IoT Net Adria - Između hypea i stvarnosti – Gdje se smjestio Internet stvari

Na prvom IoT Forumu 2017. godine, predstavili smo namjeru izgradnje nacionalne 0G mreže u Hrvatskoj, namijenjene isključivo za Internet stvari. Mreža je uspješno izgrađena i više od 90% populacije je pokriveno, no nismo dosegnuli broj aktivnih uređaja koji su bili projicirani u inicijalnim predviđanjima

Bruno Crnički utorak, 16. studenog 2021. u 05:00

Prije nekoliko godina Internet stvari osvojio je svijet. Stupio je na tržište s najboljim publicistom i najavljivan kao tehnologija koja će transformirati poslovanja i živote, obećavao je mnogo. Međutim, uskoro je jedan od glavnih nositelja IoT-a, projekt pametnih gradova, prozvan pukim buzzwordom, a konkretna rješenja kao da nisu ispunila velika očekivanja javnosti iz godine ranije.
Ipak, prema ovogodišnjoj Gartnerovoj projekciji, o kojoj ste mogli čuti od Ivana Maglića na nedavnom Bugovom IoT Forumu, IoT je zrela tehnologija, spremna za ozbiljne primjene na realnim projektima. To se poklapa i s našim iskustvima. S nekoliko godina odmaka od hypea iz 2017. godine, možemo reći da je bilo projekata koji nisu uspjeli, ali iz kojih smo stekli vrijedne uvide koje smo primijenili u kasnijim uspješnim projektima, kako to uobičajeno i biva s pionirskim tehnologijama.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 12 / 2021 prosinac 2021.