Europska komisija prekršila europske zakone o zaštiti privatnosti koristeći Microsoft 365

Vrhovno izvršno tijelo Europske unije također nije bilo uspješno u primjeni odgovarajućihe zaštitnih mjera za osobne podatke koji se prenose u države koje nisu članice Unije.

Mreža srijeda, 13. ožujka 2024. u 15:17
📷 Ed Hardie (Unsplash)
Ed Hardie (Unsplash)

Načinom na koji je Europska komisija koristila Microsoftov softver prekršena su europska pravila o privatnosti.

Vrhovno izvršno tijelo Europske unije također nije bilo uspješno u primjeni odgovarajućih zaštitnih mjera za osobne podatke koji se prenose u države koje nisu članice Unije.

Europski nadzornik za zaštitu podataka (European Data Protection Supervisor, EDPS) naredio je Komisiji poduzimanje mjera u skladu s pravilima o privatnosti i zaustavljanje prijenosa podataka američkoj tvrtki i podružnicama u trećim državama koje nemaju ugovore o privatnosti s Unijom do 9. prosinca ove godine.

Ustanovili su kako odgovarajuće zaštitne mjere nisu poduzete na području Unije i Europskog gospodarskog prostora (European Economic Area, EEA), koji uz države članice Unije pokriva još Island, Lihtenštajn i Norvešku.

U ugovoru s Microsoftom Komisija nije dovoljno specificirala koje se vrste osobnih podataka prikupljaju i za koje izričite i specificirane svrhe pri korištenju Microsofta 365.

Odluka EDPS-a uslijedila je nakon trogodišnje istrage potaknute zabrinutošću oko prijenosa osobnih podataka u Sjedinjene Države nakon otkrića bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena 2013. o masovnom nadzoru u SAD-u.

Unija trenutno ima sporazume o primjerenosti podataka sa 16 država, uključujući Argentinu, Japan, Južnu Koreju, Švicarsku, Britaniju i Sjedinjene Države, piše Reuters.