Apple, Google i Meta Platforms bit će meta prvih istraga vezanih uz Zakon o digitalnim tržištima

Istrage bi trebale biti dovršene u narednih 12 mjeseci, kazne mogu dosegnuti i do 10 posto godišnjeg prometa pojedine tvrtke.

Mreža srijeda, 27. ožujka 2024. u 09:00
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager

Europska komisija otvara pet istraga o tome jesu li se Apple, Google i Meta Platforms ogriješili o Zakon o digitalnim tržištima.

Najavila ih je Margrethe Vestager, šefica Europske unije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Konkretno, Komisija planira istražiti Googleova i Appleova pravila u njihovim trgovinama aplikacijama, kao i daje li Google prednost vlastitim uslugama unutar svoje tražilice, na štetu drugih dobavljača.

Appleov zaslon za odabir preglednika za operativni sustav iOS također će biti predmetom istrage, kao i Metin model "plati ili pristani" kad je riječ o ciljanim oglasima.

Istrage bi trebale biti dovršene u narednih 12 mjeseci.

Osim toga, predmetom istrage bit će struktura naknada koju je Apple najavio za distribuciju aplikacija izvan App Storea, kao i to daje li Amazon prednost vlastitim proizvodima u svojoj trgovini. 

Komisija je objavila da je Meta dobila dodatnih šest mjeseci kako bi Messenger učinila interoperabilnim s drugim servisima za razmjenu poruka.

Pokaže li se kako poslovanje velikih tehnoloških tvrtki nije u skladu sa zakonskim odredbama, mogle bi se naći suočene s visokim kaznama - do 10 posto godišnjeg prometa za prvi prekršaj, odnosno do 20 posto za ponovljene prijestupe. 

Nakon istrage, svaka od navedenih tvrtki dobit će upute kako provesti usklađivanje sa zakonom, kao i popis mjera koje regulatorna agencija planira poduzeti.