Iako su dobre u STEM-u učenice u Hrvatskoj ne zanima karijera u programiranju

Područja informatike i računarstva snažno su obilježena stereotipima te poslovi u ovom području i dalje djevojkama nisu dovoljno interesantni, pokazuje to istraživanje IDIZ-a u suradnji s A1 Hrvatskom

Bug.hr srijeda, 10. travnja 2024. u 19:44
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) u suradnji s A1 Hrvatskom predstavio je ove srijede u ZICER-u rezultate opsežnog znanstvenog istraživanja o karijernim aspiracijama i rodnim razlikama među osnovnoškolcima u STEM području.

Naime, IDIZ je u razdoblju od 2021. do 2024. godine proveo tri znanstvena istraživanja o rodnim razlikama u karijernim aspiracijama i stereotipima u STEM području. Ukupno je u istraživanjima sudjelovalo 10.642 učenica i učenika od 4. do 8. razreda osnovne škole.

Ključni rezultati istraživanja ukazuju da tijekom osnovnoškolskog obrazovanja raste interes prema STEM područjima rada i kod djevojčica i kod dječaka. Dok učenici 4. razreda sebe vide u odgoju i obrazovanju, veterini i sportu, za ta zanimanja učenici 8. razreda gube interes.

Boris Jokić, ravnatelj IDIZ-a i suvoditelj istraživanja.  📷 Foto: A1
Boris Jokić, ravnatelj IDIZ-a i suvoditelj istraživanja. Foto: A1

„Postoje jasne rodne razlike u pojedinim STEM područjima. Dok karijeri u biomedicini i zdravstvu teži čak 21,5 posto djevojaka i samo 5,9 posto mladića, karijeri u elektrotehnici, strojarstvu i brodogradnji teži 11,4 posto mladića i tek 0,4 posto djevojaka. Također izražena je rodna razlika i u području informatike i računarstva. Karijeri u ovom području teži 11,9 posto mladića i tek 1,2 posto djevojaka u 8. razredu. Zanimljivo je da su u 5. razredu djevojčice i dječaci jednako uvjereni u svoje sposobnosti u informatici i tehničkoj kulturi, ali kod djevojaka ta uvjerenost značajno pada kroz školovanje“, rekao je Boris Jokić, ravnatelj IDIZ-a i suvoditelj istraživanja.

Znanstvena savjetnica u IDIZ-u i također suvoditeljica istraživanja, Zrinka Ristić Dedić, dodaje da su osim kvantitativnog dijela proveli i kvalitetno istraživanje koje ukazuje na to da je područje informatike i računarstva snažno obilježeno stereotipima pri čemu se poslovi u tom području i dalje vežu uz muški spol i djevojčicama nisu privlačni niti interesantni.

No, ono što još posebno zabrinjava je to što četvrtina učenika na kraju osnovne škole nema jasnu viziju o tome što žele raditi u životu te je potrebno bolje informiranje i savjetovanje učenika o mogućnostima obrazovanja i zanimanjima.

Dio spoznaja iz istraživanja integrirani su u kurikulum izvannastavne aktivnost STeam koje se, u suradnji s Gradom Splitom, provodi u splitskim osnovnim školama od jeseni prošle godine. 175 učenica i 12 učenika uz vodstvo 52 učiteljice i 6 učitelja tijekom ove školske godine na inovativan način se bavi temama poput umjetne inteligencije, pametnog grada, robotizacije, mora, znanosti u plesu.

Pokretači istraživanja

Projekt A1 STEMFemme Jr. inicirala je A1 Hrvatska kao dio aktivnosti održivog poslovanja kojim nastoji unaprijediti digitalno društvo u Hrvatskoj te svima pružiti jednake mogućnosti za učenje, stvaranje i napredak:

U A1 Hrvatska imamo 47% žena u kompaniji, a u cijelom sektoru tehnike samo ih je 15%. Prije nekoliko godina smo pokrenuli A1 STEMfemme program namijenjen djevojkama završnih godina STEM fakulteta, ali nas je i dalje zanimalo zašto ne postoji veći interes kod djevojaka za tehnička zanimanja. Stoga smo se obratili IDIZ-u u želji da napravimo pomak po tom pitanju. Osim istraživanja, zajedno smo razvili  kurikulum za izvannastavnu aktivnost s ciljem jačanja aspiracija i osnaživanja prvenstveno djevojčica prema STEMu koji se ove školske godine provodi u 14 osnovnih škola u Splitu. Zbog velikog interesa i odličnih povratnih informacija iz škola, planiramo širenje programa na škole u Zagrebu i okolici" izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale I korporativne komunikacije u A1 Hrvatska.