A1 Hrvatska ponovno aktivira indeksnu klauzulu i podiže cijene od lipnja

I ove će godine inflacija na državnoj razini utjecati na cijene telekomunikacijskih usluga. Prvi je o tome svoje korisnike obavijestio A1, čije će mjesečne naknade od 1. lipnja poskupjeti za 6,9%

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. travnja 2024. u 14:52

Korisnicima telekoma A1 u Hrvatskoj danas su počele stizati poruke o nadolazećem poskupljenju usluga. "U skladu s Općim uvjetima poslovanja i prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. od 8%, A1 Hrvatska od 1.6.2024. na temelju indeksne klauzule uvećava mjesečne naknade za 6,9%. Primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade", stoji u poruci operatera.

Na webu je objavljeno i dodatno pojašnjenje: "Povećanje se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija definiranih službenim Cjenikom bez obračunatih popusta. Napominjemo kako se popusti na koje korisnici imaju pravo nastavljaju koristiti sukladno ugovorenim uvjetima. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje i sl. ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene."

Novi iznosi mjesečnih naknada primjenjuju se od 1. lipnja 2024., što znači da će prvi račun s uvećanim iznosom biti isporučen u srpnju 2024. godine.

Prvi je put, podsjetimo, indeksna klauzula u ugovorima domaćih telekoma zaživjela lani, kada je A1 od 1. srpnja cijene bio povećao za 8,5%.