SD-WAN – budućnost nadohvat ruke

Digitalna inovacija u kombinaciji sa sveprisutnim poslovanjem u cloudu mijenja tradicionalni IT sustav i bitno utječe na protok informacija i način poslovanja

R.I. ponedjeljak, 21. lipnja 2021. u 16:00

Nesmetano obavljanje posla, neovisno o lokaciji na kojoj se nalazimo, dok god imamo pristup Internetu, postala je neizostavna potreba skoro svake kompanije. Pritom, transformacija poslovanja ne zahvaća samo segment distribucije sustava i prelazak u javne cloud servise, već zahtijeva i transformaciju tradicionalnih WAN mreža koje se moraju prilagoditi rastućim mrežnim zahtjevima i postati dio tehnološke evolucije.

Rješenje SD-WAN predstavlja jedno od najvećih pokretača te transformacije u posljednjih nekoliko godina.

Ta softverski definirana širokopojasna mreža razvijena je davne 2016. godine, s ciljem učinkovitog i isplativog povezivanja lokacija, uz mogućnost zamjene postojećih MPLS linkova. Razvila se u rješenje koje korisniku pruža mogućnost centraliziranog i automatiziranog upravljanja mrežom, neovisno o tehnologiji koja se nalazi u pozadini. U tom smislu, SD-WAN tehnologija nametnuta je kao rješenje za tranziciju s tradicionalnih WAN arhitektura kako bi se uspješno adresirali zahtjevi mreže.

Optimizacija mreže

Gotovo svaka kompanija ima nekoliko, pa i više udaljenih lokacija spojenih WAN mrežom, koje komuniciraju s centralnom lokacijom ili podatkovnim centrom preko Interneta ili privatne mreže. Zahvaljujući SD-WAN tehnologiji, geografski udaljene lokacije povezuju se u overlay mrežu, koja može biti izgrađena na bilo kojoj tehnologiji pristupa (fiksni širokopojasni pristup ADSL/VDSL, mobilni pristup preko 3G/4G mreže, MPLS linkovi, ili bilo koja druga tehnologija koja omogućuje pristup mreži).

A1 Hrvatska prepoznala je potencijal SD-WAN tehnologije te je na postojećim resursima izgradila WAN mrežu visokih performansi i omogućila korisnicima da postanu neovisni o tipu i proizvođaču opreme koju koriste, ali i samom pružatelju usluge (ISP-u). U suradnji s vodećim vendorom VMware, kreirano je SD-WAN rješenje koje korisniku omogućuje zamjenu best-effort usluge javnog Interneta sa zajamčenom kvalitetom usluge, optimizaciju, prioritizaciju prometa, a istodobno i sigurnost na najvišoj razini.
“WAN mreža ne bi trebala podržavati samo potrebe servisa, već biti izvor i prostor za nove inovacije i rješenja budućnosti. Naša suradnja s A1 Hrvatska omogućuje partnerstvo najbolje tehnologije i sveobuhvatne povezanosti za najbolje korisničko iskustvo!”, istaknuo je regionalni director VMwarea za srednju Europu Ivo Sladoljev.

Spektar mogućnosti u jednoj kutiji

Tradicionalne WAN okoline u slučajevima kada dođe do neke vrste degradacije linkova (gubici paketa, kašnjenje i varijacija kašnjenja) ne poduzimaju nikakve akcije, sve prepuštaju aplikaciji, i time je njihova pouzdanost znatno smanjena. “Jedan od primarnih razloga zašto vam je potrebno SD-WAN rješenje jest korištenje nove DMPO tehnologije (Dynamic Multipath Optimization). Ona proaktivno i konstantno mjeri sve parametre linkova, te uzimajući u obzir poslovnu politiku, prioritet određenog prometa i stanja linka, bira način kako i kojim će putem poslati promet svake pojedine aplikacije. Bitno je napomenuti da su svi SD-WAN uređaji sposobni prepoznati veliki broj poslovnih aplikacija, i podržavaju metode koje osiguravaju traženu kvalitete usluge”, istaknuo je Ivan Đerek, stručnjak za ICT poslovno savjetovanje A1 Hrvatska.

Dodatna prednost je mogućnost dinamičke primjene različitih aplikativnih i sigurnosnih politika, ovisno o profilu kompanije. Korištenjem SD-WAN rješenja jednostavno je kreirati svoju poslovnu politiku, gdje se aplikacije mogu podijeliti na visok i nizak prioritet te visoku i nisku osjetljivost.

Treća važna komponenta rješenja SD-WAN je fleksibilnost i jednostavno upravljanje infrastrukturom. Korištenjem SD-WAN-a značajno se mijenjaju dva aspekta za mrežne administratore. Prvo, uređaji nisu više nužno fizički, oni mogu biti i virtualni. Drugo, orkestracija, management i upravljanje cijelim rješenjem, obavlja se centralno, bilo kao SaaS usluga, ili preko vašeg, on premises centralnog orkestratora. Zahvaljujući više od 3000 tzv. Cloud Gatewaya, implementiranih od VMwarea po cijelom svijetu, SD-WAN omogućuje i bolje performanse i korisničko iskustvo za SaaS promet, odnosno pomaže da se promet najbržim mogućim putem isporuči prema SaaS usluzi. Posljednji razlog zašto biste trebali razmisliti o rješenju SD-WAN jest obilje mogućnosti na području sigurnosti. SD-WAN integrira se s više različitih cloud servisa, i omogućuje potpunu integraciju sigurnosne politike za WAN mrežu, ali i korisnike koji rade od bilo kuda (SASE pristup). Komponenta sigurnosti posebno je istaknuta u današnje vrijeme, kada rad od kuće nije više nepoznanica.

“Imajući na umu sve prednosti koje donosi SD-WAN tehnologija, važno je istaknuti da je proces transformacije WAN mreže već u tijeku, kako je SD-WAN tehnologija već prisutna, i da će daljnji razvoj 5G mreže u kombinaciji s SD-WAN-om biti next bing bang u modernizaciji mreže”, istaknula je specijalistica za ICT prodajno savjetovanje u A1 Hrvatska Tima Redžović.

Mreza 7 / 2021 srpanj 2021.