ESG i tehnološke inovacije

Osim inovativnih tehnoloških trendova, tvrtke sve više zauzimaju holistički pristup ESG-u, prepoznajući da održivost nije samo recikliranje ili smanjenje ugljičnog otiska

Amorella Horvat Topić, menadžer za ESG usluge četvrtak, 18. svibnja 2023. u 06:00

Okolišni, društveni i upravljački (ESG) kriteriji predstavljaju okvir za praćenje i procjenu održivosti pojedine kompanije. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, naglasak na održivo i društveno odgovorno poslovanje prerastao je iz odgovornosti samo najboljih i najvećih, u sveprisutni pritisak na kompanije diljem svijeta. Od povećane svijesti potrošača, preko sve strožih regulatornih zahtjeva, do pritiska samih investitora i financijskih institucija. ESG kriteriji koriste se za procjenu održivosti tvrtke, kako u smislu njezine interne operativnosti, tako i njezina utjecaja na širi svijet. Uvodeći ESG prakse, tvrtke mogu stvoriti dugoročnu održivu vrijednost svojim dionicima, poboljšati svoj ugled i smanjiti rizik povezan s neusklađenošću ili negativnim utjecajem na okoliš i zajednice.

Trend prema sveobuhvatnom ESG izvješćivanju, koji se temelji na podacima, pozitivan je za ulagače i dionike. Korištenjem tehnologije za prikupljanje i analizu podataka o ekološkim i društvenim čimbenicima upravljanja, tvrtke mogu pružiti preciznije i transparentnije izvješćivanje i identificirati područja za poboljšanje. Uz to, holističkim pristupom održivosti tvrtke mogu stvoriti veću vrijednost za svoje dionike i pridonijeti pravednijem i održivijem svijetu.

Važnost ESG-a (okolišnih, društvenih i upravljačkih podataka) ne može se precijeniti jer postaje sve važnije da investitori, regulatori i dionici imaju pristup sveobuhvatnim i pouzdanim informacijama. Tvrtke moraju poduzeti proaktivne korake za prikupljanje i izvješćivanje ESG podataka na dosljedan i transparentan način. To uključuje suradnju s dionicima, kako bi se razumjeli njihovi problemi i prioriteti, implementaciju robusnih sustava za upravljanje podacima i usvajanje standardiziranih okvira izvješćivanja. U konačnici, tvrtke koje prihvate ESG izvješćivanje kao način poboljšanja transparentnosti i odgovornosti bit će u dobroj poziciji izgraditi dugoročnu vrijednost svojim dionicima i pridonijeti održivijoj budućnosti.

Kako tehnologija napreduje, tako raste i naša sposobnost prikupljanja i analize podataka povezanih s ESG čimbenicima. Danas tvrtke imaju pristup mnoštvu informacija o utjecaju svog poslovanja na okoliš i društvo, što investitorima i dionicima omogućuje donošenje odluka o tome gdje rasporediti resurse. Jedan od najznačajnijih trendova u prikupljanju ESG podataka je porast strojnog učenja i umjetne inteligencije (AI). Te tehnologije omogućuju tvrtkama automatsko prikupljanje i analizu velike količine podataka, kao što su vremenski obrasci, satelitske slike i aktivnosti društvenih medija, kako bi bolje razumjele ekološki i društveni utjecaj svojih operacija. Primjerice, poljoprivredne tvrtke mogu koristiti algoritme strojnog učenja za predviđanje optimalnog vremena sadnje na temelju vremenskih obrazaca, smanjujući količinu vode i pesticida potrebnih za uzgoj usjeva. Slično tome, AI se može koristiti za praćenje spominjanja tvrtke na društvenim mrežama i prepoznavanje potencijalnih reputacijskih rizika povezanih s radnom praksom ili utjecajem na okoliš.

Osim strojnog učenja, tvrtke sve više koriste blockchain tehnologiju za poboljšanje transparentnosti i odgovornosti u svojim ESG izvješćima. Sigurno bilježeći i prateći podatke koji se odnose na utjecaj na okoliš i društvo na blockchainu, tvrtke dionicima mogu pružiti veće povjerenje u točnost i potpunost svog izvješćivanja. Primjerice, tvrtke koje se bave proizvodnjom morskih plodova kreiraju i uvode nove sustave praćenja opskrbnog lanca, koji se temelje na blockchainu kako bi osigurale da njihovi proizvodi potječu iz održivih izvora i ne krše ljudska prava.

