Uvodnik - Dvadeset osma godina!

Oleg Maštruko utorak, 20. prosinca 2022. u 06:00

Tema broja bavi se regulativom i telekomunikacijama. Dosadno? Čekajte tek da vidite naredni broj, LOL. Šalim se malo, uglavnom, pitanja regulacije dosta zanemarujemo u Mreži i IT-u općenito, što nije uvijek dobro. Na konferenciji F2 – Future of Fintech, primjerice, na kojoj smo dobro opipali bilo i analizirali krvnu sliku hrvatske financijske industrije i kripto sektora, jedan od najčešćih vapaja bio je – treba nam regulacija! Ponekad smo to čuli iz usta onih od kojih bismo to najmanje očekivali. Htjeli ste regulaciju? Evo vam regulaciju! Doduše, u ovoj temi broja, ne u financijama, već u telekomunikacijama.

Da malo razbijemo suhoću i tvrdoću te tematike, tu je, dakako, naša Marina, s temom futurističkog pogleda u jedan mogući svijet 2030. Doduše, kada se sjetim s koliko smo optimizma zamišljali današnji svijet prije 25 godina, a što smo zapravo dobili... hm...

Željko analizira hit temu kripto svijeta – FTX, s taman onolikim odmakom potrebnim da se donesu zaključci bolji od prvoloptaških. Održali smo i konferenciju o fintechu, šestu po redu, imamo detaljan izvještaj i obilan podlistak s predstavljanjem nekih od sponzora konferencije.

Imamo i intervju s ljudima iz tvrtke dSPACE, koji u Zagrebu rade na najnovijim tehnologijama u razvoju automobila koje će se na cestama pojaviti možda tek za pet godina. Ulazimo konačno i u Schengen, imamo temu o pametnim granicama, zatim superračunala, reportažu iz Vertiv centra kod Rugvice, podatkovni centar A1, cyber rat, nove tech knjige.... ne znam jesam li pobrojao sve, ali ako nisam, otkrijte ponešto listanjem.

Ovim brojem Mreža započinje dvadeset i osmu, brojkama 28., rimski XXVIII. godinu izlaženja! Mediji se oko nas pokreću i gase – ponekad češće ovo drugo nego prvo – ali mi opstajemo. U svakom društvu i svakom vremenu XXVIII bio bi super-impresivan broj, a kamoli ne u Hrvatskoj, i u ovim vremenima!

Na F2 – Future of Fintech jedan od keynote govornika bio je i guverner HNB-a Boris Vujčić...
Na F2 – Future of Fintech jedan od keynote govornika bio je i guverner HNB-a Boris Vujčić...
Mreza 1 / 2023 siječanj 2023.