Epson će prestati proizvoditi laserske pisače jer nisu ekološki prihvatljivi

Kako bi unaprijedio svoju ekološku održivost, japanski proizvođač od 2025. godine proizvodit će samo inkjet pisače, za koje kažu da proizvode manje otpada te da imaju veći potencijal

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. studenog 2022. u 13:02

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača rješenja za ispis, japanski Epson, najavio je kako će kroz tri godine iz svoje ponude izbaciti laserske pisače. Nakon 2025. godine njihovi će se napori preusmjeriti isključivo u razvoj i proizvodnju pisača zasnovanih na kapljičnoj tehnologiji ispisa, poznatoj kao inkjet.

Osnovni razlog za ovakvu odluku jest unaprjeđenje ekološke održivosti poslovanja, što je jedan od strateških odluka koje Epson provodi u praksi. S prodajom preostalih laserskih pisača završit će nevjerojatnije do 2026. godine, do kada bi oni trebali biti dostupni na području Europe i Azije. Nakon toga, kompanija će pružati podršku te proizvoditi potrošne i rezervne dijelove za svoje laserske pisače, ali novih modela u prodaji više neće biti.

Manje otpada i potrošnje energije

Epson je još 2019. godine počeo razmatrati ovakav zaokret u poslovanju. Tada su objavili i neke podatke o ekološkom otisku laserske i inkjet tehnologije, odnosno usporedbu utjecaja na okoliš ovih dvaju vrsta pisača.

Esponova vizualizacija količine otpada (potrošnog materijala i ambalaže) za milijun ispisanih stranica. Lijevo je inkjet, a desno usporedivi laserski pisač
Esponova vizualizacija količine otpada (potrošnog materijala i ambalaže) za milijun ispisanih stranica. Lijevo je inkjet, a desno usporedivi laserski pisač

Tako je naglašeno da inkjet pisači troše 85% manje električne energije od laserskih pisača usporedive brzine ispisa. Samim time zaslužni su i za 85% manje emisija ugljikovog dioksida. Značajna je i razlika u potrošnom materijalu, tj. u komponentama koje se kod jedne i druge vrste pisača moraju mijenjati. Kod tintnih inkjet pisača mijenja se samo spremnik tinte, dok je kod lasera riječ o toneru, bubnju, razvijaču i fiksiru, odnosno velikom broju komponenata koje završavaju u otpadu.

Odluka japanske kompanije znači i da će nastaviti ulaganja u "hladnu" inkjet tehnologiju, koja se po brzini i kvaliteti može usporediti s laserskim ispisom, uz 75% manju potrošnju energije i značajno manje potrošnih dijelova.