Treće područje tehnoloških inovacija u ESG-u je korištenje bespilotnih letjelica i drugih tehnologija daljinskog otkrivanja za prikupljanje podataka o okolišu. Primjerice, naftne i plinske tvrtke mogu koristiti dronove za pregled cjevovoda i identificiranje potencijalnih curenja ili drugih opasnosti za okoliš. Slično tome, tvrtke koje upravljaju šumama mogu koristiti satelitske snimke za praćenje krčenja šuma i identificiranje područja na kojima bi moglo biti potrebno pošumljavanje. Kako tehnologija nastavlja napredovati, tako potiče sve veće prihvaćanje obnovljivih izvora energije, poput solarne energije i energije vjetra. Danas tvrtke mogu koristiti tehnologije pametnih mreža, kako bi optimizirale potrošnju energije i smanjile ovisnost o fosilnim gorivima. Tako tvornice mogu koristiti senzore i algoritme za automatsku prilagodbu potrošnje energije na temelju rasporeda proizvodnje i cijena energije, smanjujući svoj ugljični otisak i troškove energije.

Kao što je vidljivo iz ovih nekoliko primjera iz prakse, tvrtke danas inovativnim rješenjima pronalaze "win-win" situacije za poslovanje i planet.

Osim ovih tehnoloških trendova, tvrtke sve češće zauzimaju holistički pristup ESG-u, prepoznajući da održivost nije samo recikliranje ili smanjenje emisije ugljika. Umjesto toga, počinju se fokusirati na društveni učinak svojih operacija, uključujući pitanja, poput raznolikosti na radnom mjestu, povlastica zaposlenicima ili uključivanje zajednice. Primjeri inicijativa za raznolikost i inkluziju šaroliki su i jedinstveni prema sektoru i zajednici u kojoj se tvrtka nalazi, a zajednički nazivnik im je edukacija i podrška raznim skupinama. To uključuje stvari poput edukacije o nesvjesnoj pristranosti, programe mentorstva za marginalizirane skupine i fleksibilne radne aranžmane za podršku zaposlenim roditeljima i skrbnicima. Kompanije također proširuju ponudu svojih povlastica zaposlenicima, kako bi uključile one, poput podrške mentalnom zdravlju, programa financijske dobrobiti i roditeljskog dopusta.

Još jedno važno područje fokusa kompanija je uključivanje zajednice. Time se misli na partnerstvo s lokalnim organizacijama za podršku obrazovnim, zdravstvenim i inicijativama za gospodarski razvoj, bilo da tvrtke osiguravaju sredstva za programe izvan škole, bilo da nude programe edukacije za prekvalifikaciju, ili dodatnu edukaciju osoba, ili sponzoriraju događaje čišćenja zajednice.

PwC, globalni lider u pitanjima ESG-a

PwC-ova ESG praksa razvija se kontinuirano, zahvaljujući globalnoj mreži i prisutnosti na lokalnim i međunarodnim tržištima. Redovito komuniciramo s regulatornim tijelima i radnim skupinama koje postavljaju standarde izvješćivanja o održivosti. Zbog toga razumijemo srednji i duži rok u kojem regulatorna tijela usmjeravaju kompanije. S druge strane, kroz rad s privatnim organizacijama i razumijevanje poslovnih procesa, PwC-ovi stručnjaci u poziciji su ponuditi primjenjiva i inovativna rješenja koja odgovaraju na izazove današnjice. Rad s lokalnim stručnjacima također uključuje i ESG stručnjake iz cijele PwC-ove mreže, što donosi veću stručnost, prikupljenu iz velikog niza projekata u pitanjima održivosti i ESG-a isporučenih klijentima diljem svijeta. Stečeno znanje i iskustvo, u kombinaciji s intenzivnom ESG edukacijom, koju PwC's Academy redovito organizira za sve zainteresirane, čini nas partnerom na kojeg se svaka kompanija može osloniti, kada je u pitanju ESG regulativa i izvješćivanje.

Sve koji žele dublje ući u ESG tematiku pozivamo na "ESG Basics programme" koji počinje 7. lipnja 2023. godine te kroz pet online modula uživo pokriva sve relevantne i aktualne informacije, od korporativnog upravljanja do taksonomije EU.

Mreza 6 / 2023 lipanj 2023.