Sublimacijski tisak - Epson SureColor SC-F100 i SureColor SC-F500/501 - Savršeni za male serije

Tisak na promo materijale do ne tako davno zadržavao se u domeni klasičnih tiskara, no zahvaljujući sublimacijskim pisačima, sada je dostupan i običnim smrtnicima. U DIT-ovoj ponudi nalaze se dva Epsonova pisača koji će korisnicima omogućiti da tiskaju na majice, privjeske za ključeve, šalice ili slične stvari, doslovce na stolu

Mreža petak, 18. ožujka 2022. u 00:01

Tehnologija sublimacijskog tiska ima različite primjene, no ona kojom ćemo se ovdje baviti jest jednostavna i povoljna aplikacija tiska na različite promo materijale, kao što su majice, razni drugi tekstilni predmeti, poput pregača, vezica, torbica i ostalih, šalice, podloge za miša, privjeske za ključeve i tome slično.

Oni koji žele te promo materijale, mogu ih, ruku na srce, dati otisnuti i u profesionalnoj tiskari ili ih naručiti kod nekog od mnogobrojnih specijaliziranih trgovaca koji će im ponuditi i uslugu tiska. Ipak, postoje i razlozi zašto bi se odlučili na tisak pomoću nekog od ovih pisača kod nekog davatelja usluge koji ih koristi – i posljedično, zašto bi se mali biznisi poput kopiraonica, marketinških agencija ili trgovina suvenirima mogli odlučiti za nabavu takvog uređaja.

Prvi razlog je brzina – ako su vam ovi pisači pri ruci, možete za sat-dva odraditi cijeli posao i imati spremne darove za poslovne partnere ili zaposlenike. Drugi razlog je to što naručivanje od specijaliziranih trgovaca često za sobom povlači minimalne količine koje vam možda ne odgovaraju. Čemu naručiti 500 privjesaka za ključeve, ako vam ih treba 50? Treći razlog nekima će biti najvažniji – personalizacija. Budući da se predlošci za sublimacijski transfer ispisuju individualno, svaki može biti različit. Moguće je bez problema za svakog igrača nogometnog kluba otisnuti majicu s brojem, ili za svako dijete iz razreda šalicu s imenom.

Agregatna stanja

Sublimacijski pisači koriste posebnu tintu na bazi vode, koja je dizajnirana da se prilikom procesa sublimacije praktički integrira u materijal, ostavljajući kvalitetan otisak koji dugo traje. Sam proces jednostavan je i brz, a osim pisača, trebat će vam i odgovarajuća preša i nešto strpljenja.

Dizajn koji ćete otisnuti možete napraviti u bilo kojem grafičkom programu i ispisati ga na Epsonovom sublimacijskom pisaču kao što biste ga ispisali na običnom pisaču. No, osim posebne tinte, ovaj pisač koristi i posebnu vrstu papira, koja omogućuje ispravan prijenos otiska na medij (u određenim slučajevima moguće je koristiti i običan papir, no to zaista nije preporučljivo).

Secabo termo preša
Secabo termo preša

Nakon što imate otisak, dovoljno je staviti majicu u prešu, papir s otiskom naopako na nju, te stisnuti prešu i držati je pritisnutom određeno vrijeme na visokoj temperaturi. Vrijeme i temperatura variraju ovisno o materijalu na koji tiskate – za poliesterske majice u pitanju je obično 200 °C i 60 sekundi. Tijekom tog postupka tinta na papiru se pod utjecajem temperature pretvara u plin koji prelazi u materijal na koji tiskate, i u njemu se ponovno stvrdnjava, kreirajući otisak.

Ovo je pojednostavljeni opis koji ne ide u detalje, ali dovoljan je za shvaćanje principa na kojemu sublimacija počiva. Nedostaci te tehnike ispisa relativno su malobrojni, i svode se na to da nije praktična za velike serije i da ne možete ispisivati svijetle boje na tamnim materijalima.

Za razliku od, pak, običnih termo-transfer folija, kod sublimacijskog tiska vremenom ne dolazi do trganja i odljepljivanja otiska, zato što on nije samo nalijepljen na materijal.

Epson SureColor SC-F100 jedan je od rijetkih sublimacijskih pisača formata A4 – na slici s bočicama s tintom
Epson SureColor SC-F100 jedan je od rijetkih sublimacijskih pisača formata A4 – na slici s bočicama s tintom

Stolni sublimatori

Epson nudi više modela koji koriste tu tehnologiju, a za domaće tržište vjerojatno su najzanimljiviji A4 model SureColor SC-F100 te 24" model SC-F500, odnosno SC-F501. SureColor SC-F100 na prvi pogled izgleda kao bilo koji Epsonov tintni EcoTank pisač, s prepoznatljivim "prozorčićima" spremnika za tintu koji odaju da uređaj ne koristi klasične tintne uloške, nego u njega ulijevate tintu iz bočica.

Razine kvalitete i konzistentnosti postižu se pomoću Epsonove ispisne glave PrecisionCore MicroTFP i tablice za pretraživanje (look-up-table – LUT, služi za dobivanje ispravnih boja) dizajnirane za promotivne materijale i darove, kao i krute podloge. Uređaj je opremljen nagibnim 2,4" zaslonom te Wi-Fi vezom (možete ga spojiti i USB-om), a dolazi s jamstvom od godine dana ili 6.000 otisnutih listova (ovisno što se dogodi prvo). Uređaj tiska na sublimacijski papir formata A4, koji je, naravno, moguće nakon ispisa rezati ako otiskujete na promo materijale male veličine.

Model SureColor SC-F500 je već dosta ozbiljniji uređaj iako zadržava relativno kompaktne dimenzije te ga je i dalje moguće smjestiti na stol. Uređaj omogućuje ispis na papir iz role širine 24", kao i na pojedinačne listove širine od 210 do 610 mm, što obuhvaća papire formata A4 do A1. Isto kao i SC-F100, koristi mehanizam bez tintnih uložaka s dolijevanjem tinte iz bočica, koje je moguće izvršiti i za vrijeme kad uređaj ispisuje. Spaja se na Wi-Fi mrežu ili USB. Za kvalitetu otiska brine PrecisionCore TFP glava, a razlučivost mu je povećana sa 600x1200 dpi na 1200x2400 dpi.

Epson SureColor SC-F500 koristi se primarno za tisak na šalice, tekstile i druge promo materijale
Epson SureColor SC-F500 koristi se primarno za tisak na šalice, tekstile i druge promo materijale

Model SureColor SC-F501 identičan je modelu SC-F500, ali koristi drugačije tinte: umjesto klasičnih CMYK (cijan, magenta, žuta, crna) boja, u ovaj uređaj ulijevat ćete fluorescentne tinte, što omogućuje sasvim drugačiji kreativni izražaj.

Sva ova tri modela nalaze se u ponudi DIT-a, u čijem ih showroomu u Hrvatskom Leskovcu možete pogledati i u akciji. Detalje potražite na www.dit.hr. Cijene? SureColor SC-F100 moguće je imati za iznenađujuće prihvatljivih 3.100 kn bez PDV-a, dok znatno svestraniji i veći SureColor SC-F500 stoji 14.999 kuna bez PDV-a.

 

Mreza 4 / 2022 travanj 2022.