Elektronički računi - Internetsko bankarstvo je prošlost, platne usluge sele se u ERP-ove

Banke uslugom ePlati dobivaju punu integraciju s poslovnim softverima koje koriste njihovi klijenti i sudjeluju u automatizaciji poslovanja svojih korisnika

Promo utorak, 20. prosinca 2022. u 06:00
Marko Emer, CEO Elektronički računi
Marko Emer, CEO Elektronički računi

Razvoj financijskih usluga, prema revidiranoj PSD 2 direktivi, koja je otvorila sučelja banaka za pristup pružateljima platnih usluga, osigurao je korisnicima skraćenje radnih procesa i povećanje operativnosti.

Ulaskom tehnoloških kompanija u bankarske sustave, konzumenti financijskih usluga automatizirali su platne procese i koriste jeftiniju, dostupniju i učinkovitiju financijsku uslugu.

Stvorio se preduvjet da se platne usluge odvijaju unutar 10 sekundi i provode 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, i to pomoću softvera koje subjekti već koriste u poslovanju.

"Ako je cilj Europske unije da se platna transakcija realizira unutar 10 sekundi i da su platne usluge dostupne 24 sata dnevno, što potvrđuje i zakonski prijedlog instant plaćanja koji je dala Europska komisija, poslovni subjekti više ne mogu raditi u prošlosti. Knjiženje promjena po računima od prethodnog dana nije više opcija", ističe Marko Emer, CEO Elektroničkih računa.

 

Licencirani pružatelj PIS i AIS usluga

Elektronički računi prvi su licencirani pružatelj dviju temeljnih usluga revidirane PSD 2 direktive: iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o računu (AIS). Ta ih je kompanija ujedinila pod brendom ePlati, i započela integraciju u više od 390 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja, što bi u konačnici i bankama trebalo donijeti korist.

Banke uslugom ePlati dobivaju punu integraciju s poslovnim softverima koje koriste njihovi klijenti i sudjeluju u uspostavi maksimalno moguće automatizacije poslovanja svojih korisnika.

Osim toga, aktivnostima institucija za platni promet, kao što su Elektronički računi, banke dobivaju partnere koji im omogućuju veći nadzor i kontrolu pranja novca, zaštitu potrošača i sustav inovativnih, sigurnih, široko dostupnih i jednostavnih plaćanja, čime i sami mogu rasteretiti vlastite sustave.

"Pružatelj platnih usluga sada je posrednik između klijenta i banke tako da prenosi informacije od jednog do drugog, eliminirajući nepotrebne radne korake. Ako je u računovodstvenom programu knjigovodstvena isprava već evidentirana, subjekt unutar programa zadaje nalog za plaćanje, ePlati (PIS) provodi analizu rizika i mjere sprečavanja zloporabe i pranja novca, pa provjerenu platnu transakciju dostavlja u banku, koja provjerava autorizaciju klijenta i trenutačno provodi platnu transakciju", pojašnjava CEO tvrtke Elektronički računi.

 

Elektronički računi

Dosadašnji postupak plaćanja računa kod poslovnih subjekata podrazumijevao je knjiženje računa pa kreiranje platnih naloga u računovodstvenom programu, eksport datoteka s nalozima, "ulogiravanje" u internetsko bankarstvo, učitavanje datoteke s nalozima, i konačno plaćanje. Fintech usluga iniciranja plaćanja (PIS) proces skraćuje na dva koraka – iniciraj i autoriziraj plaćanje iz računovodstvenog programa.

 

Računovodstvo u stvarnom vremenu

Usluga informiranja o računima ePlati (AIS) podatke o promjenama po poslovnom računu donosi u stvarnom vremenu, i to direktno u računovodstveni program.

"Tvrtke s računima u više poslovnih banka ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva kako bi pratili promet po računima, jer im ih ePlati (AIS) dostavlja automatski u računovodstveni softver. To se pokazalo posebno korisnim za računovodstvene i knjigovodstvene servise", ističe Emer, dodajući kako "Interna računovodstva imaju pristup izvodima od prethodnog dana, no vanjska se suočavaju s problemom zakasnjele dostave dokumenata.

Aktivacijom usluge ePlati (AIS) oni sami biraju dinamiku zaprimanja podataka o promjenama po računima; čak i u stvarnom vremenu mogu pratiti platni promet klijenata, bez pristupa njihovom internetskom bankarstvu".

 

Automatsko knjiženje izvoda

Šira primjena usluge informiranja o računu pruža mogućnost automatskog knjiženja izvoda; subjekt u svom računovodstvenom programu zada nalog kroz ePlati (AIS) da se povuku svi izvodi o prometima po bankovnim računima i proknjiže na unaprijed određena konta.

"Poslovni subjekti ne moraju više raditi u prošlosti, jer u svakom trenutku znaju kolikim sredstvima raspolažu, i mogu kvalitetnije planirati troškove poslovanja", zaključuje Emer.

Mreza 1 / 2023 siječanj 2023.