ipak, to će se dogoditi brzo, pa je tema bliža sadašnjosti i aktualnija od Digitalnog desetljeća EU.

Od ostalih tema, tu je hrpa 5G, hrpa tržišne analitike... među kolumnama ističe se Tajanina mega kolumna na čak tri stranice, o tome kako pripremiti tvrtku za prodaju, kako "egzitati" u stilu. Pretpostavljam da će to postati jedan od onih tekstova radi kojih se print izdanje Mreže čuva u ladici, i konzultira svako toliko. Realno, samo ta kolumna u konzultantskim satima vrijedi vam koliko 5 godina pretplate na Mrežu.

Jesam li pretjerao? Zapravo sam je i podcijenio...

Jesenska sezona skupova u punom je jeku, pa smo održali još jedan MSD i F2 – Future of Fintech, a još jedan MSD održava se taman u momentu kad idemo u tisak
Jesenska sezona skupova u punom je jeku, pa smo održali još jedan MSD i F2 – Future of Fintech, a još jedan MSD održava se taman u momentu kad idemo u tisak
Zadar u rujnu – odlično vrijeme i sjajna atmosfera na konferenciji MySmartCity, gdje sam ćakulao s Draškom Ivaniševićem iz Microsofta i Marinom Mamićem iz Amazon Web Servicesa
Zadar u rujnu – odlično vrijeme i sjajna atmosfera na konferenciji MySmartCity, gdje sam ćakulao s Draškom Ivaniševićem iz Microsofta i Marinom Mamićem iz Amazon Web Servicesa

 

Mreza 1 / 2022 siječanj 2022.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi