Globalni i svemirski ICT

Oleg Maštruko utorak, 18. listopada 2022. u 02:15

U temi broja, donekle filozofske orijentacije, Marina ispituje tezu o utjecaju globalne ICT infrastrukture kao multiplikatora razvoja. I druga Marinina tema je zanimljiva – može li umjetna inteligencija preuzeti svijet umjetnosti? Svi smo vidjeli, a vjerojatno i isprobali u posljednje vrijeme sve brojnije servise za generiranje slika na temelju tekstualnog opisa onoga što želimo postići. Rezultati nekih među njima zaista su impresivni, uz uobičajene povike pretjerano entuzijastičnih promatrača kako fotografi i slikari više nikome neće trebati. Daleko je to od stvarnog stanja, zbog niza razloga, koji su i tehničke i emotivne i filozofske prirode. Odavno su za sliku ili fotku bitniji priča i kontekst, nego sam raspored piksela na slici... inače bi svi oblici fotografije nestali pojavom stocka. Stocka sam se dohvatio u svojoj kolumni na kraju časopisa, iako ne u kontekstu AI umjetnosti.

Osim umjetnom inteligencijom, broj je krcat i fintech temama, a imamo i pregled IOT tržišta. Sasvim prigodno, jer taman oko očekivane pojave ovog broja Mreže u rukama pretplatnika i digitalnih čitatelja, na rasporedu je i naš tradicionalni, već peti, IOT Forum. Možda još stignete. Program je objavljen, pogledajte ima li još ulaznica na https://iot.bug.hr/.

Mjesec dana kasnije organiziramo F2 – Future of Fintech, 15 i 16. studenog (https://f2.bug.hr/), tako da i fintech teme imaju aktualnost koju ćemo obraditi i uživo. Gorden govori o Banking as a Serviceu, (BaaS), Željko analizira Tornado Cash skandal...

Uoči samog završetka ovog broja Mreže, bio sam u Pragu na EU Space Weeku. Veći tekst objavit ćemo vjerojatno u narednom broju, a u ovom slika mjeseca i – slika uz ovaj uvodnik. U Pragu sam sreo jedine predstavnike hrvatskih startupa na EU Space Weeku, dakle, startupa koji se bave svemirom, ili oslanjaju na svemirske tehnologije na ovaj ili onaj način.

U sredini slike uz ovaj uvodnik je Dario Vuljanko iz E2O.green, platforme koja se oslanja na umjetnu inteligenciju za upravljanje golf terenima i urbanim zelenilom, odnosno Urban Green Space Management, management zelenih površina na temelju snimki satelita i dronova.

Desno je Mario Špadina, CEO SeaCrasa, koji je startup specijaliziran za praćenje kvalitete vode uz pomoć satelita. Na temelju analize slobodno dostupnih snimki sa satelita EU i sustava Copernicus, SeaCras analizira kvalitetu mora – korisno za nacionalne parkove, ali ubuduće, nastupanjem novog zakonodavstva EU, i za sve privatne subjekte (hotele?) koji će biti dužni raportirati stanje "svog" mora. Selfie je nastao za vrijeme konferencijskog partyja, pa nije vrhunske kvalitete, ali to je u ovom slučaju najmanje bitno.

Jeste li dosad već čuli za te projekte? Možda prvi put sada, ali nadamo se da ćete čuti ubuduće. Dva startupa na Space Weeku, s ovako dobrim idejama, iz male Hrvatske, uopće nije loše.

A propos svemira i telekomunikacija – Elonov Starlink usporava rast, imamo tekst i o tome. Amerika je daleko ispred EU u razvoju svemirskih tehnologija, ali i bogati plaču....

Hrvatski startupi na europskom Space Weeku – selfie je mutniji nego snimke iz orbite, s kojima ovi startupi rade, no to je zato što je nastao na cocktail partyju
Hrvatski startupi na europskom Space Weeku – selfie je mutniji nego snimke iz orbite, s kojima ovi startupi rade, no to je zato što je nastao na cocktail partyju
Mreza 11 / 2022 studeni 2022.